Frickedillen in Krop-Salaet een Zeebenensoep
Publicatiedatum: 2 februari 2015
Ingrediënten:
Voor de frickedillen in krop-salaet:
- 400 gram kalfsgehakt
- 50 gram kalfsniervet (vraag slager) of boter
- 4 middelgrote kroppen sla
- 4 hardgekookte eieren
- nootmuskaat, foelie, peper, zout naar smaak
- eventueel 1 ei en wat beschuitkruim voor de gehaktballetjes
- water of bouillon
- 2 (of meer) fijngestampte beschuiten voor de saus
- 50 gram boter
- 2 tot 3 eetlepels verjus, ciderazijn, of sap van kruisbessen of zurige druiven
Voor de zeebenensoep:
- 500 gram parelgort
- 500 gram gedroogde pruimen
- 150 gram Old Amsterdam kaas
- glas dun bier
- glas witte wijn
- 1 theelepel roomboter
- water
Bereiding:
Van de frickedellen in krop-salaet:
Meng het klafsgehakt met het kalfsniervet. Kruid het goed met nootmuskaat en een beetje foelie, peper en zout naar smaak. Kneed het goed door elkaar.
Neem vervolgens zoveel van de meest malse kroppen sla als u wilt, verwijder de buitenste bladeren. Was de sla goed schoon, en duw de binnenste bladeren wat open.
Neem net zoveel eieren als u (sla)kroppen hebt. Kook de eieren hard. Koel de eieren na het koken af. Pel ze en maak ze voorzichtig open en haal de eidooier er in zijn geheel uit.
Maak evenveel gehaktballetjes als eieren. Doe in het midden van ieder balletje een hardgekookte eidooier. Leg het gehaktballetje dan in de krop en bind deze met een draad dicht.
Breng water in een pan aan de kook. Doe de gevulde slakroppen in de pan en kook ze zachtjes gaar. Als ze gaar zijn kunt u in het kooknat wat fijngestampte beschuit doen, en een beetje boter, wat kruisbessen of onrijpe druiven, verjus, wat ieder maar wil.
Van de zeebenensoep:
Kook de parelgort met de pruimen in een pan met een glas bier en een glas wijn gaar. Leng de soep aan met zoveel water als nodig om een dunne soep te krijgen. Roer er als het kookt een eetlepel boter door en wanneer de gort gaar is 150 gram geraspte Old Amsterdam. Als de kaas gesmolten is, kan de soep worden opgediend.
(Bron: Pierre Spiering)