Gekristalliseerde honing? Geen nood, zo maakt u hem weer vloeibaar
Publicatiedatum: 19 maart 2024
Honing is over het algemeen lang houdbaar, maar soms belandt het flesje of potje een tijdje achterin de kast en kristalliseert de honing. Dit betekent echter niet dat u het product nu moet weggooien, gekristalliseerde honing valt nog te redden en wel op onderstaande manieren.
Glucose zorgt voor kristallisatie
Het kristalliseren van honing is een veelvoorkomend verschijnsel en het hoeft niet te betekenen dat u de honing op een verkeerde manier heeft bewaard. Eigenlijk is kristallisatie zelfs onderdeel van de ontwikkeling van honing, het is de concentratie glucose die hiervoor zorgt. Hoe hoger het glucosegehalte, hoe sneller de honing kristalliseert. U kunt dit proces vertragen door de honing op een donkere en droge plek op kamertemperatuur op te bergen en door de dop altijd stevig op het potje of het flesje te draaien. Hierdoor kan er minder vocht, wat kristallisatie kan versnellen, bij de honing komen.
Gekristalliseerde honing opnieuw vloeibaar maken
Toch is kristallisatie nooit helemaal te voorkomen. Gelukkig kunt u gekristalliseerde honing wel nog steeds gebruiken, nadat u hem opnieuw vloeibaar heeft gemaakt. De beste manier om dit te doen is door de honing met verpakking en al (wel zonder deksel) in een pan warm (niet kokend) water te zetten. Zo kan de honing geleidelijk aan opwarmen, zonder dat het te heet wordt.
Het potje gekristalliseerde honing op de verwarming zetten werkt ook, al duurt het dan wat langer voordat de honing weer vloeibaar is. Maar dat is het wachten waard, want wanneer de honing eenmaal weer vloeibaar is, gaat hij weer tijden mee.
(Bron: RTL Nieuws, Margriet.nl, ELLE eten. Foto: Shutterstock)
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Voor zover ik weet, kan dit ook in de magnetron
Ik heb ooit eens ergens gelezen dat, om de goede eigenschappen van de gekristalliseerde honing te bewaren, het heel belangrijk is de temperatuur bij het verwarmen zo laag mogelijk te houden en iig onder de 30 graden.
En dan kan het dus ook niet in de magnetron.
Gekristalliseerde honing absoluut niet in de magnetron verwarmen, boven de 40 graden verliest honing dan alle goede stoffen. Net zo honing pas in de thee doen als die wat afgekoeld is.
Nooit verwarmen dan gaan de vitamines eruit .
Om die reden ook geen supermarkt honing kopen.
Maar liefst bij de imker.
Die verkoopt ‘ koud geslingerde ‘ honing.
Honing die dmv een centrifuge uit de raat is gehaald en niet door verhitting zodat de vitamines er dus nog inzitten.
Lekkerder en zoveel gezonder en een imkerij echt niet duur .
Een glazen pot met honing kun je prima in de magnetron zetten. Wel deksel eraf en een lepel erin. Magnetron op de allerlaagste stand.
Zuivere honing nooit in de magnetron plaatsen om vloeibaar te maken, gaan alle enzymen verloren, en dat is niet de bedoeling van het kostbaar goud waar het voor bedoeld is. De bijen hebben zo hun best gedaan en de mens gaat het vernielen. De 🐝🐝🐝🐝imker
Bedenk wel kwalitatief goede honing nooit warmer te laten worden dan 40 graden. Kwalitatief goede honing bevat heel veel waardevolle voedingsstoffen zoals stuifmeel, vitamines, mineralen. Gebruik honing het liefst onverwarmd. Ook als die aan het kristalliseren is. Maar verwarm nooit boven de 40 graden. Dus zeker niet in de magnetron. Verwarmen boven 40 graden vernietigt de waardevolle voedingsstoffen! Kwalitatief goede honing is iets anders dan suiker en koop je meestal niet gewoon in de supermarkt maar rechtstreeks bij de imker of in natuurwinkels.
👍🏻
Dat de ene honing sneller kristalliseert dan de andere heeft o. a . ook met het moment van slingeren te maken. Zie de Zaaikalender van Maria Thun. Wanneer honing op een “aardedag” ( wanneer de zon in een aardeteken van de dierenriem staat ) wordt geslingerd
Zal die eerder kristalliseren dan wanneer het op een vruchtdag ( wanneer de zon in een vuurteken staat ). Maar gelukkig kun je de honing weer vloeibaar maken zoals hier beschreven.
Indedaad lukt het ook in de magnetron! Wel het mogelijk, metalen deksel er af halen hè !!!!
Niet dus , kun je beter suikerwater gebruiken is goedkoper 🙈