Naar cookieinstellingen
geroosterde spitskool met pecelsaus

Geroosterde spitskool, pecelsaus en sambal matah van Vanja van der Leeden

Dit gerecht is gebaseerd op een gerecht dat Vanja van der Leeden in Yogyakarta (Java) kookte met een vegan chef. De bijgaande saus is heel makkelijk te maken. Handje cashewnoten in de blender, knoflook erbij, chilipepertje, drupje soja, kneep kaffirlimoen, wat tamarinde, een stukje kentjoer (witte gember) en een scheutje water. Even blenderen en u heeft een waanzinnig sausje. Waarmee blijkt dat de Indonesische keuken niet altijd low en slow hoeft. “Dit is vegan, snel én gekmakend lekker”, aldus Vanja.

Ingrediënten:

Voor de geroosterde spitskool:

  • 1 grote spitskool (of 2 kleine)
  • 3 eetlepels zonnebloemolie om te bakken

Voor de pecelsaus van cashewnoten:

  • 100 gram cashewnoten, gebrand en gezouten
  • 100 milliliter water
  • 1 kleine teen knoflook, gepeld
  • 1–2 rode cabe rawits (afhankelijk van
  • de gewenste sterkte)
  • 3 theelepels zoute sojasaus
  • 2 theelepels tamarindepasta (uit pot)
  • 1 theelepel losse palmsuiker (gewone suiker kan ook)
  • 1 vingerkootje verse kencurwortel, geschild
  • 1 kaffirlimoentje, goed gewassen (te vervangen door een partje limoen)

Voor de sambal matah:

  • 8 rode Thaise sjalotjes (100 gram/1 pakje), gepeld
  • 4 onderkantjes van sereh, overlangs gehalveerd, het buitenste deel verwijderd
  • 8 limoenblaadjes, midden-nerf verwijderd
  • 20 gram verse gemberwortel, geschild
  • 1 groene lombokpeper, kroontje en pitjes verwijderd
  • 2 rode lombokpepers, kroontjes en pitjes verwijderd.
  • 2 kaffirlimoentjes, goed gewassen
  • ½ limoen
  • ½ theelepel zout
  • 1 eetlepel zonnebloemolie of vloeibare kokosolie

Bereidingswijze:

Van de geroosterde spitskool:

Verwarm de oven voor 220 graden. Snijd de spitskool in de lengte in zessen, bestrooi de parten aan beide kanten met zout. Besprenkel ze met zonnebloemolie en gaar ze 40-45 minuten in de oven tot ze zacht zijn en mooi geblakerd.

Van de pecelsaus van cashewnoten:

Doe voor de saus alle ingrediënten behalve de kaffirlimoen in een blender of hoge maatbeker. Rasp er met een fijne rasp het kaffirlimoentje boven. Halveer het limoentje vervolgens en knijp uit boven een kleine zeef (er zitten veel pitjes in) boven de maatbeker. Er komt weinig sap uit, maar het geeft veel smaak. Blender tot een egale gladde saus. Hij moet dunner dan pindasaus zijn, maar nog wel dik genoeg om zich aan de kool te hechten, een beetje als een Hollandaise. Proef. Wilt u hem zoeter? Zuurder? Zouter? Maak ’m op smaak zoals het u blieft.

Van de sambal matah:

Het recept is voor een grotere hoeveelheid, dus u kunt de hoeveelheden ook halveren. Maar doe dat maar niet. Het is best een werk om al die ingrediënten fijn te snijden en het is een heerlijke smaakmaker. Daar kunt u de komende dagen nog van genieten. Ook bij gestoomde makreel, roergebakken groenten of een gestoofde kip smaakt dit spul verrukkelijk.

Snijd de sjalotjes, het binnenste van de sereh, de limoenblaadjes en de gember afzonderlijk van elkaar met een scherp mes zeer fijn – zoals de uitjes in een mignonette, dat geeft lekker mondgevoel. Hak de lombokpepers ook heel fijn – als je de zaadlijsten laat zitten, wordt de sambal pittiger. Voor een milder eindresultaat verwijder de lijsten. Meng in een kom door elkaar. Rasp de kaffirlimoentjes op een scherpe rasp boven de kom, halveer ze daarna en knijp het sap eruit boven een zeefje – er zit weinig sap in, maar het geeft wel een specifieke, aromatische smaak. Voeg nu het sap van de halve limoen toe – dit maakt het wat natter en frisser. Als je geen kaffirlimoen kunt vinden, gebruik dan alleen de rasp en het sap van de halve limoen. Maak af met een snuf zout en een eetlepel neutrale olie.

TIP: zowel de sambal als de saus zijn goed voor te bereiden. Houd er wel rekening mee dat de saus indikt als hij wat langer staat, dus leng hem voor gebruik weer aan met water en corrigeer eventueel op smaak. De kool is trouwens ook heerlijk met alleen de saus. De sambal maakt het net wat eleganter, maar hoeft niet als u er geen tijd voor hebt.

(Bron: INDOROCK, Vanja van der Leeden)

Geef een reactie

Minder uitleg Meer uitleg

Cookies op de website van omroep MAX. Geef je toestemming!

