Gamba’s La Plancha van Bart

Gamba’s La Plancha zijn garnalen in hun schaal, gebakken op een laag zeezout op een loeihete plaat. De laag zout verdeelt de hitte heel mooi en de garnaal stoomt gaar in zijn eigen sappen. De grote verse gamba’s zin op deze manier het allerlekkerst. Bart van Olphen maakte dit smakelijke gerecht op dinsdag 22 maart 2016 in Tijd voor MAX.

Ingrediënten:

aïoli

  • 2 tenen knoflook
  • 1 ei
  • 100 milliliter zonnebloemolie
  • 100 milliliter olijfolie, extra vierge
  • 2 theelepel citroensap

gamba’s

  • 250 gram fijn zeezout
  • 20 grote gamba’s, heel, rauw
  • zout en peper

Bereiding:

Druk voor de aïoli de knoflook fijn in een vijzel. Klop het ei erdoor met een garde of vork. (als je vijzel te klein is doe dit dan in een kom). Voeg druppelsgewijs de zonnebloemolie en olijfolie toe en blijf voortdurend kloppen. Breng op smaak met citroensap, zout en peper. Houd apart in de koelkast.

Verdeel het zeezout evenredig over een grote koekenpan of over een plancha. Zorg voor een laag zout van zo’n 5 millimeter. Laat dit gloeiend heet worden en leg de gamba’s op het zout. Druk ze licht aan. Bak de gamba’s 3-5 minuten per kant, afhankelijk van de grootte van de gamba’s. Draai de gamba’s om met twee spatels en druk ze weer aan. Haal ze na 3-5 minuten van het zout. Haal het overtollige zout van de gamba’s.

Serveer de gamba’s met de aïoli en een bakje water en citroen zodat u tijdens het eten uw vingers kunt wassen. Eet smakelijk!

Geef een reactie