Naar cookieinstellingen
Duur 15:41
Gepubliceerd op 27 mei 2022

Gekaramelliseerde tompoucen

Robèrt maakt deze gekaramelliseerde tompoucen met vers bladerdeeg. Vindt u dit te lastig, gebruik dan gewoon kant-en-klaar bladerdeeg. U kunt de tompoucen ook in 2 lagen in plaats van 3. Spuit dan eerst Zwitserse room op de eerste baan bladerdeeg. Spuit daarom een laagje slagroom en dek af met de gekaramelliseerde bladerdeegbaan. 

Ingrediënten:

Voor het bladerdeeg:

  • 250 gram patentbloem
  • 225 gram boter
  • 150 gram water
  • 4 gram zout

Voor de Zwitserse room:

  • 35 gram suiker
  • 35 gram custardpoeder
  • 350 gram melk
  • ½ vanillestokje
  • 250 gram slagroom
  • 30 gram suiker
  • 3 gram gelatine, geweekt

Voor de afwerking:

  • poedersuiker
  • 500 gram slagroom
  • 60 gram suiker

Bereidingswijze:

Van het bladerdeeg:

Rol de boter uit tot een platte plak van ongeveer 1 cm dik. Maak op de werkbank een bergje van de bloem en leg hier de plak boter bovenop. Snijd nu gelijkmatige blokjes van ongeveer 1 x 1 cm van de boter; de ondergrond van bloem voorkomt dat de blokjes aan elkaar blijven plakken. Doe de bloem en de boter in de kom van de keukenmachine. Voeg het water toe en kneed alles op de laagste snelheid tot een net samenhangend deeg; de blokjes boter moeten zichtbaar blijven. Gebruik hiervoor de deeghaak. Geef het deeg 1 Hollandse toer:

  • Rol het deeg op een met bloem bestoven werkbank uit tot een rechthoekige plak van 1 cm dik. Zorg dat de deegplak ongeveer 4 keer zo lang als breed is. Bijvoorbeeld: 40 x 10 cm. Dan eindigt u na het vouwen met een vierkante plak.
  • Vouw de bovenkant van het bladerdeeg in de lengte naar beneden tot ongeveer 2/3. Vouw de onderkant van het bladerdeeg naar boven tot hij daarop aansluit. Er zijn nu 2 lagen ontstaan.
  • Vouw de deegplak in de lengte dubbel. Er zijn nu 4 lagen ontstaan. Dit is een halve toer.
  • Draai het deeg een kwartslag en herhaal stap a tot en met c. Het deeg heeft nu 1 toer gehad.
  • Verpak het in plastic en laat minimaal 30 minuten rusten in de koelkast.

Geef het bladerdeeg nog 2 toeren volgens de beschrijving hierboven en laat na de laatste toer nog 1 keer rusten in de koelkast. Daarna is het klaar voor gebruik. Rol het bladerdeeg uit tot een plak van ongeveer 2 mm dik. Bekleed hiermee de bakplaat. Prik het bladerdeeg in met een vork en snijd het overtollige bladerdeeg af. Zet 2 uur weg om te rusten.

Verwarm ondertussen de oven voor op 200 graden boven- en onderwarmte. Zet de bakplaat in de oven en verlaag de temperatuur naar 180 graden. Bak het bladerdeeg circa 24 minuten goudbruin en gaar. Laat afkoelen.

Bereidingswijze Zwitserse room:

Week alvast de gelatine in een kom water.

Voeg een klein scheutje melk toe aan de custardpoeder en roer goed door. Schenk de rest van de melk in een pan en voeg de suiker toe. Halveer de vanillestok, schraap het merg eruit en voeg het vanillemerg met het stokje toe aan de melk. Breng de melk aan de kook. Voeg een scheutje warme melk toe aan het custardpapje, roer door en schenk vervolgens het papje in de pan. Plaats de pan weer op het vuur en laat de room al roerende even goed doorkoken. Schenk de banketbakkersroom op een plaatje, dek af met plasticfolie en laat afkoelen.

Klopt de slagroom met de suiker op. Verwijder het vanillestokje van de banketbakkersroom en klop de afgekoelde banketbakkersroom los. Verwarm de gelatine met een klein beetje aanhangend water tot hij is opgelost en roer door de banketbakkersroom. Roer eerst een beetje van de slagroom erdoor en vervolgens ook de rest. Laat kort opstijven in de koelkast.

De afwerking:

Verwarm de oven voor op 210 graden.

Snijd het bladerdeeg met een kartelmes voorzichtig in drie lange banen van 11 cm breed. Leg één bladerdeegbaan op de bakplaat en bestuif met behulp van een zeefje gelijkmatig met een laagje poedersuiker. Doe de bakplaat in de oven en verlaag de temperatuur naar 200 graden. Laat circa 7 minuten karamelliseren in de oven tot de poedersuiker is opgelost en mooi glanst. Laat afkoelen voordat je verder gaat.

Klop de slagroom met de suiker op. Leg één bladerdeegbaan op de werkbank. Spuit een royale laag Zwitserse room op het bladerdeeg. Dek af met een tweede laag bladerdeeg en druk goed aan. Spuit een royale laag gezoete slagroom op de tweede laag bladerdeeg.

