Naar cookieinstellingen
framboos-meringue

Framboos meringuetaart van Mercedes

Mercedes is de winnaar van het 10e seizoen van Heel Holland Bakt! Als auditietaart maakte ze een framboos meringuetaart. Het recept daarvan deelt ze nu met u.

Ingrediënten

Bodem

  • 125 gram boter
  • 125 gram basterdsuiker
  • 3 gram zout
  • 0,5 ei
  • 250 gram bloem
  • 5 gram bakpoeder
  • 10 gram cacao

Frangipane

  • 100 gram amandelen
  • 100 gram kristalsuiker
  • 0,5 ei
  • Citroenrasp
  • 100 gram melk
  • 10 gram suiker
  • 10 gram custardpoeder
  • Vanillestokje
  • 50 gram boter
  • 1 ei
  • 20 gram bloem

Frambozen bavaroise

  • 170 gram frambozenpuree
  • Sap van een halve citroen (30 gram)
  • 2 blaadjes gelatine
  • 80 gram suiker
  • 250 milliliter slagroom

Meringue

  • 2 eiwitten
  • 155 gram suiker
  • Snufje zout
  • 45 milliliter water

Afwerking

  • Pure chocolade
  • Frambozen

Bereiding bodem

Maak een samenhangend deeg van de boter, basterdsuiker, zout, bloem en bakpoeder. Pak ongeveer 1/5e van het deeg en meng daar de cacao door zodat dit stukje deeg een donkere kleur krijgt. Laat het deeg minimaal 1 uur rusten in de koelkast.

Rol het lichte deeg uit tot ongeveer 2 millimeter dikte en bekleed de onderkant van de vorm van 22 centimeter met deeg. Prik gaatjes in de onderkant. Houd ook een vierkant stuk over voor de zijkanten. Rol het chocoladedeeg uit tot een vierkant van 2 millimeter dikte en leg dit op het lichte deeg. Rol het nu op, zodat je een patroon in het midden krijgt. Leg het rolletje deeg in de vriezer om op te stijven.

Haal als het hard is uit de vriezer en snijd plakjes van 2 millimeter dikte. Bekleed hier de zijkanten van de vorm mee.

Frangipane

Maal de amandelen, 100 gram kristalsuiker, citroenrasp en het halve ei tot amandelspijs. Maak een gele room van de melk, 10 gram suiker, 10 gram custardpoeder en vanille. Meng de boter, 200 gram amandelspijs, 100 gram gele room en het ei door elkaar. Voeg als laatste de bloem toe en maak tot een glad geheel. Verdeel het mengsel in de beklede vorm en bak 20 tot 25 minuten op 190 graden Celsius. Laat volledig afkoelen.

Frambozen bavarois

Week de gelatine in koud water voor minimaal 10 minuten. Meng de frambozenpuree en citroensap door elkaar. Verwarm 30 gram frambozenpuree met de suiker tot de suiker is opgelost. Haal van het vuur en voeg de gelatine toe en roer tot het is opgelost. Meng dit mengsel met het overige puree/sap mengsel.

Klop de slagroom lobbig. Meng de puree met de slagroom en verdeel dit over de afgekoelde bodem. Laat opstijven

Italiaanse meringue

Kook het water met 60 gram suiker tot 118 graden tot een suikersiroop. Als de temperatuur van de siroop 110 graden is klop je het eiwit op met de rest van de suiker en een snufje zout. Giet de hete suikersiroop langs de rand van de kom en blijf net zo lang mixen tot het mengsel koud is. Spuit de merengue aan de buitenkant van de taart met een Saint Honoré spuitmondje. Brandt de meringue af met een gasbrander.

Afwerking

Vul de taart met frambozen, gebruik de grootste aan de buitenkant en werk naar binnen. Maak eventueel een chocolade decoratie voor bovenop. Geniet ervan!

(Bron en foto: Mercedes Roggen)

Geef een reactie

Minder uitleg Meer uitleg

Cookies op de website van omroep MAX. Geef je toestemming!

