Geeft koffie echt meer energie? En hoe zit dat met thee?
Publicatiedatum: 30 november 2024
Bent u ’s ochtends geen mens voordat u uw eerste kop koffie op heeft? Dan bent u niet de enige. Veel mensen zweren bij die kop om even goed wakker te worden. En voelt u zich gedurende de dag duf? Opnieuw wordt er dan vaak snel een nieuwe dosis koffie ingeschonken. Maar geeft koffie ook echt meer energie? En hoe zit dat met thee, waar ook cafeïne (theïne) in zit?
Meer energie door koffie?
Koffie kan volgens het Voedingscentrum de alertheid en concentratie verhogen en sportprestaties verbeteren. Deze eigenschap heeft de populaire drank te danken aan de cafeïne die erin zit. De energie die we daarvan krijgen komt echter niet in de vorm van calorieën zoals vetten of suikers. In dit geval wordt het zenuwstelsel erdoor gestimuleerd.
Een inname van 75 mg of meer kan de alertheid en concentratie verhogen. In het geval van sporten kan het de prestatie en het uithoudingsvermogen verbeteren. En daarnaast de zwaarte van de inspanning voor het gevoel verlagen. Ook al geeft koffie het lichaam op zichzelf dus geen energie, kan het wel het gevoel geven meer energie te krijgen. Het verschilt per persoon hoe groot deze effecten zijn.
Daarnaast verschilt het per koffiesoort hoeveel cafeïne erin zit en hoeveel energie die dus geeft. Een espresso heeft wel een sterke smaak, maar bevat niet de meeste cafeïne. Dat is weggelegd voor filterkoffie: een kopje filterkoffie van 125 milliliter bevat namelijk ongeveer 60 milligram. Hetzelfde geldt voor een kopje oploskoffie van dezelfde grootte. Terwijl een espresso van 30 milliliter ongeveer 40 milligram bevat. In een eerder artikel leest u hier meer over. Naast de soort koffie en de grootte van de kop is voor de hoeveelheid cafeïne ook nog de zetmethode van belang en hoe sterk de koffie wordt gezet. Zelfs cafeïnevrije koffie is niet helemaal vrij van cafeïne. Hier zit nog ongeveer 3 milligram cafeïne in. Maar daarvan zijn de effecten qua energie minimaal.
Ook meer energie door thee?
Thee kan net als koffie het zenuwstelsel stimuleren. Dit kom door de theïne die het bevat, want dat is in feite eigenlijk hetzelfde als cafeïne, maar in het geval van thee heeft het een andere naam gekregen. In een gemiddelde kop zwarte thee zit 30 milligram theïne en in een kop groene thee 20 milligram. Alleen kruidentheeën, waar geen blaadjes van de theeplant voor gebruikt zijn, bevatten geen theïne/cafeïne. Zoals bijvoorbeeld kamillethee, muntthee en rooibosthee.
(Bron: Archief, Voedingscentrum, Nu.nl. Foto: Shutterstock)