Het gaat niet goed met de Boeren Leidse kaas
Al eeuwenlang wordt in de omgeving van Leiden de Boeren Leidse kaas met komijn gemaakt, maar de kaas dreigt nu in de vergetelheid te raken. Slechts 4 boeren maken deze kaassoort nog en dat willen zij graag blijven doen. Daarom hebben zij een stichting opgericht om de kaas te redden.
De opkomst en ondergang van de Boeren Leidse kaas
De Boeren Leidse kaas met komijn bestaat al sinds 1303 en is voorheen ontzettend populair. Zo wordt de kaas veel gegeten in de 17de eeuw, de tijd van de Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC). Aan boord van de VOC- schepen zijn de kazen vaak te vinden, omdat ze zo lang houdbaar zijn en een laag vetgehalte hebben waardoor ze niet snel bederven. Helaas wordt de Boeren Leidse kaas van zijn troon gestoten zodra de Goudse kaas opkomt. Anno 2017 is die laatste nog steeds een bekende, maar de Leidse variant kennen nog maar weinig mensen. En dit terwijl de kaas toch door de Europese Unie is erkend als streekproduct en zelfs in 1997 de Beschermde Oorsprongsbenaming (B.O.B) heeft gekregen. Deze B.O.B betekent dat de kazen van het Boeren Leidse soort alleen op een bepaalde manier binnen een bepaald gebied geproduceerd mogen worden. Gebeurt dit niet, dan mag het de naam ook niet dragen.
Red de kaas
Om te voorkomen dat de kaas echt van het toneel verdwijnt, hebben verschillende boeren nu de handen ineen geslagen. Met de stichting Presidium Boeren Leyden Traditioneel hopen zij de kaas weer onder de aandacht van het grote publiek te brengen. Hierbij krijgen zij ook hulp van de vereniging Slow Food.
Hallo Nederland
Hallo Nederland besteedt in de uitzending van 4 december 2017 aandacht aan deze kaassoort. De verslaggever bezoekt 1 van de boerderijen waar deze nog wordt gemaakt. U ziet Hallo Nederland elke werkdag om 18.30 uur op NPO 2.
(Bron: redactie Hallo Nederland, Omroep West, Zuivel Zicht)