Naar cookieinstellingen
Friese lekkernijen

Friese lekkernijen van Vincent Prins

Heel Holland Bakt-kandidaat Vincent bracht met zijn Erasmusbrug van chocolade al een ode aan zijn woonplaats Rotterdam, maar van zijn Friese wortels zag u in de de tent niet veel terug. Maar dat haalt hij vandaag in Tijd voor MAX in. Hij maakt Beerenburg bonbons en Friese oranjekoek.

Ingrediënten Beerenburg bonbons:

Voor de ganache met Beerenburg:

  • 75 gram slagroom (ongezoet, ongeklopt)
  • 25 gram donkere basterdsuiker
  • 175 gram pure chocolade
  • 70 gram Beerenburg kruidenlikeur
  • 400 gram pure chocolade

Voor de bonbons:

  • 400 gram pure chocolade

Bereidingswijze:

Van de ganache met Beerenburg:

  • Verwarm de room met de basterdsuiker. Zorg dat alle suiker is opgelost
  • Breek of hak de chocolade in kleine stukjes en doe in een kom
  • Zodra de room kookt giet u deze over de pure chocolade heen
  • Zorg dat dit mengsel goed gemengd is en laat afkoelen
  • Meng de beerenburg door de ganache

Van de bonbons:

  • Tempereer de pure chocolade. Doe dit door 2/3 van de chocolade au bain-marie te smelten en er daarna de resterende 1/3 chocolade, in kleine stukjes, doorheen te mengen. Als de gesmolten chocolade koel aanvoelt, dan is het goed
  • Giet de getempereerde chocolade over de bonbonvorm heen en vul alle gaten met chocolade
  • Tik met de vorm een aantal keren op de werkbank zodat de luchtbelletjes in de chocolade naar de oppervlakte stijgen
  • Houd de vorm daarna op zijn kop en laat het teveel aan chocolade uit de vorm druppelen. Schraap de bonbonvorm hierna af met behulp van een plamuurmes en zet de vorm op zijn kop op een vel bakpapier
  • Na enkele minuten dient de bonbonvorm opnieuw met het plamuurmes te worden afgeschraapt, waarna de vorm voor 5 minuten in de koelkast wordt gezet om af te koelen
  • Vul elk vormpje voor 3/4 met de ganache, plaats voor enkele minuten in de vriezer, waarna het restant van de getempereerde chocolade over de gehele vorm wordt gegoten
  • Maak de bovenkant van de vorm schoon met behulp van een plamuurmes en zet in de koelkast voor 10 minuten
  • Tik de bonbons voorzichtig uit de vorm

Ingrediënten voor de Friese Oranjekoek:

Voor de amandelspijs:

  • 150 gram blanke amandelen
  • 150 gram fijne kristalsuiker
  • 30 gram eiwit (+/- 1 eiwit)
  • 1 citroen

Voor het deeg:

  • 120 gram gekonfijte sinaasappel (brunoise gesneden)
  • 50 gram ei (+/- 1 ei)
  • 200 gram witte basterdsuiker
  • 30 gram roomboter (ongezouten)
  • 342 gram patentbloem
  • 8 gram bakpoeder
  • 6 gram anijszaad
  • 100 gram water

Voor de botercrème:

  • 60 gram water
  • 230 gram fijne kristalsuiker
  • 100 gram eiwit (+/- 3 eiwitten)
  • 300 gram roomboter (ongezouten, op kamertemperatuur)

Voor de decoratie:

  • 100 gram poedersuiker
  • 25 gram water
  • Enkele druppels rode kleurstof
  • Water en kleurstof zijn ook te vervangen door bessen- of bietensap
  • Decoratie naar keuze (chocolaatjes, fruit, etc.)

Bereidingswijze:

Van de amandelspijs:

  • Maal de amandelen met de suiker fijn
  • Voeg het eiwit en de rasp van de citroen toe en maal door tot een samenhangend mengsel
  • De spijs moet niet te stevig zijn. Als dat wel het geval is, voeg dan een scheutje water toe

Van het deeg:

  • Meng en kneed alle ingrediënten door elkaar tot een samenhangend deeg
  • Laat het deeg tenminste een half uur opstijven in de koelkast
  • Verwarm de oven voor op 170 graden (conventioneel)
  • Verdeel het deeg in twee delen en rol beide delen uit tot vierkante plakken
  • Vet een vierkante bakvorm (20×20) in met boter en leg bakpapier op de bodem
  • Leg één plak deeg in de bakvorm, bestrijk met de amandelspijs en leg de tweede plak deeg hier bovenop.
  • Druk de plak deeg goed aan en bak het geheel in ongeveer 30 minuten goudbruin
  • Haal de koek uit de vorm en laat afkoelen

Van de botercrème:

  • Kook 200 gram suiker met het water tot 118-121 graden in een steelpannetje
  • Als het suikerwater 115 graden is, klop dan de eiwitten met de resterende suiker op hoge stand op tot een luchtig en wit geheel
  • Zet de mixer op een lage stand en giet de kokende suiker in een straaltje bij het eiwit
  • Klop de luchtig geslagen eiwitten vervolgens tot kamertemperatuur en voeg de boter beetje voor beetje toe totdat alle boter is opgenomen

Van de decoratie:

  • Meng de poedersuiker met de kleurstof en het water tot een glazuur
  • Strijk de glazuur over de afgekoelde koek egaal en laat uitharden
  • Spuit met behulp van een spuitzak en een spuitmondje naar keuze een leuke decoratie van de botercrème op de oranjekoek en bekleed met decoratie naar keuze

(Bron: Vincent Prins)

Geef een reactie

Minder uitleg Meer uitleg

Cookies op de website van omroep MAX. Geef je toestemming!