Wij plaatsen Functionele cookies, om deze website naar behoren te laten functioneren en Analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens. Voor cookies waarmee derden uw surfgedrag kunnen volgen, kunt u hieronder apart toestemming geven.

Meer uitleg

Waarom cookies?

Omroep MAX plaatst specifieke cookies om het gebruiksgemak voor bezoekers te vergroten. Ze helpen in functionaliteit en zijn bedoeld om inzicht te krijgen in de werking en effectiviteit van de websites.

Hiermee kunnen we de bezochte website zo gebruiksvriendelijke en interessant mogelijk maken voor de bezoeker. Hierbij worden geen gegevens verzameld die gebruikt kunnen worden om individuele gebruikers te volgen.

Functionele cookies

Cookies die er voor zorgen dat deze website naar behoren functioneert

De websites van Omroep MAX gebruiken cookies om er voor te zorgen dat onze websites naar behoren werken. Zo gebruiken wij cookies voor:

  • het onthouden van informatie die je invult op de verschillende pagina’s, zodat je niet steeds al je gegevens opnieuw hoeft in te vullen
  • het doorgeven van informatie van de ene pagina aan de volgende pagina, bijvoorbeeld als er een lange enquête wordt ingevuld of als je veel gegevens moet invullen bij een online bestelling
  • het opslaan van voorkeuren, zoals de taal, locatie, het gewenste aantal te tonen zoekresultaten, etc.
  • het opslaan van instellingen voor een optimale videoweergave, zoals de gewenste buffergrootte en de resolutiegegevens van je scherm
  • het uitlezen van je browserinstellingen om onze website optimaal op je beeldscherm te kunnen weergeven
  • het opsporen van misbruik van onze website en diensten, door bijvoorbeeld een aantal opeenvolgende mislukte inlogpogingen te registreren
  • het gelijkmatig belasten van de website, waardoor de site bereikbaar blijft
  • het aanbieden van de mogelijkheid om inloggegevens op te slaan, zodat je die niet elke keer opnieuw hoeft in te voeren
  • het mogelijk maken om te reageren op onze websites

Webstatistieken

Cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten.

Om te bepalen welke onderdelen van de website het meest interessant zijn voor onze bezoekers, proberen wij continu te meten met behulp van de software van comScore Digital Analytix hoeveel bezoekers er op onze website komen en welke onderdelen van de website het meest bekeken worden. Hiervoor gebruiken wij cookies.

Het is onderdeel van de (wettelijke) taak van Omroep MAX als Publieke Omroep om te rapporteren over onze prestaties. Daarvoor is het nodig om webstatistieken bij te houden. Ook nemen wij deel aan het landelijke internetbereikonderzoek STIR. Hiervoor gebruiken wij cookies, zodat wij de browser kunnen herkennen en op die manier het aantal bezoekers aan onze websites kunnen meten.

Van de informatie die wij zo verzamelen worden statistieken gemaakt. Deze statistieken geven ons inzicht in hoe vaak onze webpagina's bezocht worden, waar bezoekers de meeste tijd doorbrengen, enzovoort. Hierdoor zijn wij in staat structuur, navigatie en inhoud van de website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. De statistieken en overige rapportages kunnen wij niet herleiden tot personen.

Wij gebruiken cookies voor:

  • het bijhouden van het aantal bezoekers op onze webpagina’s
  • het bijhouden van de tijdsduur die elke bezoeker doorbrengt op onze webpagina’s
  • het bepalen van de volgorde waarin een bezoeker de verschillende pagina’s van onze website bezoekt
  • het beoordelen welke delen van onze site aanpassing behoeven
  • het optimaliseren van de website

Voor gebruik van deze cookies is geen toestemming vereist en deze kunnen dan ook niet worden uitgeschakeld.

Sociale media

Sociale cookies verzamelen gegevens over de activiteiten van gebruikers. Dit maakt het onder andere mogelijk om fragmenten van sociale platforms te bekijken, inhoud van onze websites te delen met je vrienden, te reageren op berichten van andere gebruikers en de makers of actief mee te discussiëren op onze forums. Sommige sociale cookies die geplaatst worden, kunnen door sociale medianetwerken ingezet worden om jouw internetgedrag te gebruiken voor commerciële doeleinden. Hier heeft Omroep MAX geen invloed op.

Voor meer informatie over de manier waarop deze derden omgaan met jouw persoonsgegevens, verwijzen wij je door naar het privacy beleid van deze derden. De meest voorkomende zijn:

Cookie-instellingen aanpassen en meer informatie

De cookie-instellingen voor deze website zijn te allen tijde naar je persoonlijke voorkeur te wijzigen. De pagina waarop je deze instellingen kunt wijzigen is te bereiken via deze link Cookie instellingen. Hier is ook gedetailleerde informatie vinden over welke cookies we specifiek plaatsen.

  • Ik wil Sociale Media koppelingen:

    hiermee staat u het plaatsen van Social media Cookies toe, deze netwerken kunnen u volgen en kan uw internetgedrag monitoren voor commerciële doeleinden.