Snijd de gekarameliseerde bladerdeegbaan met een scherp kartelmes voorzichtig in banen van 4 cm breed. Dek per baan af en snijd met een scherp koksmes langs de rand af. Leg vervolgens de volgende gesneden baan en herhaal tot alles gesneden is.

Geniet ervan!

Geef een reactie

Bekijk ook

Meer
Minder uitleg Meer uitleg

Cookies op de website van omroep MAX. Geef je toestemming!

Wij plaatsen Functionele cookies, om deze website naar behoren te laten functioneren en Analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens. Voor cookies waarmee derden uw surfgedrag kunnen volgen, kunt u hieronder apart toestemming geven.

Meer uitleg

Waarom cookies?

Omroep MAX plaatst specifieke cookies om het gebruiksgemak voor bezoekers te vergroten. Ze helpen in functionaliteit en zijn bedoeld om inzicht te krijgen in de werking en effectiviteit van de websites.

Hiermee kunnen we de bezochte website zo gebruiksvriendelijke en interessant mogelijk maken voor de bezoeker. Hierbij worden geen gegevens verzameld die gebruikt kunnen worden om individuele gebruikers te volgen.

Functionele cookies

Cookies die er voor zorgen dat deze website naar behoren functioneert

De websites van Omroep MAX gebruiken cookies om er voor te zorgen dat onze websites naar behoren werken. Zo gebruiken wij cookies voor:

  • het onthouden van informatie die je invult op de verschillende pagina’s, zodat je niet steeds al je gegevens opnieuw hoeft in te vullen
  • het doorgeven van informatie van de ene pagina aan de volgende pagina, bijvoorbeeld als er een lange enquête wordt ingevuld of als je veel gegevens moet invullen bij een online bestelling
  • het opslaan van voorkeuren, zoals de taal, locatie, het gewenste aantal te tonen zoekresultaten, etc.
  • het opslaan van instellingen voor een optimale videoweergave, zoals de gewenste buffergrootte en de resolutiegegevens van je scherm
  • het uitlezen van je browserinstellingen om onze website optimaal op je beeldscherm te kunnen weergeven
  • het opsporen van misbruik van onze website en diensten, door bijvoorbeeld een aantal opeenvolgende mislukte inlogpogingen te registreren
  • het gelijkmatig belasten van de website, waardoor de site bereikbaar blijft
  • het aanbieden van de mogelijkheid om inloggegevens op te slaan, zodat je die niet elke keer opnieuw hoeft in te voeren
  • het mogelijk maken om te reageren op onze websites

Webstatistieken

Cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten.

Om te bepalen welke onderdelen van de website het meest interessant zijn voor onze bezoekers, proberen wij continu te meten met behulp van de software van comScore Digital Analytix hoeveel bezoekers er op onze website komen en welke onderdelen van de website het meest bekeken worden. Hiervoor gebruiken wij cookies.

Het is onderdeel van de (wettelijke) taak van Omroep MAX als Publieke Omroep om te rapporteren over onze prestaties. Daarvoor is het nodig om webstatistieken bij te houden. Ook nemen wij deel aan het landelijke internetbereikonderzoek STIR. Hiervoor gebruiken wij cookies, zodat wij de browser kunnen herkennen en op die manier het aantal bezoekers aan onze websites kunnen meten.

Van de informatie die wij zo verzamelen worden statistieken gemaakt. Deze statistieken geven ons inzicht in hoe vaak onze webpagina's bezocht worden, waar bezoekers de meeste tijd doorbrengen, enzovoort. Hierdoor zijn wij in staat structuur, navigatie en inhoud van de website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. De statistieken en overige rapportages kunnen wij niet herleiden tot personen.

Wij gebruiken cookies voor:

  • het bijhouden van het aantal bezoekers op onze webpagina’s
  • het bijhouden van de tijdsduur die elke bezoeker doorbrengt op onze webpagina’s
  • het bepalen van de volgorde waarin een bezoeker de verschillende pagina’s van onze website bezoekt
  • het beoordelen welke delen van onze site aanpassing behoeven
  • het optimaliseren van de website

Voor gebruik van deze cookies is geen toestemming vereist en deze kunnen dan ook niet worden uitgeschakeld.

Sociale media

Sociale cookies verzamelen gegevens over de activiteiten van gebruikers. Dit maakt het onder andere mogelijk om fragmenten van sociale platforms te bekijken, inhoud van onze websites te delen met je vrienden, te reageren op berichten van andere gebruikers en de makers of actief mee te discussiëren op onze forums. Sommige sociale cookies die geplaatst worden, kunnen door sociale medianetwerken ingezet worden om jouw internetgedrag te gebruiken voor commerciële doeleinden. Hier heeft Omroep MAX geen invloed op.

Voor meer informatie over de manier waarop deze derden omgaan met jouw persoonsgegevens, verwijzen wij je door naar het privacy beleid van deze derden. De meest voorkomende zijn:

Cookie-instellingen aanpassen en meer informatie

De cookie-instellingen voor deze website zijn te allen tijde naar je persoonlijke voorkeur te wijzigen. De pagina waarop je deze instellingen kunt wijzigen is te bereiken via deze link Cookie instellingen. Hier is ook gedetailleerde informatie vinden over welke cookies we specifiek plaatsen.

  • Ik wil Sociale Media koppelingen:

    hiermee staat u het plaatsen van Social media Cookies toe, deze netwerken kunnen u volgen en kan uw internetgedrag monitoren voor commerciële doeleinden.