Naar cookieinstellingen
Gevuld Frans stokbrood van Robèrt van Beckhoven.

Gevuld Frans stokbrood met brie en spekjes van Robèrt van Beckhoven

Robèrt van Beckhoven is deze zomer in Frankrijk op vakantie geweest en daar heeft hij inspiratie opgedaan voor dit gerecht. Een heerlijk Frans stokbrood gevuld met brie en spekjes, wat wilt u nog meer? In dit recept maakt u het stokbrood ook helemaal zelf.

Bereidingstijd: 45 minuten
Wachttijd: 3 uur en 45 minuten
Oventijd: 15 minuten
Moeilijkheidsgraad: moeilijk

Ingrediënten voor 6 gevulde Franse stokbroden

  • 400 gram tarwebloem (Т65)
  • 10 gram verse gist
  • 9 gram zout
  • 265 gram water
  • (rogge)bloem, om te bestuiven

Voor de vulling

  • 50 gram spekjes, uitgebakken en afgekoeld
  • 150 gram brie, in blokjes van 1 centimeter

Extra nodig

  • keukenmachine met bisschop
  • plastic bak met deksel, ingevet
  • deegkleedje (of schone theedoek)
  • plaatje of plankje
  • bakplaat, ingevet, bestoven met (rogge)-bloem
  • scherp (scheer)mesje

Bereiding gevuld Frans stokbrood met brie en spekjes

Doe de bloem, de gist en het zout in de kom van de keukenmachine. Zorg dat de gist niet direct in aanraking komt met het zout. Zet de keukenmachine op lage snelheid om de ingrediënten alvast te mengen.

Verwarm het water tot lauwwarm (lichaamstemperatuur). Voeg het water, terwijl de machine rustig blijft draaien, toe aan de ingrediënten in de kom en kneed alles tot een soepel deeg. Eerst ongeveer 3 minuten op middelhoge snelheid, daarna nog 5 tot 6 minuten op hogere snelheid. Het blijft een min of meer slap deeg.

Leg het deeg in de ingevette plastic bak met deksel en laat 1 uur rijzen.

Na de eerste keer rijzen

Verdeel het deeg in 6 gelijke stukken. Punt voorzichtig op en leg tussen een met bloem bestoven deegkleedje.

  • Pak een van de uiteinden van het kleedje aan beide zijden vast en vorm een kleine plooi. Leg een van de deegstukken tegen deze plooi aan. Vorm ook aan de andere kant van het deeg een plooi, zodat het deeg in zijn geheel tussen het kleedje ligt.
  • Leg het tweede deegstuk tegen de plooi van het eerste deegstuk aan. Vorm aan de andere kant van het tweede deegstuk op dezelfde wijze een plooi, zodat ook dit deegstuk tussen het kleedje ligt. Herhaal met de resterende deegstukken.
  • Dek de deegstukken af met het restant van het doek en laat 20 tot 25 minuten rusten.

Druk de deegstukken met je handpalmen tot platte ovalen van ongeveer 28 centimeter lang. Leg deze in het midden vol met spekjes en brie en duw de vulling in het deeg. Rol de deegstukken met je handen helemaal dicht, tot de vulling goed is ingesloten. Rol nog enkele keren door tot gelijkmatige, dunne baguettes. Laat opnieuw ongeveer 20 minuten rijzen tussen plooien van het deegkleedje.

Leg de deegstukken met deegkleedje en al in de koelkast om ze in ongeveer 1 tot 2 uur terug te koelen tot minimaal 14 tot 15 graden (iets kouder mag ook).

Na de tweede keer rijzen

Verwarm de oven voor op 240 graden boven- en onderwarmte,

Neem de stengels uit de koeling en verplaats ze met behulp van een plaatje of plankje naar de bakplaat.

  • Pak in één hand het plaatje of plankje vast en schuif onder het eerste deegstuk. Trek vervolgens aan de plooi naast het deegstuk; het deeg rolt nu op het plankje.
  • Houd het plankje vlak boven de bakplaat en trek met een snelle beweging het plankje onder het deeg uit.

Snijd de stengels 5 keer diagonaal in met een scherp (scheer)mesje.

Bak het Franse stokbrood in ongeveer 15 minuten gaar. Bak voor het serveren in een paar minuutjes af.

Kijk voor meer recepten van Tijd voor MAX op onze receptenpagina

(Bron: Robèrt van Beckhoven. Foto: redactie Tijd voor MAX)

Geef een reactie

Minder uitleg Meer uitleg

Cookies op de website van omroep MAX. Geef je toestemming!

Wij plaatsen Functionele cookies, om deze website naar behoren te laten functioneren en Analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens. Voor cookies waarmee derden uw surfgedrag kunnen volgen, kunt u hieronder apart toestemming geven.

Meer uitleg

Waarom cookies?

