Naar cookieinstellingen
Naam Yu

Gefrituurde Naam Yu Kip van Danny Lee

Naam yu is gefermenteerde tofu (te verkrijgen bij de Aziatische supermarkt, vaak te vinden naast de sojasaus). Er zijn 2 varianten: wit (fu yu) en rood (naam yu). Voor dit gerecht gebruiken we ze allebei. Naam yu is qua smaak hartig, een klein beetje zoet en het heeft ongeveer de textuur van roomkaas. De rode kleur ontstaat door fermentatie met rode rijstgist, deze variant is qua smaak sterker dan de witte en daarom beter geschikt om mee te marineren of te stoven.

Fu yu is op diverse manieren te gebruiken: u kunt het op zich eten met een kommetje rijst, wokken met groenten, of zoals in dit recept als marinade. Na 4 uur marineren kunt u de kip al frituren, maar wacht het liefst 24 uur, zodat de smaken lekker in kunnen trekken. Voor het gemak kunt u natuurlijk ook kippenvleugels of kippendijfilet gebruiken.

Ingrediënten (voor 3-4 personen):

  • 1/2 kip (ca. 600 gram) of kippenvleugels of kippendijfilet
  • 1 eetlepel Shaoxing rijstwijn
  • 1 eetlepel lichte sojasaus
  • 15 gram gember, geschild en fijngehakt
  • 3 tenen knoflook, fijngehakt
  • 60 gram rode gefermenteerde tofu
  • 25 gram witte gefermenteerde tofu
  • 1/2 eetlepel oestersaus
  • 1 eetlepel kristalsuiker
  • 1 theelepel Chinees vijfkruidenpoeder
  • 130 gram tarwebloem
  • 65 gram maizena
  • Neutrale olie om in te frituren
  • 1 kleine lente-ui in fijne ringen

Extra nodig:

  • Pan om in te frituren
  • Keukenthermometer

Bereidingswijze Naam Yu Kip:

Vraag de slager de kip voor u in stukjes te hakken van circa 6 bij 6 centimeter of gebruik kippenvleugels of kippendijfilet van gelijke grootte. Was de kip en laat goed uitlekken. Maak intussen in een kom een marinade van de Shaoxing rijstwijn, sojasaus, gember, knoflook, beide soorten tofu, oestersaus, suiker en het vijfkruidenpoeder. Zorg dat u de gefermenteerde tofu goed fijnprakt met een vork. Voeg de kip toe aan de kom met marinade en masseer de marinade goed in. Dek af met vershoudfolie en zet minimaal 4 uur in de koelkast, het liefst een hele nacht.

Meng in een kom de bloem met de maizena. Maizena zorgt bij het frituren voor een krokante textuur en de bloem sluit als het ware de kip af, zodat er geen vocht verloren gaat en het vlees sappig blijft.

Haal de kip 30 minuten voordat u wilt gaan frituren uit de koelkast. Verhit de olie in een wok of (frituur)pan tot 180 °C en haal intussen de kip door de bloem-maizenamix tot alle stukken met een laagje bedekt zijn. Klop overtollige bloem af. Frituur de kip in porties steeds 4½ minuut of tot de stukken gaar en goudbruin zijn. Laat uitlekken op een bakrooster of keukenpapier.

Leg de kip op een serveerschaal en garneer met de lente-ui. Dit gerecht komt origineel zonder dipsaus, maar is indien gewenst lekker met sambal of sriracha.

Kijk voor meer recepten van Tijd voor MAX op onze receptenpagina.

Bron: Chin. Ind. Rest. kookboek. Foto ter illustratie: Shutterstock) 

Geef een reactie

Reacties (8)

    Rob Heringa says:

    Dit prachtige boek: ik wil er graag kans op maken via de prijsvraag!

      Tygo-1959- says:

      Ik zou dit kookboek graag willen ontvangen. Ik ben gek op koken en dit zou een verrijking zijn om mijn gezin mee te verrassen.🍀

    emilekop says:

    Ik wil graag dit kookboek ‘winnen’.

    carlo bakker says:

    Dit is het kookboek is waar ik al jaren naar opzoek ben,echt een verrijking voor in de keuken.

    Frits van Leeuwen says:

    Ik zou graag dit kookboek ontvangen, reuze benieuwd naar de recepten met de roots uit het Nederlands-Indië tijdperk.
    Lang geleden gingen we nog met pannetjes naar de Chinees om gerechten mee te nemen.
    Terima kasih!
    Saya berasal dari Batavia (1949)

    inekead says:

    Dat zou toch wat zijn als ik dit gouden kookboek 2023 zou winnen.

    Ajeetje says:

    Wat maak ik graag kans op dit mooie kookboek met gerechten uit de chin-ind-rest keuken!

      MAX Vandaag says:

      Beste Ajeetje en anderen, bedankt voor uw reacties. Tot 17 november 2023 kunt u aan de prijsvraag meedoen via: https://www.maxvandaag.nl/prijsvraag-en-puzzel/prijsvraag-tvm/win-chin-ind-rest-kookboek/ Vriendelijke groet, webredactie MAX Vandaag

Minder uitleg Meer uitleg

Cookies op de website van omroep MAX. Geef je toestemming!

