Gedecoreerde kerstbalkoekjes van Annemarie
Publicatiedatum: 14 december 2016
Bij veel mensen staat de kerstboom al in huis. En wat is er nu leuker dan de boom te versieren met kerstbalkoekjes? Annemarie heeft een recept!
Ingrediënten:
- 200 g roomboter op kamertemperatuur
- 1 ei
- 330 g bloem
- 180 g suiker
- ½ tl bakpoeder
- ½ tl zout
- 2 eiwitten
- 300 g poedersuiker
- 1 tl citroensap
- 1 tl vanilleextract
- Kleurpasta in verschillende kleuren
- Koekjesuitstekers
Bereiding:
Doe alle droge ingrediënten voor het deeg in een kom en roer even goed door elkaar.
Voeg de boter toe en kneed tot een soepel deeg. Verpak het deeg in plastic folie en laat het ongeveer 15 minuten rusten in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 175 graden.
Rol het deeg uit tot een grote plak van 4 mm dik, steek de koekjes uit en leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat. Maak vervolgens kleine mooie ronde gaatjes in de koekjes waardoor je later het lintje kunt doen. Het is belangrijk dat het koekjesdeeg nog goed stevig is wannner je ze gaat afbakken. Zijn de koekjes na het uitsteken te slap geworden, leg ze dan eerst even terug in de koelkast. Zo blijven ze ook tijdens het afbakken goed in vorm. Bak de koekjes in het midden van de oven goudbruin en gaar in 12 tot 15 minuten.
Tip: gebruik 2 lange latjes van 4 mm dik om het deeg tussen uit te rollen. Zorg ervoor dat je een rechte roller hebt en dat je met de uiteinden ervan over de latjes heenrolt. Op deze manier zullen alle koekjes precies dezelfde dikte hebben.
Laat de koekjes afkoelen op een rooster.
Maak ondertussen het eiwitglazuur.
Klop met de staande mixer 2 eiwitten stijf. Voeg in gedeelten de poedersuiker toe. Stop met toevoegen van poedersuiker als je een zeer dikvloeibare consistentie hebt die niet van je spatel afloopt. Het dikke glazuur is een goede basis. Door het toevoegen van kleurstof zal het glazuur al iets dunner worden en met kleine beetjes water kan het verder verdund worden.
Verdeel het eiwitglazuur over verschillende kommen en meng er de kleurstoffen doorheen. Verdun eventueel nog met wat water om de juiste consistentie te verkrijgen. Doe dit wel voorzichtig. Een paar druppels water kan voldoende zijn.
Maak cornetjes van bakpapier voor de verschillende kleuren glazuur. Doe een beetje eiwitglazuur in de cornetjes en teken met een vloeiende beweging de omtrek op een koekje en vul daarna direct het vlak in. Probeer een paar milimeter bij het gaatje vandaan te blijven voor het mooiste resultaat. Het glazuur vloeit moet mooi uitvloeien, maar niet van het koekje aflopen. Verdeel het glazuur gelijkmatig door met een sateprikker kleine rondjes te draaien in het glazuur, alsof je het koekje inkleurt, maar pas hierbij op dat je het koekje niet raakt om geen kruimels in het glazuur te krijgen. Breng direct met contrasterende kleuren bloemetjes en stipjes aan op het nog natte glazuur. De stipjes zullen opgenomen worden in het glazuur en zo ontstaat deze prachtige decoratie. Laat het glazuur goed uitharden. Dit kan wel een paar uur duren. Eventueel kun je daarna nog lijnen of stippen tekenen met het glazuur dat je, luchtdicht verplakt, bewaard hebt.
Doe vrolijk gekleurde lintjes door de koekjes en versier je kerstboom ermee of hang ze op een andere plek in huis.