Naar cookieinstellingen

Frivolitégebakjes met passievrucht van Annemarie

Deze gebakjes worden gemaakt van sloffendeeg, ook wel frivolitédeeg genoemd. U bakt ze op dezelfde manier als een slof, maar dan in ringen van 8 centimeter doorsnee. Het is een ideale bodem voor elk gewenst gebakje. Maak ze af met banketbakkersroom, vers fruit en slagroom, alles kan! In dit recept vormen de frivolitégebakjes de basis voor een heerlijk fris gebakje met passievrucht.

Ingrediënten (voor 6 stuks):

Voor het sloffendeeg:

  • 150 gram patentbloem
  • 60 gram witte basterdsuiker
  • 60 gram fijne kristalsuiker
  • 1 theelepel bakpoeder
  • ½ theelepel citroenrasp
  • een snuf zout
  • 100 gram ongezouten roomboter (op kamertemperatuur)
  • 1/3 losgeklopt ei

Voor de vulling van de slofringen:

  • 75 gram amandelmeel
  • 75 gram kristalsuiker
  • 2/3 losgeklopt ei
  • 2 el slagroom (ongeslagen)

Voor de passievruchtencurd (ongeveer 250 gram): 

  • 75 milliliter passievruchten sap
  • 75 gram fijne kristalsuiker
  • 65 gram roomboter, gesmolten
  • 1 ei
  • 1 ½ eidooier

Voor het slagroom-roomkaasmengsel:

  • 125 milliliter slagroom
  • 100 gram roomkaas
  • 40 gram fijne kristalsuiker
  • aantal theelepels passievruchtencurd

Voor de garnering:

  • Pitjes van 1 a 2 passievruchten

 Voor de Italiaanse meringue

  • 75 gram eiwit
  • 50 milliliter water
  • 200 gram fijne kristalsuiker

Bereidingswijze:

Van de passievruchtencurd:

Doe het passievruchtensap in een kom of klein pannetje en klop er de suiker, het ei en de eidooier en de gesmolten boter doorheen. Verwarm het mengsel al roerend au bain-marie tot de curd dikker wordt. Het mengsel mag niet koken! Doe de curd in een schaaltje en laat het volledig afkoelen.

Van het frivolitédeeg/ sloffendeeg:

Meng bloem, basterdsuiker, fijne kristalsuiker, bakpoeder, citroenrasp en zout met elkaar in een kom. Voeg de boter toe en meng dit met de droge ingrediënten.

Voeg het ei toe en meng kort tot een samenhangend deeg. Verpak het deeg in huishoudfolie en leg het ongeveer 10 minuten in de koelkast.

Van de spijsvulling:

Meng de suiker met het amandelmeel en roer dit goed door. Voeg vervolgens het ei en de slagroom toe en kneed het tot een samenhangend geheel. Doe de spijsvulling in een spuitzak

van het bakken van de sloffenringen:

Verwarm de oven voor op 180 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier.

Bestuif het werkblad met een beetje bloem en rol hier het deeg op uit tot een dikte van 8 millimeter. Steek met de ringen cirkels uit het deeg en leg deze met ring en al op de bakplaat. Als u geen ring meer kunt steken uit het deeg, kneed het deeg dan weer bij elkaar en rol opnieuw uit tot een dikte van 8 millimeter en steek opnieuw ringen uit.

Spuit in elke ring een dichte cirkel van de spijsvulling. Let erop dat je 1 centimeter rondom vrijlaat.

Zet de bakplaat in het midden van het oven en bak de bodems in ongeveer 15 minuten licht goudbruin en gaar. Haal de ringen na het bakken direct van de bodems af en laat ze afkoelen op een rooster.

Van het slagroom-roomkaasmengsel:

Klop de slagroom stijf met de suiker.

Roer de roomkaas los en klop even mee met de slagroom.  Spatel er een paar theelepels passievruchtencurd doorheen (naar smaak).

Van de Italiaanse meringue:

Doe de suiker met het water in een pan met dikke bodem en breng aan de kook.

Doe ondertussen het eiwit in de kom van de staande mixer en klop het tot schuim. Giet de suikersiroop, wanneer deze een temperatuur heeft van ongeveer 120 graden, voorzichtig bij het eiwitschuim, terwijl je de machine laat draaien. Laat de machine kloppen totdat de meringue goed stijf is en enigszins afgekoeld.

Doe de meringue in een spuitzak met een glad rond spuitmondje van ongeveer 1 centimetr doorsnede.

Het opmaken van de gebakjes: 

Smeer een laagje van het slagroom-roomkaasmengsel op de gebaksbodems.

Spuit kleine puntige bolletjes meringe rondom. Lepel voorzichtig een beetje passievruchencurd in het hart van het gebakje en bestrooi met wat passievruchtpitjes.

Brand de meringue af met een gasbrandertje

TIP: 

Voor petit fourtjes rolt u het deeg uit tot een dikte van 3 millimeter en steekt u cirkels uit met een ronde steker van 5,5 centimeter. Leg de cirkels in de holtes van een mini-muffinvorm en vorm mooie bakjes. Spuit een dopje van de spijsvulling in de bakjes en bak af op 180 graden in ongeveer 15 minuten. Maak op dezelfde manier op als de gebakjes, maar gebruik voor de meringuebolletjes een kleiner spuitmondje.

