Gevuld speculaas

Ingrediënten:

Deeg:

  • 125 gram boter, in kleine blokjes
  • 125 gram bruine basterdsuiker
  • 250 gram Zeeuwse bloem (verkrijgbaar bij de molen, evt. te vervangen door patentbloem)
  • 25 gram karnemelk
  • 13 gram speculaaskruiden
  • ½ theelepel zout
  • ½ theelepel dubbelkoolzuursoda (zuiveringszout, o.a. verkrijgbaar bij de toko)

 Spijs:

  • 150 gram blanke amandelen
  • 150 gram hazelnoten
  • 300 gram suiker
  • 1 citroen, rasp
  • 2 eieren
  • 20 milliliter water

 Garnering:

  • 1 ei, losgeklopt
  • handje amandelen en hazelnoten

Bereiding:

Doe alle ingrediënten voor het deeg in een kom en meng deze tot een samenhangend deeg. Verpak dit in plasticfolie en laat het minimaal 1 uur in de koelkast rusten.

Doe voor de spijs de amandelen, de hazelnoten, de suiker en de citroenrasp in een keukenmachine en maal deze fijn. Voeg de eieren en het water toe en meng dit verder tot een mooi spijs.

Verwarm de oven voor op 180 °C. Beboter een lage rechthoekige bakvorm met losse bodem van 12 x 34 centimeter. Neem 2/3 van het deeg en rol dit met de deegroller uit tot een plak die groot genoeg is om de bodem en zijkanten van de vorm mee te bekleden. Leg het deeg in de vorm en snijd het aan de bovenkant recht af. Verdeel de spijs over het deeg in de vorm. Neem de rest van het deeg en rol dit ook uit. Bedek het spijs met de deegplak en snijd de randjes netjes bij.

Bestrijk de speculaas met het losgeklopte ei en versier met de amandelen en hazelnoten. Hierna nogmaals met ei bestrijken en de speculaas in 35 tot 40 minuten bakken. Als de speculaas is afgekoeld, kunt u de vorm verwijderen.

Om de smaak goed in te laten trekken kan de spijs enkele dagen van tevoren gemaakt worden.

(Bron: Rutger van den Broek)

Geef een reactie