gehaktletter

Gehaktletter van Robèrt van Beckhoven

De boterletter, amandelletter, banketstaaf, er zijn verschillende benamingen voor deze lekkernij. Robèrt van Beckhoven vult deze letter voor de gelegenheid met gehakt en maakt er en gehaktletter van. Gebruik het liefst half-om-half gehakt, dit droogt minder snel uit.

Ingrediënten:

  • 200 gram bladerdeeg
  • 500 gram half-om-half gehakt
  • zout, peper en overige kruiden naar smaak (optioneel)
  • ongeveer 60 gram paneermeel
  • 1 ei voor het gehakt
  • 1 ei en 2 eidooiers voor de afwerking

Bereidingswijze:

  • Meng het gehakt met de kruiden, 1 ei en de paneermeel. Rol het gehakt tot een lange pil van ongeveer 56 centimeter lang.
  • Rol het bladerdeeg uit tot een rechthoek van 20 x 60 centimeter.
  • Leg de gehaktpil op de lange rand van het bladerdeeg en rol hem secuur in. Raak de lengtesluiting zo min mogelijk aan!
  • Vorm de letter naar keuze. Let op: de sluiting moet aan de buitenkant komen te liggen (bij de letter is is dat maar voor de helft mogelijk).
  • Leg de gehaktletter op de bakplaat
  • Kluts het ei en de 2 eidooiers voor de afwerking door elkaar en bestrijk hiermee de gehaktletter. Maakt niet alles op. Zorg dat er geen druppels ontstaan. Laat vervolgens  30 minuten rusten.
  • Verwarm de oven voor op 220-230 graden boven- en onderwarmte.
  • Bestrijk de letter nogmaals met ei en breng met een vork eventueel decoraties aan.
  • Bak de letter in ongeveer 25 minuten goudbruin en gaar. Laat afkoelen. Bij het snijden moet de letter mooi vol gebakken zijn.

gehaktletter

(Bron: Robèrt van Beckhoven. Foto’s: Tijd voor MAX)

Geef een reactie