Wij plaatsen Functionele cookies, om deze website naar behoren te laten functioneren en Analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens. Voor cookies waarmee derden uw surfgedrag kunnen volgen, kunt u hieronder apart toestemming geven.

Meer uitleg

Waarom cookies?

Omroep MAX plaatst specifieke cookies om het gebruiksgemak voor bezoekers te vergroten. Ze helpen in functionaliteit en zijn bedoeld om inzicht te krijgen in de werking en effectiviteit van de websites.

Hiermee kunnen we de bezochte website zo gebruiksvriendelijke en interessant mogelijk maken voor de bezoeker. Hierbij worden geen gegevens verzameld die gebruikt kunnen worden om individuele gebruikers te volgen.

Functionele cookies

Cookies die er voor zorgen dat deze website naar behoren functioneert

De websites van Omroep MAX gebruiken cookies om er voor te zorgen dat onze websites naar behoren werken. Zo gebruiken wij cookies voor:

  • het onthouden van informatie die je invult op de verschillende pagina’s, zodat je niet steeds al je gegevens opnieuw hoeft in te vullen
  • het doorgeven van informatie van de ene pagina aan de volgende pagina, bijvoorbeeld als er een lange enquête wordt ingevuld of als je veel gegevens moet invullen bij een online bestelling
  • het opslaan van voorkeuren, zoals de taal, locatie, het gewenste aantal te tonen zoekresultaten, etc.
  • het opslaan van instellingen voor een optimale videoweergave, zoals de gewenste buffergrootte en de resolutiegegevens van je scherm
  • het uitlezen van je browserinstellingen om onze website optimaal op je beeldscherm te kunnen weergeven
  • het opsporen van misbruik van onze website en diensten, door bijvoorbeeld een aantal opeenvolgende mislukte inlogpogingen te registreren
  • het gelijkmatig belasten van de website, waardoor de site bereikbaar blijft
  • het aanbieden van de mogelijkheid om inloggegevens op te slaan, zodat je die niet elke keer opnieuw hoeft in te voeren
  • het mogelijk maken om te reageren op onze websites

Webstatistieken

Cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten.

Om te bepalen welke onderdelen van de website het meest interessant zijn voor onze bezoekers, proberen wij continu te meten met behulp van de software van comScore Digital Analytix hoeveel bezoekers er op onze website komen en welke onderdelen van de website het meest bekeken worden. Hiervoor gebruiken wij cookies.

Het is onderdeel van de (wettelijke) taak van Omroep MAX als Publieke Omroep om te rapporteren over onze prestaties. Daarvoor is het nodig om webstatistieken bij te houden. Ook nemen wij deel aan het landelijke internetbereikonderzoek STIR. Hiervoor gebruiken wij cookies, zodat wij de browser kunnen herkennen en op die manier het aantal bezoekers aan onze websites kunnen meten.

Van de informatie die wij zo verzamelen worden statistieken gemaakt. Deze statistieken geven ons inzicht in hoe vaak onze webpagina's bezocht worden, waar bezoekers de meeste tijd doorbrengen, enzovoort. Hierdoor zijn wij in staat structuur, navigatie en inhoud van de website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. De statistieken en overige rapportages kunnen wij niet herleiden tot personen.

Wij gebruiken cookies voor:

  • het bijhouden van het aantal bezoekers op onze webpagina’s
  • het bijhouden van de tijdsduur die elke bezoeker doorbrengt op onze webpagina’s
  • het bepalen van de volgorde waarin een bezoeker de verschillende pagina’s van onze website bezoekt
  • het beoordelen welke delen van onze site aanpassing behoeven
  • het optimaliseren van de website

Voor gebruik van deze cookies is geen toestemming vereist en deze kunnen dan ook niet worden uitgeschakeld.

Sociale media

Sociale cookies verzamelen gegevens over de activiteiten van gebruikers. Dit maakt het onder andere mogelijk om fragmenten van sociale platforms te bekijken, inhoud van onze websites te delen met je vrienden, te reageren op berichten van andere gebruikers en de makers of actief mee te discussiëren op onze forums. Sommige sociale cookies die geplaatst worden, kunnen door sociale medianetwerken ingezet worden om jouw internetgedrag te gebruiken voor commerciële doeleinden. Hier heeft Omroep MAX geen invloed op.

Voor meer informatie over de manier waarop deze derden omgaan met jouw persoonsgegevens, verwijzen wij je door naar het privacy beleid van deze derden. De meest voorkomende zijn:

Cookie-instellingen aanpassen en meer informatie

De cookie-instellingen voor deze website zijn te allen tijde naar je persoonlijke voorkeur te wijzigen. De pagina waarop je deze instellingen kunt wijzigen is te bereiken via deze link Cookie instellingen. Hier is ook gedetailleerde informatie vinden over welke cookies we specifiek plaatsen.

  • Ik wil Sociale Media koppelingen:

    hiermee staat u het plaatsen van Social media Cookies toe, deze netwerken kunnen u volgen en kan uw internetgedrag monitoren voor commerciële doeleinden.