Naar cookieinstellingen
Afgebakken bladerdeeg.

Gaat het bakken met bladerdeeg vaak fout? Niet met deze tips!

Een zelfgemaakte appelflap, plaattaart of tompouce; bladerdeeg maakt het lekker knapperig. Tenminste, dat is de bedoeling. Maar niet altijd gaart het bladerdeeg goed in de oven of komen er scheuren in het deeg te zitten. We geven tips om te bakken met bladerdeeg.

Wat is bladerdeeg?

Maar eerst antwoord op de vraag: wat is bladerdeeg? Bladerdeeg bestaat uit laagjes deeg en een vetstof, meestal roomboter. Bij het maken ervan wordt dit om-en-om gedaan, uitgerold en terug gevouwen. Dit wordt ook wel toeren genoemd. Zo ontstaan er een heleboel laagjes, die zichtbaar worden tijdens het bakken. Daarom wordt bladerdeeg in het Frans millefeuille genoemd: 1000 laagjes.

De verschillende soorten bladerdeeg

Bladerdeeg wordt dus over het algemeen gemaakt met roomboter, maar er zijn ook varianten met margarine. Tegenwoordig is er goed kant-en-klaar bladerdeeg in de diepvries van de supermarkt te vinden, maar ook koelverse varianten. En uiteraard kunt u het ook zelf maken. Al is dit wel voor de wat gevorderde bakker. Robèrt van Beckhoven legt in een video bij Heel Holland Bakt uit hoe dit moet.

Filodeeg is trouwens geen variant van bladerdeeg. Filodeeg is 1 flinterdunne laag, die heel knapperig wordt. Meerdere lagen creëren met dit deeg kan wel, door meerdere plakken op elkaar te leggen. Vaak wordt hier wel gesmolten boter tussen gedaan. Zo lijkt het een beetje op de basis van bladerdeeg, maar de smaak van beiden is heel anders.

Hoe bakt bladerdeeg het beste?

Een goed en gaar bladerdeeg krijgen, begint al voordat het de oven in gaat. Bij de diepvriesvariant is het belangrijk om het deeg goed te laten ontdooien. Wanneer u te snel met het bladerdeeg aan de slag wilt gaan, zal het breken. Plakken zijn het beste los van elkaar neer te leggen en een rol bladerdeeg moet eerst op kamertemperatuur komen, voor het uitgerold kan worden. Ook koelvers bladerdeeg moet op kamertemperatuur komen. Voor beiden is de richtlijn zo’n 10 minuten aan te houden.

Rauw bladerdeeg, ongebakken bladerdeeg.

Laat het niet te lang liggen voor gebruik

Maar laat het bladerdeeg ook niet te lang liggen, voordat u het gaat gebruiken. Dan wordt het namelijk plakkerig en lastiger om mee te werken. Ook kan te lang ontdooien ervoor zorgen dat het niet meer bladert tijdens het bakken. Het baksel blijft dan plat.

Bewerk het deeg niet te lang

Bladerdeeg is er in verschillende vormen en maten. Pak het gedeelte wat u nodig heeft. Heeft u plakken uit de diepvries, maar is een groter geheel nodig? Dan kunt u deze met een klein randje over elkaar heen leggen en een beetje water er tussen doen. Met een deegroller is er dan 1 plak van te maken. Bestuif hiervoor het werkblad met wat bloem en doe ook een beetje op de deegroller. Anders blijft het aan elkaar plakken. Bewerk het deeg niet te lang. Dit zorgt er ook voor dat het bladerdeeg geen mooie laagjes krijgt.

Kies de juiste oventemperatuur en baktijd

Als het deeg klaar is om in de oven te gaan, zijn de juiste temperatuur en tijd ook nog belangrijk. Door het smelten van de boter komen de mooie laagjes omhoog. Daarom is het belangrijk om een temperatuur te hebben tussen de 180 en 200 graden. Al ligt dit soms ook wel aan het recept en uw oven. Een hartige taart kan namelijk op een iets lagere temperatuur gebakken worden. Hoe lang bladerdeeg in de oven moet, is ook afhankelijk van wat u maakt. De hartige taart zal er een tijd in moeten om helemaal te garen. Maar een bladerdeeg zonder vulling en als enkele laag is na 15 tot 20 minuten goudbruin knapperig en gaar.

Afgebakken bladerdeeg.

Het bladerdeeg wordt niet gaar

Het kan voorkomen dat het bladerdeeg, na de juiste voorbereiding, niet gaar wordt. Dan kan de temperatuur van de oven niet juist zijn of de baktijd te kort. Ook wanneer een vochtige vulling gebruikt wordt, is het lastiger om de bodem goed gaar te krijgen. Het kan helpen om de bodem dan eerst blind te bakken. Bak hiervoor alleen de bodem, met daarbovenop bakpapier en een blindbakvulling of een andere steunvulling. Daarna kan de vulling erin en nog een tijd in de oven.

Wilt u de bodem niet eerst blind bakken? Dep dan de vulling, wanneer mogelijk, goed af met keukenpapier of giet het vocht of vet af. Prik gaatjes op de bodem van het bladerdeeg en strooi wat paneermeel op de bodem. Bak het gerecht vervolgens onderin de oven af. Daar is de meeste warmte, wanneer boven- en onderwarmte gebruikt wordt.

