Naar cookieinstellingen
gemberbolussen

Gemberbolussen

De bolus is een echte Zeeuwse lekkernij. Robèrt van Beckhoven geeft met deze gemberbolussen een extra twist aan de ‘gewone’ bolus. Dit recept is voor ongeveer 12 stuks.

Ingrediënten:

Van het deeg:

  • 125 gram melk
  • 25 gram gist
  • 12,5 gram basterdsuiker
  • 250 gram patentbloem
  • 5 gram zout
  • 37,5 gram boter
  • 0,5 ei

De gemberspijs:

  • 75 gram amandelen
  • 75 gram kristalsuiker
  • 0,5 ei
  • 260 gram stemgember

Extra nodig:

  • 25 gram gemberstroop (opgevangen van de stemgember)
  • rietsuiker om in te rollen

Bereidingswijze:

Van het deeg:
Verwarm de melk tot lauwwarm en los de gist erin op. Zeef de bloem en spatel het met het zout en de suiker erdoorheen. Voeg de boter toe. Kluts het ei en voeg de helft van het ei toe. Kneed alles tot een soepel deeg; als u het zo dun kunt uitrekken dat u er bijna doorheen kunt kijken, is het goed. Vouw het deeg tot een vierkantje, dek af met een deegkleedje en laat circa 20 minuten rijzen.

Van de gemberspijs
Vermaal de amandelen met de suiker tot een kleverige massa. Voeg de rest van het overgehouden ei toe en vermaal nog verder. Vermaal de stemgember fijn en meng door de amandelspijs. Voeg indien de substantie te droog is wat van de gemberstroop toe. Rol een pil van de spijs en verdeel ik stukjes van 20 gram. Rol hier weer kleine pilletjes van.

Verder met het deeg:
Doe een flinke schep rietsuiker in de holtes van de muffintray, draai rond zodat alle kanten bedekt zijn met een laagje suiker en schud de overtollige suiker er weer uit.

Bestuif het werkblad met bloem en druk het teveel aan lucht uit het deeg. Rol het deeg uit tot een plak. Leg een rolletje gemberspijs op het deeg, snijd het in de lengte af en rol de spijs zo in het deeg dat het deeg er net 1 keer omheen vouwt. Herhaal met de rest van de spijspillen. Vouw de rollen dicht, rol ze iets langer uit en knijp de uiteinden voorzichtig dicht. Leg vervolgens een knoop in de strengen. Leg de gemberbolussen in het bakblik en laat circa 30 minuten narijzen.

Verwarm ondertussen de oven voor op 220 graden boven- en onderwarmte. Plaats de tray in de oven en verlaag de oventemperatuur naar 210 graden. Bak de bolussen in circa 15 minuten goudbruin en gaar. Laat afkoelen in de vorm en serveer met boter.

Geniet ervan!

Kijk voor meer recepten van Bak mee met MAX op onze receptenpagina

Geef een reactie

Minder uitleg Meer uitleg

Cookies op de website van omroep MAX. Geef je toestemming!

Wij plaatsen Functionele cookies, om deze website naar behoren te laten functioneren en Analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens. Voor cookies waarmee derden uw surfgedrag kunnen volgen, kunt u hieronder apart toestemming geven.

Meer uitleg

Waarom cookies?

Omroep MAX plaatst specifieke cookies om het gebruiksgemak voor bezoekers te vergroten. Ze helpen in functionaliteit en zijn bedoeld om inzicht te krijgen in de werking en effectiviteit van de websites.

Hiermee kunnen we de bezochte website zo gebruiksvriendelijke en interessant mogelijk maken voor de bezoeker. Hierbij worden geen gegevens verzameld die gebruikt kunnen worden om individuele gebruikers te volgen.

