Gevuld speculaas

Gevuld speculaas in de vorm van een hart van Robèrt van Beckhoven

Speciaal voor alle lieve, dappere mantelzorgers maakt Robèrt van Beckhoven gevuld speculaas. En niet in een gewone vierkante vorm, maar een hartvormig.

Ingrediënten:

  • 200 gram boter
  • 300 gram witte basterdsuiker
  • 40 gram melk
  • 30 gram ei
  • 100 gram Zeeuwse bloem
  • 300 gram tarwebloem
  • 15 gram speculaaskruiden
  • 4 gram zout
  • 10 gram koolzuurpoeder
  • 350 gram amandelspijs
  • gesmolten boter om te bestrijken
  • rasp van 1/2 sinaasappel (of naar smaak)
  • losgeklopt ei om af te strijken
  • halve amandelen

Extra nodig:

  • Een  hartvormige bakvorm van ongeveer 16 x 16 centimeter

Bereidingswijze:

Ment de boter, de suiker, de melk en het ei tot een homogene massa.

Zeef de bloem, de speculaaskruiden, het zout en het koolzuurpoeder en kneed dit door de botersuikermassa, tot u een homogeen deeg heeft. Verpak het deeg in plasticfolie en laat opstijven in de koeling. Liefst een hele nacht.

Verwarm de oven voor op 160 graden boven- en onderwarmte.

Kneed het deeg nog een keer goed door en rol uit to een plak van 4 millimeter dikte. Steek 2 hartvormige plakken uit het speculaasdeeg. Leg de vorm op een met bakpapier beklede bakplaat en leg vervolgens het eerste uitgesneden hart in de vorm. Verdeel de amandelspijs erover. Maak om het geheel glad te strijken de handen eventueel nat. Is het mooi glad bestrijk dan royaal met gesmolten boter en rasp van de sinaasappelschil en leg het tweede uitgestoken hart erop.

Bestrijk de bovenkant van de speculaas licht met ei en decoreer met halve amandelen. Laat even drogen en bestrijk het gehaal vervolgens nog een keer met ei, ook over de amandelen. Bak de gevulde speculaas ongeveer 25 minuten in de oven. Laat afkoelen. Als het afgekoeld is, kunt u het uit de vorm halen.

(Bron: Robèrt van Beckhoven, foto ter illustratie: © MAX)

Geef een reactie