Duur 01:54
Gepubliceerd op 20 december 2016

Lasagne met gerookte zalm van Bart van Olphen

Bart maakt graag gerechten die passen bij de uitgangspunten: meer groente, andere eiwitten, minder vlees, minder verspilling en vierkantsverwaarding (zoveel mogelijk het gehele dier gebruiken).

Ingrediënten:

  • 6 gedroogde lasagnevellen
  • 400 gram ricotta
  • 10 takjes dragon, fijngesneden
  • 10 gram bieslook, fijngesneden
  • 500 gram warm gerookte zalm
  • 150 gram slamelange met snijbiet

Bereidingswijze:

Verwarm de oven voor op 180ºC.

Zet een ruime pan water op. Voeg wat zout toe en kook de lasagnevellen. Spoel de lasagnevellen wanneer ze gaar zijn af onder koud water en halveer ze. Bewaar de vellen in een schaal met een laagje water, zodat de vellen niet aan elkaar gaan plakken.

Meng de ricotta met de dragon en bieslook. Breng op smaak met peper en zout.

Verwarm de zalm heel even in de oven totdat deze lauwwarm is en pluk de vis daarna in grove stukken.

Smeer de lasagnevellen in met olijfolie en begin de lasagne op te bouwen. Smeer één lasagnevel in met het ricottamengsel, leg hier een handvol slamelange op en maak af met de lauwwarme zalm. Herhaal dit proces twee keer tot je een mooie open lasagne gemaakt hebt.

Garneer de lasagne met wat verse dragon.

Zelf de vis roken?

  • 3 visfilets van 150-170 gram zonder vel
  • 30 gram rookmot
  • peper en zout

Neem een schaal met water en voeg flink wat zout toe. Als u een aardappel in het water legt en deze begint te drijven, dan zit er voldoende zout in het water. Laat de vis in dit bad ongeveer een halfuur marineren.

Spoel de vis kort af met koud stromend water en dep de vis daarna droog.

Leg het rookmot in de braadslee van de rookoven. Dek dit af met een laag aluminiumfolie en een rooster. Zet de rookoven op hoog vuur tot het mot begint te roken.

Leg de vis in de pan en sluit af met een deksel. Zet het vuur uit. Laat de vis gedurende 20-30 minuten roken, afhankelijk van de dikte van de vis. Maal er dan wat peper over.

Neem de vis uit de rookoven en serveer, of gebruik de warmgerookte zalm in een gerecht.

(Bron: Bart van Olphen)

Geef een reactie

Bekijk ook

Meer