Functionele cookies

Cookies die er voor zorgen dat deze website naar behoren functioneert

De websites van Omroep MAX gebruiken cookies om er voor te zorgen dat onze websites naar behoren werken. Zo gebruiken wij cookies voor:

  • het onthouden van informatie die je invult op de verschillende pagina’s, zodat je niet steeds al je gegevens opnieuw hoeft in te vullen
  • het doorgeven van informatie van de ene pagina aan de volgende pagina, bijvoorbeeld als er een lange enquête wordt ingevuld of als je veel gegevens moet invullen bij een online bestelling
  • het opslaan van voorkeuren, zoals de taal, locatie, het gewenste aantal te tonen zoekresultaten, etc.
  • het opslaan van instellingen voor een optimale videoweergave, zoals de gewenste buffergrootte en de resolutiegegevens van je scherm
  • het uitlezen van je browserinstellingen om onze website optimaal op je beeldscherm te kunnen weergeven
  • het opsporen van misbruik van onze website en diensten, door bijvoorbeeld een aantal opeenvolgende mislukte inlogpogingen te registreren
  • het gelijkmatig belasten van de website, waardoor de site bereikbaar blijft
  • het aanbieden van de mogelijkheid om inloggegevens op te slaan, zodat je die niet elke keer opnieuw hoeft in te voeren
  • het mogelijk maken om te reageren op onze websites

Webstatistieken

Cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten.

Om te bepalen welke onderdelen van de website het meest interessant zijn voor onze bezoekers, proberen wij continu te meten met behulp van de software van comScore Digital Analytix hoeveel bezoekers er op onze website komen en welke onderdelen van de website het meest bekeken worden. Hiervoor gebruiken wij cookies.

Het is onderdeel van de (wettelijke) taak van Omroep MAX als Publieke Omroep om te rapporteren over onze prestaties. Daarvoor is het nodig om webstatistieken bij te houden. Ook nemen wij deel aan het landelijke internetbereikonderzoek STIR. Hiervoor gebruiken wij cookies, zodat wij de browser kunnen herkennen en op die manier het aantal bezoekers aan onze websites kunnen meten.

Van de informatie die wij zo verzamelen worden statistieken gemaakt. Deze statistieken geven ons inzicht in hoe vaak onze webpagina's bezocht worden, waar bezoekers de meeste tijd doorbrengen, enzovoort. Hierdoor zijn wij in staat structuur, navigatie en inhoud van de website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. De statistieken en overige rapportages kunnen wij niet herleiden tot personen.

Wij gebruiken cookies voor:

  • het bijhouden van het aantal bezoekers op onze webpagina’s
  • het bijhouden van de tijdsduur die elke bezoeker doorbrengt op onze webpagina’s
  • het bepalen van de volgorde waarin een bezoeker de verschillende pagina’s van onze website bezoekt
  • het beoordelen welke delen van onze site aanpassing behoeven
  • het optimaliseren van de website

Voor gebruik van deze cookies is geen toestemming vereist en deze kunnen dan ook niet worden uitgeschakeld.

Sociale media

Sociale cookies verzamelen gegevens over de activiteiten van gebruikers. Dit maakt het onder andere mogelijk om fragmenten van sociale platforms te bekijken, inhoud van onze websites te delen met je vrienden, te reageren op berichten van andere gebruikers en de makers of actief mee te discussiëren op onze forums. Sommige sociale cookies die geplaatst worden, kunnen door sociale medianetwerken ingezet worden om jouw internetgedrag te gebruiken voor commerciële doeleinden. Hier heeft Omroep MAX geen invloed op.

Voor meer informatie over de manier waarop deze derden omgaan met jouw persoonsgegevens, verwijzen wij je door naar het privacy beleid van deze derden. De meest voorkomende zijn:

Cookie-instellingen aanpassen en meer informatie

De cookie-instellingen voor deze website zijn te allen tijde naar je persoonlijke voorkeur te wijzigen. De pagina waarop je deze instellingen kunt wijzigen is te bereiken via deze link Cookie instellingen. Hier is ook gedetailleerde informatie vinden over welke cookies we specifiek plaatsen.

  • Ik wil Sociale Media koppelingen:

    hiermee staat u het plaatsen van Social media Cookies toe, deze netwerken kunnen u volgen en kan uw internetgedrag monitoren voor commerciële doeleinden.