Naar cookieinstellingen
frambozentaartje

Frambozentaartje met pistache van Aline Bouwman

Voor Aline Bouwman eindigt het Heel Holland Bakt-avontuur op de drempel van de halve finale. Ze begrijpt dat ze de tent moest verlaten, want zoals zij zelf zegt “alles ging mis”. Maar ook Aline gaat gewoon door met bakken en maakt het liefst nieuwe dingen. In Tijd voor MAX maakt ze, voor het eerst (!), een frambozentaartje met pistache.

Ingrediënten:

Van het tartelette deeg:

  • 170 gram bloem
  • 35 gram amandelmeel
  • 75 gram poedersuiker
  • 100 gram koude roomboter
  • ¼ citroenschil
  • ½ – 1 ei
  • snuf zout

Van de frambozen meringues:

  • 2 eiwitten
  • 90 gram fijne kristal suiker
  • 60 gram poedersuiker
  • snuf zout
  • 20 gram gevriesdroogde frambozen

Van de frambozenmousse en slagroom:

  • 150 gram diepvries frambozen
  • 150 + 200 gram slagroom
  • 2,5 blaadje gelatine
  • 60 gram fijne kristalsuiker

Van de pistache fragipane:

  • 80 gram fijn gemalen pistache noten
  • 80 gram fijne kristalsuiker
  • 80 gram roomboter op kamertemperatuur
  • 1 ei

Van de frambozenjam:

  • 150 gram diepvries frambozen
  • 125 gram gelei suiker

Extra voor de opbouw:

  • 100 gram verse frambozen
  • 30 gram pistache noten
  • eventueel bladgoud, munt, viooltjes

Bereidingswijze:

Van het tartelette deeg:

  • Vermeng de bloem, amandelmeel, poedersuiker, citroenschil en zout in een mengkom.
  • Snijd de boter in kleine stukjes.
  • Voeg de boter toe en verkruimel de boter tussen de vingertoppen.
  • Klop het ei los en voeg lepel voor lepel toe aan het deeg totdat er een mooi samenhangend deeg ontstaat.
  • Kneed kort door totdat alles gemengd is.
  • Verpak het deeg in plastic folie en leg het 1 uur in de koelkast.
  • Verwarm de oven voor op 190 graden (conventioneel).
  • Rol het deeg uit tot 4 mm dikte.
  • Vet een tartelette vorm in met een diameter van 20 cm.
  • Bekleed de tartelette vorm met het deeg.
  • Bak de tartelette deeg 15 minuten in de voorverwarmde oven.
  • Verdeel 3 el jam over de tartelette bodem en spuit dan de pistache frangipane erover.
  • Bak de taart vervolgens nog 25 minuten af op 190 graden.
  • Laat de taart afkoelen voordat de slagroom en de mousse erop komt.

Van de frambozen meringues:

  • Verwarm de oven voor op 100 graden hetelucht.
  • Klopt de eiwitten met het zout schuimig en voeg in 3 delen de kristal suiker toe.
  • Klopt het schuim door tot stevige pieken
  • Maal een deel van de frambozen zodat je 2 eetlepels frambozen poeder hebt.
  • Spatel vervolgens de poedersuiker samen met het frambozen poeder door de meringue.
  • Doe het eiwit in een spuitzak met een spuitzak met een glad mondje (8mm) en spuit toetjes op een met bakpapier beklede bakplaat.
  • Verdeel de overige frambozen over de meringues.
  • Bak de meringues 40 minuten af in de oven.

Van de frambozenmousse en slagroom:

  • Week de gelatine in koud water.
  • Klop de slagroom met 35 gram suiker lobbig.
  • Houd vervolgens 165 gram achter voor de mousse en zet dit in de koelkast tot gebruik.
  • Klop de rest van de slagroom stijf en doe dit in een spuitzak met een kartelmondje van 8 mm.
  • Pureer de frambozen en breng ze in een pan op het vuur zachtjes aan de kook.
  • Voeg de overige 25 gram suiker toe en haal de frambozen van het vuur.
  • Voeg de uitgeknepen gelatine door en roer door totdat deze is opgelost.
  • Laat de frambozen puree afkoelen tot ongeveer 35 graden en spatel er dan voorzichtig de slagroom door (slagroom die lobbig is geklopt).
  • Zet de frambozen mousse in de koelkast en schep om de 15 minuten door tot dat het begint op te stijven

Van de pistache fragipane:

  • Meng alle ingrediënten met elkaar tot een glad beslag.
  • Doe het in een spuitzak voor later op de bodem de spuiten. Laat het buiten de koelkast liggen anders wordt het beslag te hard.

Van de frambozenjam:

  • Doe de ingrediënten in een pan en zet op het vuur.
  • Laat 10 minuten doorkoken op laag en zeef de jam.
  • Bewaar 2 eetlepels jam voor de decoratie op de taart. Doe hier eventueel een beetje warm water bij om het wat vloeibaarder te krijgen.

De opbouw:

  • Als de mousse begint op de stijven, doe deze dan in een spuitzak met een rond spuitmondje (8 mm) en spuit toefjes op de taart.
  • Spuit vervolgens ook toefjes op de taart met de slagroom en verdeel wat frambozenjam erover.
  • Decoreer met verse frambozen, pistachenoten en meringues.

