Garnalen met peper- en botersaus van Bart
Bart van Olphen reist de hele wereld over om duurzaam vissen onder de aandacht te brengen en nieuwe kennis over duurzaam vissen op te doen. Afgelopen week was hij in Australië om op garnalen te vissen. Dat inspireerde hem om in de keuken van Tijd voor MAX garnalen te maken. En omdat Bart geen keus kon maken, maakt hij 2 gerechten!
Ingrediënten garnalen in boter (4 personen):
- 20 grote garnalen, gepeld
- 1 sjalot fijngesneden
- 1 hand peterselie, fijngesneden
- 1 knoflookteen, fijngehakt
- 1 eetlepel bieslook, fijngesneden
- ¼ citroen, sap
- 100 gram ongezouten boter
- 1 citroen in partjes
- olie om te bakken
- zout en peper
Bereidingswijze:
Meng de boter met de sjalot, peterselie, knoflook, bieslook en citroen. Breng op smaak met zout en peper.
Bak de garnalen in een koekenpan aan elke kant 1-2 minuten op hoog vuur. Zet het vuur uit en voeg de boter toe. Meng dit goed totdat alle boter is gesmolten. Serveer met de partjes citroen.
Ingrediënten garnalen van de grill met pepersaus (4 personen):
- 20 grote garnalen, ongepeld
- 1 eetlepel zwarte peperkorrels
- 1 eetlepel witte peperkorrels
- 2 knoflooktenen, gepeld en grof gesneden
- 1 rode peper, grof gesneden
- 60 gram ongezouten boter
- 1 eetlepel oestersaus
- ½ eetlepel vissaus
- 1 centimeter gember rasp
- 1 theelepel suiker
- 150 milliliter kippenbouillon
- 1 bosui, in ringen gesneden
- 1 handvol korianderblaadjes
- 1 limoen, in partjes
- olie om te bakken
- zout en peper
Bereidingswijze:
Neem een koekenpan en verhit de peperkorrels op hoog vuur gedurende een minuut. Als het gaat roken, doe ze dan in een vijzel. Maal de peperkorrels fijn.
Zet een koekenpan op hoog vuur en fruit de knoflook en rode peper totdat deze zacht zijn geworden. Voeg de peperkorrels toe en roer door. Doe de boter erbij en laat deze smelten. Voeg nu de oestersaus, vissaus, gember en suiker toe. Roer goed door totdat alle suiker is opgelost.
Voeg dan de kippenbouillon toe. Laat inkoken totdat er een ietwat dikke saus is ontstaan. Zet apart en houd warm.
Meng de garnalen met een eetlepel olie en zout en peper in een kom. Gril de garnalen op hoog vuur aan beide kanten ongeveer 1-2 minuten. Serveer de garnalen met de pepersaus. Garneer met de bosui, korianderblaadjes en partjes limoen.
(Bron: Bart van Olphen)