Naar cookieinstellingen
Frambozentaartje

Frambozentaartje

Volgens Robèrt van Beckhoven is een van zijn favoriete taarten het frambozentaartje. Om te beginnen al om de verse bodem met daarop de frambozencrémeux en dan natuurlijk met de verse frambozen erop.

Ingrediënten:

Voor de banketbakkersroom:

  • 140 gram melk
  • 14 gram suiker
  • 14 gram custardpoeder
  • 0,5 vanillestokje

Voor de frambozencrémeux:

  • 100 gram frambozenpuree
  • 85 gram suiker
  • 100 gram eieren
  • 4 gram gelatine, geweekt in ruim koud water
  • 150 gram boter, in blokjes

Voor de amandelspijs:

  • 150 gram amandelen
  • 150 gram kristalsuiker
  • 1 ei

Voor het boterdeeg:

  • 150 gram boter (koud, uit de koelkast)
  • 125 gram basterdsuiker
  • 17 gram ei
  • 1 limoen
  • mespunt zout
  • 230 gram patentbloem
  • 8 gram bakpoeder
  • 1 gram koolzuurpoeder

Voor de Italiaanse meringue:

  • 120 gram suiker
  • 60 gram eiwit
  • 40 gram water

Voor de afwerking:

  • verse frambozen
  • cress

Bereidingswijze:

Van de banketbakkersroom:

Maak een papje van de custardpoeder en een scheut melk. Snijd het vanillestokje open en schraap het merg eruit. Breng de resterende melk aan de kook met het vanillemerg en de suiker. Neem de pan van het vuur en voeg een kleine hoeveelheid warme melk toe aan het custardpapje. Roer goed door en voeg al roerende de rest van de melk toe. Schenk alles terug in de pan, plaats de pan weer op het vuur en laat de room al roerende even goed doorkoken. Schenk de room uit op een plaatje, dek af met plastic folie en laat afkoelen.

Van de frambozencrémeux:

Breng de frambozenpuree met de suiker aan de kook. Kluts de eieren. Neem de pan van het vuur, laat de frambozenpuree iets afkoelen en voeg de eieren toe terwijl je heel goed roert. Zet de pan daarna weer op het vuur en laat de massa al roerende binden op laag vuur (tot ca. 80 ⁰C). Haal de pan van het vuur.
Doe de boter in stukjes in een kom. Voeg de gelatine toe aan de boter, maar knijp de gelatine niet uit. Schenk het frambozen-eimengsel bij de boter en gelatine. Roer goed door en schenk op een plaatje. Dek af met plasticfolie en laat afkoelen.

Van de amandelspijs(room):

Vermaal voor de amandelspijs de amandelen met de suiker tot een kleverige massa. Kluts het ei en voeg toe. Mix nogmaals goed. Voeg de afgekoelde banketbakkersroom toe en roer goed door. Doe het geheel in een spuitzak.

Bereidingswijze boterdeeg:

Doe voor het deeg de boter in blokjes, de basterdsuiker, het ei en het zout in de kom van de machine. Rasp er de limoenschil boven en meng tot een homogene massa. Zeef de bakpoeder, koolzuurpoeder en patentbloem, voeg dit toe aan de ingrediënten in de keukenmachine en meng tot een deeg.

Van de Italiaanse meringue:

Kook het water met 100 gram suiker tot 120 graden. Klop de eiwitten luchtig in de keukenmachine. Voeg 20 gram suiker toe en klop de eiwitten nu volledig luchtig en stijf. Voeg het suikerwater druppelsgewijs toe aan de opgeklopte eiwitten terwijl de machine blijft draaien en laat de massa koud kloppen. Doe de meringue in een spuitzak.

Afwerking:

Verwarm de oven voor op 220 graden boven- en onderwarmte.

Rol het boterdeeg uit op 7 mm dikte en steek met de ring van 16 cm Ø het deeg uit. Leg het deeg op een bakplaat met bakpapier. Vet de ring in en leg het op het deeg.
Spuit een laag van deze amandelvulling aan op het deeg in de ring, maar zorg ervoor dat de randen vrij blijven. Plaats de bakplaat in de oven en verlaag de temperatuur naar 210 graden. Bak het deeg met de amandelvulling circa 12 minuten in de oven. Laat afkoelen.

Roer de frambozencremeux los met een garde. Doe een laag frambozencrémeux op de afgekoelde bodem, maar houd de rand vrij. Leg de frambozen op de rand van de taart. Bestrooi de rand met frambozen met poedersuiker. Leg de rest van de frambozen over de cremeux. Decoreer de taart met Italiaanse meringue en rooster lichtjes met een crème-brûléebrander. Decoreer met de cress en wat limoenrasp.

Geniet ervan!

Klik hier voor meer recepten van Bak mee met MAX.

Geef een reactie

Reactie

    Ella55 says:

    gelatine vervangen voor agar agar voor vegetariërs.

Minder uitleg Meer uitleg

Cookies op de website van omroep MAX. Geef je toestemming!

