Gebakken aardperen met biefstuk en saus
Biefstuk is over het algemeen een mooi mager en mals stukje vlees. De ossenhaas, entrecote of de kogelbiefstuk zijn maar een paar van de soorten die verkrijgbaar zijn. De malsheid van de biefstuk wordt bepaald door het bindweefsel in het stuk vlees. Hoe minder, hoe malser. De biefstuk is veelzijdig, want u kunt hem bakken, grillen en wokken. Sandra serveert bij de biefstuk gebakken aardperen met een jus van balsamicoazijn.
(Alle recepten van Kook mee met MAX zijn voor 2 personen)
Ingrediënten:
- 400 gram aardperen
- olijfolie
- 2 teentjes knoflook
- 0,25 bosje peterselie
- peper, zout
- 200 gram biefstuk
- 50 milliliter balsamicoazijn
- 1 deciliter warm water
- 400 gram wortelen
- 1 citroen
- klontje boter
Extra nodig:
- stamper
- aluminiumfolie
Bereidingswijze:
Breng een pan water met een beetje zout aan de kook. Laat het vlees op kamertemperatuur komen.
Snijd de aardperen in dunne plakken. Verwarm een scheutje olie in een koekenpan en bak hierin de aardpeerplakken circa 5 minuten. Pel en snijd de knoflook en voeg toe. Hak de peterselie en voeg driekwart toe. Breng op smaak met peper en zout.
Verwarm een scheutje arachideolie in een koekenpan. Dep en vlees droog met keukenpapier en bestrooi het vlees met zout. Bak het vlees in circa 5 minuten om en om. Voeg de laatste 2 minuten een klontje boter toe en breng op smaak met peper. Leg het vlees daarna op een bord, dek af met aluminiumfolie en laat circa 5 minuten rusten. Voeg aan het bakvet de balsamicoazijn en warm water toe en laat in circa 3 minuten indikken. Schenk aan het einde het uitgelekte vocht van het vlees op het bordje toe.
Snijd de wortel in stukken. Kook de wortel circa 5 minuten. Giet af en stamp tot grove puree. Rasp de schil van de citroen en voeg met het sap van een halve citroen toe. Voeg een scheutje olijfolie toe en breng op smaak met peper en zout.
Verdeel de wortelpuree en aardperen over borden. Leg er een biefstuk bij en schenk de jus erover. Garneer met de rest van de gehakte peterselie.