Wij plaatsen Functionele cookies, om deze website naar behoren te laten functioneren en Analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens. Voor cookies waarmee derden uw surfgedrag kunnen volgen, kunt u hieronder apart toestemming geven.

Meer uitleg

Waarom cookies?

Omroep MAX plaatst specifieke cookies om het gebruiksgemak voor bezoekers te vergroten. Ze helpen in functionaliteit en zijn bedoeld om inzicht te krijgen in de werking en effectiviteit van de websites.

Hiermee kunnen we de bezochte website zo gebruiksvriendelijke en interessant mogelijk maken voor de bezoeker. Hierbij worden geen gegevens verzameld die gebruikt kunnen worden om individuele gebruikers te volgen.

Functionele cookies

Cookies die er voor zorgen dat deze website naar behoren functioneert

De websites van Omroep MAX gebruiken cookies om er voor te zorgen dat onze websites naar behoren werken. Zo gebruiken wij cookies voor:

  • het onthouden van informatie die je invult op de verschillende pagina’s, zodat je niet steeds al je gegevens opnieuw hoeft in te vullen
  • het doorgeven van informatie van de ene pagina aan de volgende pagina, bijvoorbeeld als er een lange enquête wordt ingevuld of als je veel gegevens moet invullen bij een online bestelling
  • het opslaan van voorkeuren, zoals de taal, locatie, het gewenste aantal te tonen zoekresultaten, etc.
  • het opslaan van instellingen voor een optimale videoweergave, zoals de gewenste buffergrootte en de resolutiegegevens van je scherm
  • het uitlezen van je browserinstellingen om onze website optimaal op je beeldscherm te kunnen weergeven
  • het opsporen van misbruik van onze website en diensten, door bijvoorbeeld een aantal opeenvolgende mislukte inlogpogingen te registreren
  • het gelijkmatig belasten van de website, waardoor de site bereikbaar blijft
  • het aanbieden van de mogelijkheid om inloggegevens op te slaan, zodat je die niet elke keer opnieuw hoeft in te voeren
  • het mogelijk maken om te reageren op onze websites

Webstatistieken

Cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten.

Om te bepalen welke onderdelen van de website het meest interessant zijn voor onze bezoekers, proberen wij continu te meten met behulp van de software van comScore Digital Analytix hoeveel bezoekers er op onze website komen en welke onderdelen van de website het meest bekeken worden. Hiervoor gebruiken wij cookies.

Het is onderdeel van de (wettelijke) taak van Omroep MAX als Publieke Omroep om te rapporteren over onze prestaties. Daarvoor is het nodig om webstatistieken bij te houden. Ook nemen wij deel aan het landelijke internetbereikonderzoek STIR. Hiervoor gebruiken wij cookies, zodat wij de browser kunnen herkennen en op die manier het aantal bezoekers aan onze websites kunnen meten.

Van de informatie die wij zo verzamelen worden statistieken gemaakt. Deze statistieken geven ons inzicht in hoe vaak onze webpagina's bezocht worden, waar bezoekers de meeste tijd doorbrengen, enzovoort. Hierdoor zijn wij in staat structuur, navigatie en inhoud van de website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. De statistieken en overige rapportages kunnen wij niet herleiden tot personen.

Wij gebruiken cookies voor:

  • het bijhouden van het aantal bezoekers op onze webpagina’s
  • het bijhouden van de tijdsduur die elke bezoeker doorbrengt op onze webpagina’s
  • het bepalen van de volgorde waarin een bezoeker de verschillende pagina’s van onze website bezoekt
  • het beoordelen welke delen van onze site aanpassing behoeven
  • het optimaliseren van de website

Voor gebruik van deze cookies is geen toestemming vereist en deze kunnen dan ook niet worden uitgeschakeld.

Sociale media

Sociale cookies verzamelen gegevens over de activiteiten van gebruikers. Dit maakt het onder andere mogelijk om fragmenten van sociale platforms te bekijken, inhoud van onze websites te delen met je vrienden, te reageren op berichten van andere gebruikers en de makers of actief mee te discussiëren op onze forums. Sommige sociale cookies die geplaatst worden, kunnen door sociale medianetwerken ingezet worden om jouw internetgedrag te gebruiken voor commerciële doeleinden. Hier heeft Omroep MAX geen invloed op.

Voor meer informatie over de manier waarop deze derden omgaan met jouw persoonsgegevens, verwijzen wij je door naar het privacy beleid van deze derden. De meest voorkomende zijn:

Cookie-instellingen aanpassen en meer informatie

De cookie-instellingen voor deze website zijn te allen tijde naar je persoonlijke voorkeur te wijzigen. De pagina waarop je deze instellingen kunt wijzigen is te bereiken via deze link Cookie instellingen. Hier is ook gedetailleerde informatie vinden over welke cookies we specifiek plaatsen.

  • Ik wil Sociale Media koppelingen:

    hiermee staat u het plaatsen van Social media Cookies toe, deze netwerken kunnen u volgen en kan uw internetgedrag monitoren voor commerciële doeleinden.