Naar cookieinstellingen
appeltaart

Franse appeltaart van Hans Spitsbaard

In zijn zoektocht naar inspiratie voor  Valentijnsdag komt Hans overal appels en liefde tegen. Die 2 ingrediënten zijn voor hem de inspiratiebron voor zijn Franse appeltaart. Hans doet er heel dunne schijfjes appel op. Die krijgt hij zo fijn door ze te snijden met een mandoline.

Ingrediënten:

Voor het zoete amandeldeeg:

  • 150 gram boter
  • 90 gram poedersuiker
  • 50 gram ei (is ongeveer 1 ei)
  • 3 gram zout
  • 35 gram amandelmeel
  • 250 gram bloem

Voor de frangipane:

  • 100 gram fijne kristalsuiker
  • 100 gram amandelmeel
  • 80 gram boter
  • 100 gram ei
  • 1 mespuntje zout
  • rasp van ½ citroen
  • 30 gram bloem

Voor de gekarameliseerde appeltjes:

  • 100 gram fijne kristalsuiker
  • 50 gram boter (kamertemperatuur)
  • 4 appels (jonagold)
  • 1 theelepel kaneel
  • 10 gram custardpoeder/maïzena

Voor de appelschijfjes:

  • 6 appels (jonagold)
  • 1 liter water
  • 250 gram fijne kristalsuiker
  • 200 gram citroensap (ongeveer 4 citroenen)

Extra nodig:

  • spuitzak
  • lage taartring van 20 centimeter doorsnede
  • mandoline

 Bereidingswijze:

Van het zoete amandeldeeg:

Meng de boter, de poedersuiker, het ei, het zout en het amandelmeel in de keukenmachine tot een zalvige massa. Voeg de bloem toe en meng kort door tot een samenhangend deeg. Verpak het deeg in plastic folie en laat het minimaal een uur gekoeld rusten.

Van de frangipane:

Meng alle ingrediënten in een foodprocessor tot een glad beslag. Doe het beslag in een spuitzak en leg even opzij.

Van de gekarameliseerde appeltjes:

Schil de appels en verwijder de klokhuizen. Snijd de appels in kleine blokjes en leg ze even opzij.

Kook ondertussen in een steelpan de fijne kristalsuiker met 30 milliliter water tot een goudbruine karamel. Blus de karamel af door de zachte boter in kleine stukjes toe te voegen en langzaam te roeren. Roer niet te snel, anders roert u de karamel ‘blind’. Meng de karamelsaus samen met de appelblokjes in een grotere pan en voeg de kaneel en de custard/maïzena toe. Gaar het appelmengsel zo’n 10 minuten op middelhoog vuur. Het mengsel moet van een compote-achtige substantie zijn. Is het nog te dun? Voeg dan nog een klein beetje custard/maïzena toe.

Opbouw:

Verwarm de oven voor op 180 °C (stilstaande warmte) en vet de taartring in. Neem het amandeldeeg uit de koelkast en rol het uit tot ongeveer 2 millimeter dikte. Bekleed de ring met deeg en snijdt de bovenkant netjes bij. Prik met een vork gaatjes in de bodem en verdeel een laag frangipanebeslag over de bodem. Bak de bodem in ongeveer 20 minuten goudbruin en gaar. Verwijder de taartrand en laat de bodem afkoelen. Verdeel een laag gekarameliseerde appeltjes over de bodem en zet de taart even opzij.

Van de appelschijfjes: 

Breng in een ruime pan het water met de suiker en het citroensap aan de kook. Zet het vuur laag en zorg dat het mengsel tegen de kook aan blijft. Verwijder de klokhuizen van de appels met een appelboor en snijdt de appels verticaal door midden. Snijd ze vervolgens in plakjes van ongeveer 1 millimeter dik met een mandoline. Blancheer de plakjes ongeveer 10 seconden in de pan met suikerwater en haal ze er vervolgens uit en leg ze op een bord om een klein beetje af te koelen en uit te lekken. Leg de plakjes dakpansgewijs op de taart.

(Bron: Hans Spitsbaard)

Geef een reactie

Minder uitleg Meer uitleg

Cookies op de website van omroep MAX. Geef je toestemming!

Wij plaatsen Functionele cookies, om deze website naar behoren te laten functioneren en Analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens. Voor cookies waarmee derden uw surfgedrag kunnen volgen, kunt u hieronder apart toestemming geven.

Meer uitleg

Waarom cookies?

Omroep MAX plaatst specifieke cookies om het gebruiksgemak voor bezoekers te vergroten. Ze helpen in functionaliteit en zijn bedoeld om inzicht te krijgen in de werking en effectiviteit van de websites.