Geïnspireerd geraakt om te bakken met bladerdeeg? Kijk dan eens op onze receptenpagina.

(Bron: Culy, Heel Holland Bakt, Rutger Bakt, Koopmans. Foto’s: Shutterstock)

Geef een reactie

Minder uitleg Meer uitleg

Cookies op de website van omroep MAX. Geef je toestemming!

Wij plaatsen Functionele cookies, om deze website naar behoren te laten functioneren en Analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens. Voor cookies waarmee derden uw surfgedrag kunnen volgen, kunt u hieronder apart toestemming geven.

Meer uitleg

Waarom cookies?

Omroep MAX plaatst specifieke cookies om het gebruiksgemak voor bezoekers te vergroten. Ze helpen in functionaliteit en zijn bedoeld om inzicht te krijgen in de werking en effectiviteit van de websites.

Hiermee kunnen we de bezochte website zo gebruiksvriendelijke en interessant mogelijk maken voor de bezoeker. Hierbij worden geen gegevens verzameld die gebruikt kunnen worden om individuele gebruikers te volgen.

Functionele cookies

Cookies die er voor zorgen dat deze website naar behoren functioneert

De websites van Omroep MAX gebruiken cookies om er voor te zorgen dat onze websites naar behoren werken. Zo gebruiken wij cookies voor:

  • het onthouden van informatie die je invult op de verschillende pagina’s, zodat je niet steeds al je gegevens opnieuw hoeft in te vullen
  • het doorgeven van informatie van de ene pagina aan de volgende pagina, bijvoorbeeld als er een lange enquête wordt ingevuld of als je veel gegevens moet invullen bij een online bestelling
  • het opslaan van voorkeuren, zoals de taal, locatie, het gewenste aantal te tonen zoekresultaten, etc.
  • het opslaan van instellingen voor een optimale videoweergave, zoals de gewenste buffergrootte en de resolutiegegevens van je scherm
  • het uitlezen van je browserinstellingen om onze website optimaal op je beeldscherm te kunnen weergeven
  • het opsporen van misbruik van onze website en diensten, door bijvoorbeeld een aantal opeenvolgende mislukte inlogpogingen te registreren
  • het gelijkmatig belasten van de website, waardoor de site bereikbaar blijft
  • het aanbieden van de mogelijkheid om inloggegevens op te slaan, zodat je die niet elke keer opnieuw hoeft in te voeren
  • het mogelijk maken om te reageren op onze websites

Webstatistieken

Cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten.

Om te bepalen welke onderdelen van de website het meest interessant zijn voor onze bezoekers, proberen wij continu te meten met behulp van de software van comScore Digital Analytix hoeveel bezoekers er op onze website komen en welke onderdelen van de website het meest bekeken worden. Hiervoor gebruiken wij cookies.

Het is onderdeel van de (wettelijke) taak van Omroep MAX als Publieke Omroep om te rapporteren over onze prestaties. Daarvoor is het nodig om webstatistieken bij te houden. Ook nemen wij deel aan het landelijke internetbereikonderzoek STIR. Hiervoor gebruiken wij cookies, zodat wij de browser kunnen herkennen en op die manier het aantal bezoekers aan onze websites kunnen meten.

Van de informatie die wij zo verzamelen worden statistieken gemaakt. Deze statistieken geven ons inzicht in hoe vaak onze webpagina's bezocht worden, waar bezoekers de meeste tijd doorbrengen, enzovoort. Hierdoor zijn wij in staat structuur, navigatie en inhoud van de website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. De statistieken en overige rapportages kunnen wij niet herleiden tot personen.

Wij gebruiken cookies voor:

  • het bijhouden van het aantal bezoekers op onze webpagina’s
  • het bijhouden van de tijdsduur die elke bezoeker doorbrengt op onze webpagina’s
  • het bepalen van de volgorde waarin een bezoeker de verschillende pagina’s van onze website bezoekt
  • het beoordelen welke delen van onze site aanpassing behoeven
  • het optimaliseren van de website

Voor gebruik van deze cookies is geen toestemming vereist en deze kunnen dan ook niet worden uitgeschakeld.

Sociale media

Sociale cookies verzamelen gegevens over de activiteiten van gebruikers. Dit maakt het onder andere mogelijk om fragmenten van sociale platforms te bekijken, inhoud van onze websites te delen met je vrienden, te reageren op berichten van andere gebruikers en de makers of actief mee te discussiëren op onze forums. Sommige sociale cookies die geplaatst worden, kunnen door sociale medianetwerken ingezet worden om jouw internetgedrag te gebruiken voor commerciële doeleinden. Hier heeft Omroep MAX geen invloed op.

Voor meer informatie over de manier waarop deze derden omgaan met jouw persoonsgegevens, verwijzen wij je door naar het privacy beleid van deze derden. De meest voorkomende zijn:

Cookie-instellingen aanpassen en meer informatie

De cookie-instellingen voor deze website zijn te allen tijde naar je persoonlijke voorkeur te wijzigen. De pagina waarop je deze instellingen kunt wijzigen is te bereiken via deze link Cookie instellingen. Hier is ook gedetailleerde informatie vinden over welke cookies we specifiek plaatsen.

  • Ik wil Sociale Media koppelingen:

    hiermee staat u het plaatsen van Social media Cookies toe, deze netwerken kunnen u volgen en kan uw internetgedrag monitoren voor commerciële doeleinden.