(Bron: Annemarie Pronk)

Geef een reactie

Minder uitleg Meer uitleg

Cookies op de website van omroep MAX. Geef je toestemming!

Wij plaatsen Functionele cookies, om deze website naar behoren te laten functioneren en Analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens. Voor cookies waarmee derden uw surfgedrag kunnen volgen, kunt u hieronder apart toestemming geven.

Meer uitleg

Waarom cookies?

Omroep MAX plaatst specifieke cookies om het gebruiksgemak voor bezoekers te vergroten. Ze helpen in functionaliteit en zijn bedoeld om inzicht te krijgen in de werking en effectiviteit van de websites.

Hiermee kunnen we de bezochte website zo gebruiksvriendelijke en interessant mogelijk maken voor de bezoeker. Hierbij worden geen gegevens verzameld die gebruikt kunnen worden om individuele gebruikers te volgen.

Functionele cookies

Cookies die er voor zorgen dat deze website naar behoren functioneert

De websites van Omroep MAX gebruiken cookies om er voor te zorgen dat onze websites naar behoren werken. Zo gebruiken wij cookies voor:

  • het onthouden van informatie die je invult op de verschillende pagina’s, zodat je niet steeds al je gegevens opnieuw hoeft in te vullen
  • het doorgeven van informatie van de ene pagina aan de volgende pagina, bijvoorbeeld als er een lange enquête wordt ingevuld of als je veel gegevens moet invullen bij een online bestelling
  • het opslaan van voorkeuren, zoals de taal, locatie, het gewenste aantal te tonen zoekresultaten, etc.
  • het opslaan van instellingen voor een optimale videoweergave, zoals de gewenste buffergrootte en de resolutiegegevens van je scherm
  • het uitlezen van je browserinstellingen om onze website optimaal op je beeldscherm te kunnen weergeven
  • het opsporen van misbruik van onze website en diensten, door bijvoorbeeld een aantal opeenvolgende mislukte inlogpogingen te registreren
  • het gelijkmatig belasten van de website, waardoor de site bereikbaar blijft
  • het aanbieden van de mogelijkheid om inloggegevens op te slaan, zodat je die niet elke keer opnieuw hoeft in te voeren
  • het mogelijk maken om te reageren op onze websites

Webstatistieken

Cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten.

Om te bepalen welke onderdelen van de website het meest interessant zijn voor onze bezoekers, proberen wij continu te meten met behulp van de software van comScore Digital Analytix hoeveel bezoekers er op onze website komen en welke onderdelen van de website het meest bekeken worden. Hiervoor gebruiken wij cookies.

Het is onderdeel van de (wettelijke) taak van Omroep MAX als Publieke Omroep om te rapporteren over onze prestaties. Daarvoor is het nodig om webstatistieken bij te houden. Ook nemen wij deel aan het landelijke internetbereikonderzoek STIR. Hiervoor gebruiken wij cookies, zodat wij de browser kunnen herkennen en op die manier het aantal bezoekers aan onze websites kunnen meten.

Van de informatie die wij zo verzamelen worden statistieken gemaakt. Deze statistieken geven ons inzicht in hoe vaak onze webpagina's bezocht worden, waar bezoekers de meeste tijd doorbrengen, enzovoort. Hierdoor zijn wij in staat structuur, navigatie en inhoud van de website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. De statistieken en overige rapportages kunnen wij niet herleiden tot personen.

Wij gebruiken cookies voor:

  • het bijhouden van het aantal bezoekers op onze webpagina’s
  • het bijhouden van de tijdsduur die elke bezoeker doorbrengt op onze webpagina’s
  • het bepalen van de volgorde waarin een bezoeker de verschillende pagina’s van onze website bezoekt
  • het beoordelen welke delen van onze site aanpassing behoeven
  • het optimaliseren van de website

Voor gebruik van deze cookies is geen toestemming vereist en deze kunnen dan ook niet worden uitgeschakeld.

Sociale media

Sociale cookies verzamelen gegevens over de activiteiten van gebruikers. Dit maakt het onder andere mogelijk om fragmenten van sociale platforms te bekijken, inhoud van onze websites te delen met je vrienden, te reageren op berichten van andere gebruikers en de makers of actief mee te discussiëren op onze forums. Sommige sociale cookies die geplaatst worden, kunnen door sociale medianetwerken ingezet worden om jouw internetgedrag te gebruiken voor commerciële doeleinden. Hier heeft Omroep MAX geen invloed op.

Voor meer informatie over de manier waarop deze derden omgaan met jouw persoonsgegevens, verwijzen wij je door naar het privacy beleid van deze derden. De meest voorkomende zijn:

Cookie-instellingen aanpassen en meer informatie

De cookie-instellingen voor deze website zijn te allen tijde naar je persoonlijke voorkeur te wijzigen. De pagina waarop je deze instellingen kunt wijzigen is te bereiken via deze link Cookie instellingen. Hier is ook gedetailleerde informatie vinden over welke cookies we specifiek plaatsen.

  • Ik wil Sociale Media koppelingen:

    hiermee staat u het plaatsen van Social media Cookies toe, deze netwerken kunnen u volgen en kan uw internetgedrag monitoren voor commerciële doeleinden.