Hiermee kunnen we de bezochte website zo gebruiksvriendelijke en interessant mogelijk maken voor de bezoeker. Hierbij worden geen gegevens verzameld die gebruikt kunnen worden om individuele gebruikers te volgen.

Functionele cookies

Cookies die er voor zorgen dat deze website naar behoren functioneert

De websites van Omroep MAX gebruiken cookies om er voor te zorgen dat onze websites naar behoren werken. Zo gebruiken wij cookies voor:

  • het onthouden van informatie die je invult op de verschillende pagina’s, zodat je niet steeds al je gegevens opnieuw hoeft in te vullen
  • het doorgeven van informatie van de ene pagina aan de volgende pagina, bijvoorbeeld als er een lange enquête wordt ingevuld of als je veel gegevens moet invullen bij een online bestelling
  • het opslaan van voorkeuren, zoals de taal, locatie, het gewenste aantal te tonen zoekresultaten, etc.
  • het opslaan van instellingen voor een optimale videoweergave, zoals de gewenste buffergrootte en de resolutiegegevens van je scherm
  • het uitlezen van je browserinstellingen om onze website optimaal op je beeldscherm te kunnen weergeven
  • het opsporen van misbruik van onze website en diensten, door bijvoorbeeld een aantal opeenvolgende mislukte inlogpogingen te registreren
  • het gelijkmatig belasten van de website, waardoor de site bereikbaar blijft
  • het aanbieden van de mogelijkheid om inloggegevens op te slaan, zodat je die niet elke keer opnieuw hoeft in te voeren
  • het mogelijk maken om te reageren op onze websites

Webstatistieken

Cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten.

Om te bepalen welke onderdelen van de website het meest interessant zijn voor onze bezoekers, proberen wij continu te meten met behulp van de software van comScore Digital Analytix hoeveel bezoekers er op onze website komen en welke onderdelen van de website het meest bekeken worden. Hiervoor gebruiken wij cookies.

Het is onderdeel van de (wettelijke) taak van Omroep MAX als Publieke Omroep om te rapporteren over onze prestaties. Daarvoor is het nodig om webstatistieken bij te houden. Ook nemen wij deel aan het landelijke internetbereikonderzoek STIR. Hiervoor gebruiken wij cookies, zodat wij de browser kunnen herkennen en op die manier het aantal bezoekers aan onze websites kunnen meten.

Van de informatie die wij zo verzamelen worden statistieken gemaakt. Deze statistieken geven ons inzicht in hoe vaak onze webpagina's bezocht worden, waar bezoekers de meeste tijd doorbrengen, enzovoort. Hierdoor zijn wij in staat structuur, navigatie en inhoud van de website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. De statistieken en overige rapportages kunnen wij niet herleiden tot personen.

Wij gebruiken cookies voor:

  • het bijhouden van het aantal bezoekers op onze webpagina’s
  • het bijhouden van de tijdsduur die elke bezoeker doorbrengt op onze webpagina’s
  • het bepalen van de volgorde waarin een bezoeker de verschillende pagina’s van onze website bezoekt
  • het beoordelen welke delen van onze site aanpassing behoeven
  • het optimaliseren van de website

Voor gebruik van deze cookies is geen toestemming vereist en deze kunnen dan ook niet worden uitgeschakeld.

Sociale media

Sociale cookies verzamelen gegevens over de activiteiten van gebruikers. Dit maakt het onder andere mogelijk om fragmenten van sociale platforms te bekijken, inhoud van onze websites te delen met je vrienden, te reageren op berichten van andere gebruikers en de makers of actief mee te discussiëren op onze forums. Sommige sociale cookies die geplaatst worden, kunnen door sociale medianetwerken ingezet worden om jouw internetgedrag te gebruiken voor commerciële doeleinden. Hier heeft Omroep MAX geen invloed op.

Voor meer informatie over de manier waarop deze derden omgaan met jouw persoonsgegevens, verwijzen wij je door naar het privacy beleid van deze derden. De meest voorkomende zijn:

Cookie-instellingen aanpassen en meer informatie

De cookie-instellingen voor deze website zijn te allen tijde naar je persoonlijke voorkeur te wijzigen. De pagina waarop je deze instellingen kunt wijzigen is te bereiken via deze link Cookie instellingen. Hier is ook gedetailleerde informatie vinden over welke cookies we specifiek plaatsen.

  • Ik wil Sociale Media koppelingen:

    hiermee staat u het plaatsen van Social media Cookies toe, deze netwerken kunnen u volgen en kan uw internetgedrag monitoren voor commerciële doeleinden.