2 stoofperen op een bord, met steranijs en een kaneelstokje.

Gaat u zelf stoofperen maken? Maak deze fouten dan niet

Bij de herfst horen warme smaken in gerechten. Stoofvlees, ovenschotels, pompoensmaken én stoofperen. De peertjes liggen weer in de supermarkten, dus u kunt de geurige lekkernij weer maken. We geven tips zodat ze goed lukken.

Kies de juiste peer uit

De gewone handperen, om lekker zo te eten, zijn niet geschikt voor het maken van stoofperen. Deze vruchten zijn namelijk al zacht. Wanneer ze verwarmd worden, zullen ze uit elkaar vallen. Gebruik voor het maken van stoofperen daarom de bekende Gieser Wildeman of de Saint Rémy. De 1e wordt in Nederland geteeld, de 2e vooral in de landen om ons heen. Ze verschillen iets in kleur. De Gieser Wildeman wordt mooi rood, terwijl de Saint Rémy eerder roze of geelroze kleurt.

Kies de juiste smaakmakers

Het zou zonde zijn om flauwe stoofperen te eten. Kies daarom de juiste specerijen om mee te koken. Denk aan kruidnagel, een kaneelstokje, steranijs, kardemom, piment, laurierblaadjes, citrusvruchten en suiker. Die laatste zorgt ervoor dat het geen bittere peren worden.

stoofperen
Lees ook: Waar komen stoofperen vandaan en hoe kunt u ze zelf maken?

Kook de stoofperen lang genoeg

Stoofperen maken kost nou eenmaal tijd. Denk niet na een half uurtje klaar te zijn. Het beste is om de peren meerdere uren op laag vuur te laten staan. Dan kleuren ze mooi en zijn ze ook gaar genoeg. Peren in alcohol hebben meer tijd nodig, dan peren in sap. Die zou u na 1 uur ongeveer kunnen eten, hoewel langer koken nog meer smaak geeft. Maar voor peren in alcohol hebben toch wel 2 tot 4 uur nodig om mooi rood te kleuren.

Kies de juiste soort vocht om de stoofperen in te koken

Klassieke stoofperen worden gekookt in rode wijn. Hierbij is de donkere kleur belangrijker dan de smaak. U zou ook kunnen kiezen voor port, witte wijn of champagne. Bij de laatste 2 krijgt u blanke peertjes. Wie geen alcohol wil gebruiken, kan ook kiezen voor bessensap, druivensap of gewoon water. Vooral bij water heeft u dan nog wel goede smaakmakers nodig.

Recepten met stoofperen

Zijn ze goed gelukt? Dan kunt u ze lekker opsmikkelen. Maar u kunt ook nog bakken met stoofperen. Maak ze in combinatie met een cheesecake, als toetje met chocolade of met chocolademousse. Heel Holland Bakt heeft nog 3 recepten online staan voor stoofperen met tiramisu, een slofje of een kwarktaart.

(Bron: archief, Heel Holland Bakt, Margriet. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reacties (9)

    w.velsen says:

    Ik kook ze altijd in de glühwein, ze zijn dan erg lekker

      MariaLB says:

      Goede tip! Ga ik vandaag meteen proberen.

    Marten Haaksma says:

    Doe het eens zoals wij dat al jaren doen. Kook de peertjes met alles erop en eraan ca. 15 minuutjes. Haal de pan van het vuur en stop dit zonder de dekens van het logeerbed. De volgende morgen zijnde peertjes gaar en mooi rood. Doen

    Clever says:

    Ik kook ze in Glühwein ca 6/7 uur op een klein oliekacheltje, nog gezellig ook! Als ze mooi rood zijn dan giet ik de wijn in een maatbeker met klein beetje bruine rietsuiker en dikke eetlepel honing, beetje kaneel, goed doorroeren en weer over de peertjes afgieten.

    Anne70 says:

    Mijn kinderen zijn gek op mijn stoofperen. Ik gebruik een oud recept, wat ik van mijn moeder heb en zij weer van haar moeder. Het is eigenlijk heel simpel.
    Schil en snij snij de peren in 4 delen en verwijder het klokhuis. Kinderen houden daar niet van, (dat stugge stukje in een klokhuis.)
    Ik zet ze op met water, doe daar een scheut azijn bij of gewone witte wijn, na een paar uur (2 à 3 uur), zijn de peren mooi rood of rozerood gekleurd, giet het sap af, vang dat op in een schaal, doe het terug in de pan en doe er suiker in, zoveel als je lekker vind.
    doe in een klein schaaltje, Maizena en doe daar lekker Kaneel bij, roer dat door elkaar met een beetje water, zodat je een papje krijgt en doe dat al roerend in de pan met het sap , wat inmiddels weer aan de kook gebracht is, dan verdikt het sap en is een lekkere saus geworden.
    Kaneel en maizena niet zo in de pan strooien, want dan krijg je klonters, van zowel de maizena als het kaneel., doe de stoofpeertjes weer terug in de pan en laat even staan met het vuur uit, gegarandeerd een succes, zonder al teveel poespas van kruiden , die juist de smaak van de peertjes weg haalt.

    Len123 says:

    Ik kook/stoof mijn peren altijd in rode wijn en zeker dan heb je wel een uurtje of 4 nodig.
    Ik schil de peren en snijdt ze in 8-ten.
    Dan de fles wijn erbij en zover opvullen dat ze net onder water staan.
    Dan 2 eetlepels citroensap, 2 (-4) dessertlepels suiker (je kunt er naderhand altijd nog wat suiker bij doen) 1/4 eetlepel kaneelpoeder.
    Dan snel aan de kook brengen en daarna ca. 4 uur laten sudderen op een plaatje. (vroeger had ik daar een petroleumstel voor)
    Nu heb ik een speciaal plaatje voor inductie en dat werkt ook fantastisch.
    Heerlijk met warme vanillevla!!

    profiel-verwijderd says:

    Mijn echtgenote gebruikt zakjes vanille, donkerbruine basterdsuiker, kaneel, beslist geen water, bijna de hele dag op een laag vuurtje.Dit alles een dag van tevoren. In het begin even in de gaten houden.
    Peertjes zijn nergens zo mooi van kleur en struktuur.
    We eten ze de volgende dag samen met gestampte aardappels.

      profiel-verwijderd says:

      Puree

    Ma says:

    Mijn man is zelf fruitkweker, waardoor de Gieserwilderman van eigen land komen.
    Veel mensen denken dat je om ze lekker te krijgen allerlei specerijen en wijn aan toe moet voegen.
    Ik kook ze altijd enkel in water, gewoon puur peer. Laat ze een uur of 3-4 zachtjes pruttelen en ze zijn heerlijk van smaak en mooi donker van kleur.