Francesinha

Francesinha van Emina: superdeluxe Portugese tosti

In het buitenland staat Emina Zorlak soms te klapperen met haar oren, ogen en smaakpapillen van de meest bijzondere, gruwelijke, heerlijke of bizarre combinaties van ingrediënten in een gerecht. “Vanwege mijn werk als culinair redacteur kan ik het niet laten om allerlei dingen te proeven, ook als ik een beetje weerzin voel. Vaak prikkelen de meest verrassende gerechten mij om zelf heerlijke varianten te bedenken of dienen ze als inspiratie voor zelfs totaal andere gerechten. Zoiets was ook het geval met de francesinha.”

Het Franse meisje

Francesinha is een Portugese guilty pleasure; niet erg gezond, maar er zit alles in van echte comfort food: vlees, kaas, gebakken eieren, een vette jus en friet. Het is een bom en daarom, ondanks dat het een sandwich is, echt een maaltijd. Vertaald betekent het iets als “Het Franse meisje” en het is een knipoog naar de Franse croque madame, de tosti met bechamelsaus en een gebakken eitje bovenop als mevrouwenhoedje.

iet of-of, maar en-en-en!

De francesinha schijnt in de jaren 50 bedacht te zijn door een immigrant die terugkeerde uit Frankrijk, maar de Portugese variant is aangepast aan de Portugese smaken met onder andere rode saus en gegrild vlees en dan ook geen zuinige hoeveelheid: steak, verschillende soorten worst en ham. Niet of-of, maar en-en-en! Vooral in Porto wordt het veel gegeten, maar elk restaurant heeft zijn eigen geheime recept voor de saus; daar gaan vaak tig ingrediënten in die het geheel een hele diepe smaak geven.

Zoals gezegd geef ik een eigen, voedzamere draai aan mijn francesinha. Het is goed om 2 keer per week vis te eten, waarvan 1 keer vette vis. Ook is het beter om af en toe minder vlees te eten, dus mijn versie is met (matig) vette vis en een eenvoudige saus. Zo als broodje zou u het ook als lunch kunnen eten. Officieel worden er frietjes bij geserveerd, maar met een frisse salade erbij heeft u een voedzame, makkelijke doordeweekse maaltijd. Waan je voor even in een café in Porto.

Ingrediënten Francesinha van Emina (2 personen):

  • 4 sneetjes boerenbrood
  • 1 blikje ansjovisfilets
  • 500 milliliter passata
  • peper, zout
  • 1 blikje sardientjes (a 120 gram)
  • 2 plakken jonge kaas
  • 2 eieren

Bereidingswijze:

Verwarm de oven voor op 180 graden. Rooster de sneetjes brood circa 5 minuten. Verwarm de olie uit het ansjovisblikje in een pan en voeg de ansjovis toe. Laat de vis al roerende in circa 3 minuten smelten. Voeg de passata toe, breng op smaak met een beetje zout en flink wat peper en laat iets inkoken.

Prak de sardine met een vork in een kom tot smeerbare spread. Leg 2 sneetjes brood naast elkaar op een bakplaat. Verdeel daarop de sardinespread. Dek af met de andere twee sneetjes brood en verdeel hierop te plakken kaas. Doe de broodjes in de oven en laat de kaas in circa 5 minuten smelten.

Verwarm een scheutje olie in een koekenpan en bak in circa 5 minuten 2 spiegeleieren. Breng op smaak met peper en zout en leg ze op de gesmolten kaas op het brood. Verdeel de broodjes over iets diepere borden en schenk hier dan de iets ingedikte saus over.

Geniet van deze francesinha van Emina!

Emina Zorlak is met anekdotes en wetenswaardigheden over eten elke woensdag te horen in het MAX-radioprogramma De MAX! met Wat eet De MAX! vandaag? Meer recepten van Emina vindt u in onze kookrubriek Dit kookt MAX Vandaag.

Geef een reactie