Omroep MAX plaatst specifieke cookies om het gebruiksgemak voor bezoekers te vergroten. Ze helpen in functionaliteit en zijn bedoeld om inzicht te krijgen in de werking en effectiviteit van de websites.

Hiermee kunnen we de bezochte website zo gebruiksvriendelijke en interessant mogelijk maken voor de bezoeker. Hierbij worden geen gegevens verzameld die gebruikt kunnen worden om individuele gebruikers te volgen.

Functionele cookies

Cookies die er voor zorgen dat deze website naar behoren functioneert

De websites van Omroep MAX gebruiken cookies om er voor te zorgen dat onze websites naar behoren werken. Zo gebruiken wij cookies voor:

  • het onthouden van informatie die je invult op de verschillende pagina’s, zodat je niet steeds al je gegevens opnieuw hoeft in te vullen
  • het doorgeven van informatie van de ene pagina aan de volgende pagina, bijvoorbeeld als er een lange enquête wordt ingevuld of als je veel gegevens moet invullen bij een online bestelling
  • het opslaan van voorkeuren, zoals de taal, locatie, het gewenste aantal te tonen zoekresultaten, etc.
  • het opslaan van instellingen voor een optimale videoweergave, zoals de gewenste buffergrootte en de resolutiegegevens van je scherm
  • het uitlezen van je browserinstellingen om onze website optimaal op je beeldscherm te kunnen weergeven
  • het opsporen van misbruik van onze website en diensten, door bijvoorbeeld een aantal opeenvolgende mislukte inlogpogingen te registreren
  • het gelijkmatig belasten van de website, waardoor de site bereikbaar blijft
  • het aanbieden van de mogelijkheid om inloggegevens op te slaan, zodat je die niet elke keer opnieuw hoeft in te voeren
  • het mogelijk maken om te reageren op onze websites

Webstatistieken

Cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten.

Om te bepalen welke onderdelen van de website het meest interessant zijn voor onze bezoekers, proberen wij continu te meten met behulp van de software van comScore Digital Analytix hoeveel bezoekers er op onze website komen en welke onderdelen van de website het meest bekeken worden. Hiervoor gebruiken wij cookies.

Het is onderdeel van de (wettelijke) taak van Omroep MAX als Publieke Omroep om te rapporteren over onze prestaties. Daarvoor is het nodig om webstatistieken bij te houden. Ook nemen wij deel aan het landelijke internetbereikonderzoek STIR. Hiervoor gebruiken wij cookies, zodat wij de browser kunnen herkennen en op die manier het aantal bezoekers aan onze websites kunnen meten.

Van de informatie die wij zo verzamelen worden statistieken gemaakt. Deze statistieken geven ons inzicht in hoe vaak onze webpagina's bezocht worden, waar bezoekers de meeste tijd doorbrengen, enzovoort. Hierdoor zijn wij in staat structuur, navigatie en inhoud van de website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. De statistieken en overige rapportages kunnen wij niet herleiden tot personen.

Wij gebruiken cookies voor:

  • het bijhouden van het aantal bezoekers op onze webpagina’s
  • het bijhouden van de tijdsduur die elke bezoeker doorbrengt op onze webpagina’s
  • het bepalen van de volgorde waarin een bezoeker de verschillende pagina’s van onze website bezoekt
  • het beoordelen welke delen van onze site aanpassing behoeven
  • het optimaliseren van de website

Voor gebruik van deze cookies is geen toestemming vereist en deze kunnen dan ook niet worden uitgeschakeld.

Sociale media

Sociale cookies verzamelen gegevens over de activiteiten van gebruikers. Dit maakt het onder andere mogelijk om fragmenten van sociale platforms te bekijken, inhoud van onze websites te delen met je vrienden, te reageren op berichten van andere gebruikers en de makers of actief mee te discussiëren op onze forums. Sommige sociale cookies die geplaatst worden, kunnen door sociale medianetwerken ingezet worden om jouw internetgedrag te gebruiken voor commerciële doeleinden. Hier heeft Omroep MAX geen invloed op.

Voor meer informatie over de manier waarop deze derden omgaan met jouw persoonsgegevens, verwijzen wij je door naar het privacy beleid van deze derden. De meest voorkomende zijn:

Cookie-instellingen aanpassen en meer informatie

De cookie-instellingen voor deze website zijn te allen tijde naar je persoonlijke voorkeur te wijzigen. De pagina waarop je deze instellingen kunt wijzigen is te bereiken via deze link Cookie instellingen. Hier is ook gedetailleerde informatie vinden over welke cookies we specifiek plaatsen.

  • Ik wil Sociale Media koppelingen:

    hiermee staat u het plaatsen van Social media Cookies toe, deze netwerken kunnen u volgen en kan uw internetgedrag monitoren voor commerciële doeleinden.