Wij plaatsen Functionele cookies, om deze website naar behoren te laten functioneren en Analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens. Voor cookies waarmee derden uw surfgedrag kunnen volgen, kunt u hieronder apart toestemming geven.

Meer uitleg

Waarom cookies?

Omroep MAX plaatst specifieke cookies om het gebruiksgemak voor bezoekers te vergroten. Ze helpen in functionaliteit en zijn bedoeld om inzicht te krijgen in de werking en effectiviteit van de websites.

Hiermee kunnen we de bezochte website zo gebruiksvriendelijke en interessant mogelijk maken voor de bezoeker. Hierbij worden geen gegevens verzameld die gebruikt kunnen worden om individuele gebruikers te volgen.

Functionele cookies

Cookies die er voor zorgen dat deze website naar behoren functioneert

De websites van Omroep MAX gebruiken cookies om er voor te zorgen dat onze websites naar behoren werken. Zo gebruiken wij cookies voor:

  • het onthouden van informatie die je invult op de verschillende pagina’s, zodat je niet steeds al je gegevens opnieuw hoeft in te vullen
  • het doorgeven van informatie van de ene pagina aan de volgende pagina, bijvoorbeeld als er een lange enquête wordt ingevuld of als je veel gegevens moet invullen bij een online bestelling
  • het opslaan van voorkeuren, zoals de taal, locatie, het gewenste aantal te tonen zoekresultaten, etc.
  • het opslaan van instellingen voor een optimale videoweergave, zoals de gewenste buffergrootte en de resolutiegegevens van je scherm
  • het uitlezen van je browserinstellingen om onze website optimaal op je beeldscherm te kunnen weergeven
  • het opsporen van misbruik van onze website en diensten, door bijvoorbeeld een aantal opeenvolgende mislukte inlogpogingen te registreren
  • het gelijkmatig belasten van de website, waardoor de site bereikbaar blijft
  • het aanbieden van de mogelijkheid om inloggegevens op te slaan, zodat je die niet elke keer opnieuw hoeft in te voeren
  • het mogelijk maken om te reageren op onze websites

Webstatistieken

Cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten.

Om te bepalen welke onderdelen van de website het meest interessant zijn voor onze bezoekers, proberen wij continu te meten met behulp van de software van comScore Digital Analytix hoeveel bezoekers er op onze website komen en welke onderdelen van de website het meest bekeken worden. Hiervoor gebruiken wij cookies.

Het is onderdeel van de (wettelijke) taak van Omroep MAX als Publieke Omroep om te rapporteren over onze prestaties. Daarvoor is het nodig om webstatistieken bij te houden. Ook nemen wij deel aan het landelijke internetbereikonderzoek STIR. Hiervoor gebruiken wij cookies, zodat wij de browser kunnen herkennen en op die manier het aantal bezoekers aan onze websites kunnen meten.

Van de informatie die wij zo verzamelen worden statistieken gemaakt. Deze statistieken geven ons inzicht in hoe vaak onze webpagina's bezocht worden, waar bezoekers de meeste tijd doorbrengen, enzovoort. Hierdoor zijn wij in staat structuur, navigatie en inhoud van de website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. De statistieken en overige rapportages kunnen wij niet herleiden tot personen.

Wij gebruiken cookies voor:

  • het bijhouden van het aantal bezoekers op onze webpagina’s
  • het bijhouden van de tijdsduur die elke bezoeker doorbrengt op onze webpagina’s
  • het bepalen van de volgorde waarin een bezoeker de verschillende pagina’s van onze website bezoekt
  • het beoordelen welke delen van onze site aanpassing behoeven
  • het optimaliseren van de website

Voor gebruik van deze cookies is geen toestemming vereist en deze kunnen dan ook niet worden uitgeschakeld.

Sociale media

Sociale cookies verzamelen gegevens over de activiteiten van gebruikers. Dit maakt het onder andere mogelijk om fragmenten van sociale platforms te bekijken, inhoud van onze websites te delen met je vrienden, te reageren op berichten van andere gebruikers en de makers of actief mee te discussiëren op onze forums. Sommige sociale cookies die geplaatst worden, kunnen door sociale medianetwerken ingezet worden om jouw internetgedrag te gebruiken voor commerciële doeleinden. Hier heeft Omroep MAX geen invloed op.

Voor meer informatie over de manier waarop deze derden omgaan met jouw persoonsgegevens, verwijzen wij je door naar het privacy beleid van deze derden. De meest voorkomende zijn:

Cookie-instellingen aanpassen en meer informatie

De cookie-instellingen voor deze website zijn te allen tijde naar je persoonlijke voorkeur te wijzigen. De pagina waarop je deze instellingen kunt wijzigen is te bereiken via deze link Cookie instellingen. Hier is ook gedetailleerde informatie vinden over welke cookies we specifiek plaatsen.

  • Ik wil Sociale Media koppelingen:

    hiermee staat u het plaatsen van Social media Cookies toe, deze netwerken kunnen u volgen en kan uw internetgedrag monitoren voor commerciële doeleinden.