(Bron: Aline Bouwman / de foto is ter illustratie)

Geef een reactie

Minder uitleg Meer uitleg

Cookies op de website van omroep MAX. Geef je toestemming!

Wij plaatsen Functionele cookies, om deze website naar behoren te laten functioneren en Analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens. Voor cookies waarmee derden uw surfgedrag kunnen volgen, kunt u hieronder apart toestemming geven.

Meer uitleg

Waarom cookies?

Omroep MAX plaatst specifieke cookies om het gebruiksgemak voor bezoekers te vergroten. Ze helpen in functionaliteit en zijn bedoeld om inzicht te krijgen in de werking en effectiviteit van de websites.

Hiermee kunnen we de bezochte website zo gebruiksvriendelijke en interessant mogelijk maken voor de bezoeker. Hierbij worden geen gegevens verzameld die gebruikt kunnen worden om individuele gebruikers te volgen.

Functionele cookies

Cookies die er voor zorgen dat deze website naar behoren functioneert

De websites van Omroep MAX gebruiken cookies om er voor te zorgen dat onze websites naar behoren werken. Zo gebruiken wij cookies voor:

  • het onthouden van informatie die je invult op de verschillende pagina’s, zodat je niet steeds al je gegevens opnieuw hoeft in te vullen
  • het doorgeven van informatie van de ene pagina aan de volgende pagina, bijvoorbeeld als er een lange enquête wordt ingevuld of als je veel gegevens moet invullen bij een online bestelling
  • het opslaan van voorkeuren, zoals de taal, locatie, het gewenste aantal te tonen zoekresultaten, etc.
  • het opslaan van instellingen voor een optimale videoweergave, zoals de gewenste buffergrootte en de resolutiegegevens van je scherm
  • het uitlezen van je browserinstellingen om onze website optimaal op je beeldscherm te kunnen weergeven
  • het opsporen van misbruik van onze website en diensten, door bijvoorbeeld een aantal opeenvolgende mislukte inlogpogingen te registreren
  • het gelijkmatig belasten van de website, waardoor de site bereikbaar blijft
  • het aanbieden van de mogelijkheid om inloggegevens op te slaan, zodat je die niet elke keer opnieuw hoeft in te voeren
  • het mogelijk maken om te reageren op onze websites

Webstatistieken

Cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten.

Om te bepalen welke onderdelen van de website het meest interessant zijn voor onze bezoekers, proberen wij continu te meten met behulp van de software van comScore Digital Analytix hoeveel bezoekers er op onze website komen en welke onderdelen van de website het meest bekeken worden. Hiervoor gebruiken wij cookies.

Het is onderdeel van de (wettelijke) taak van Omroep MAX als Publieke Omroep om te rapporteren over onze prestaties. Daarvoor is het nodig om webstatistieken bij te houden. Ook nemen wij deel aan het landelijke internetbereikonderzoek STIR. Hiervoor gebruiken wij cookies, zodat wij de browser kunnen herkennen en op die manier het aantal bezoekers aan onze websites kunnen meten.

Van de informatie die wij zo verzamelen worden statistieken gemaakt. Deze statistieken geven ons inzicht in hoe vaak onze webpagina's bezocht worden, waar bezoekers de meeste tijd doorbrengen, enzovoort. Hierdoor zijn wij in staat structuur, navigatie en inhoud van de website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. De statistieken en overige rapportages kunnen wij niet herleiden tot personen.

Wij gebruiken cookies voor:

  • het bijhouden van het aantal bezoekers op onze webpagina’s
  • het bijhouden van de tijdsduur die elke bezoeker doorbrengt op onze webpagina’s
  • het bepalen van de volgorde waarin een bezoeker de verschillende pagina’s van onze website bezoekt
  • het beoordelen welke delen van onze site aanpassing behoeven
  • het optimaliseren van de website

Voor gebruik van deze cookies is geen toestemming vereist en deze kunnen dan ook niet worden uitgeschakeld.

Sociale media

Sociale cookies verzamelen gegevens over de activiteiten van gebruikers. Dit maakt het onder andere mogelijk om fragmenten van sociale platforms te bekijken, inhoud van onze websites te delen met je vrienden, te reageren op berichten van andere gebruikers en de makers of actief mee te discussiëren op onze forums. Sommige sociale cookies die geplaatst worden, kunnen door sociale medianetwerken ingezet worden om jouw internetgedrag te gebruiken voor commerciële doeleinden. Hier heeft Omroep MAX geen invloed op.

Voor meer informatie over de manier waarop deze derden omgaan met jouw persoonsgegevens, verwijzen wij je door naar het privacy beleid van deze derden. De meest voorkomende zijn:

Cookie-instellingen aanpassen en meer informatie

De cookie-instellingen voor deze website zijn te allen tijde naar je persoonlijke voorkeur te wijzigen. De pagina waarop je deze instellingen kunt wijzigen is te bereiken via deze link Cookie instellingen. Hier is ook gedetailleerde informatie vinden over welke cookies we specifiek plaatsen.

  • Ik wil Sociale Media koppelingen:

    hiermee staat u het plaatsen van Social media Cookies toe, deze netwerken kunnen u volgen en kan uw internetgedrag monitoren voor commerciële doeleinden.