Wij plaatsen Functionele cookies, om deze website naar behoren te laten functioneren en Analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens. Voor cookies waarmee derden uw surfgedrag kunnen volgen, kunt u hieronder apart toestemming geven.

Meer uitleg

Waarom cookies?

Omroep MAX plaatst specifieke cookies om het gebruiksgemak voor bezoekers te vergroten. Ze helpen in functionaliteit en zijn bedoeld om inzicht te krijgen in de werking en effectiviteit van de websites.

Hiermee kunnen we de bezochte website zo gebruiksvriendelijke en interessant mogelijk maken voor de bezoeker. Hierbij worden geen gegevens verzameld die gebruikt kunnen worden om individuele gebruikers te volgen.

Functionele cookies

Cookies die er voor zorgen dat deze website naar behoren functioneert

De websites van Omroep MAX gebruiken cookies om er voor te zorgen dat onze websites naar behoren werken. Zo gebruiken wij cookies voor:

  • het onthouden van informatie die je invult op de verschillende pagina’s, zodat je niet steeds al je gegevens opnieuw hoeft in te vullen
  • het doorgeven van informatie van de ene pagina aan de volgende pagina, bijvoorbeeld als er een lange enquête wordt ingevuld of als je veel gegevens moet invullen bij een online bestelling
  • het opslaan van voorkeuren, zoals de taal, locatie, het gewenste aantal te tonen zoekresultaten, etc.
  • het opslaan van instellingen voor een optimale videoweergave, zoals de gewenste buffergrootte en de resolutiegegevens van je scherm
  • het uitlezen van je browserinstellingen om onze website optimaal op je beeldscherm te kunnen weergeven
  • het opsporen van misbruik van onze website en diensten, door bijvoorbeeld een aantal opeenvolgende mislukte inlogpogingen te registreren
  • het gelijkmatig belasten van de website, waardoor de site bereikbaar blijft
  • het aanbieden van de mogelijkheid om inloggegevens op te slaan, zodat je die niet elke keer opnieuw hoeft in te voeren
  • het mogelijk maken om te reageren op onze websites

Webstatistieken

Cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten.

Om te bepalen welke onderdelen van de website het meest interessant zijn voor onze bezoekers, proberen wij continu te meten met behulp van de software van comScore Digital Analytix hoeveel bezoekers er op onze website komen en welke onderdelen van de website het meest bekeken worden. Hiervoor gebruiken wij cookies.

Het is onderdeel van de (wettelijke) taak van Omroep MAX als Publieke Omroep om te rapporteren over onze prestaties. Daarvoor is het nodig om webstatistieken bij te houden. Ook nemen wij deel aan het landelijke internetbereikonderzoek STIR. Hiervoor gebruiken wij cookies, zodat wij de browser kunnen herkennen en op die manier het aantal bezoekers aan onze websites kunnen meten.

Van de informatie die wij zo verzamelen worden statistieken gemaakt. Deze statistieken geven ons inzicht in hoe vaak onze webpagina's bezocht worden, waar bezoekers de meeste tijd doorbrengen, enzovoort. Hierdoor zijn wij in staat structuur, navigatie en inhoud van de website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. De statistieken en overige rapportages kunnen wij niet herleiden tot personen.

Wij gebruiken cookies voor:

  • het bijhouden van het aantal bezoekers op onze webpagina’s
  • het bijhouden van de tijdsduur die elke bezoeker doorbrengt op onze webpagina’s
  • het bepalen van de volgorde waarin een bezoeker de verschillende pagina’s van onze website bezoekt
  • het beoordelen welke delen van onze site aanpassing behoeven
  • het optimaliseren van de website

Voor gebruik van deze cookies is geen toestemming vereist en deze kunnen dan ook niet worden uitgeschakeld.

Sociale media

Sociale cookies verzamelen gegevens over de activiteiten van gebruikers. Dit maakt het onder andere mogelijk om fragmenten van sociale platforms te bekijken, inhoud van onze websites te delen met je vrienden, te reageren op berichten van andere gebruikers en de makers of actief mee te discussiëren op onze forums. Sommige sociale cookies die geplaatst worden, kunnen door sociale medianetwerken ingezet worden om jouw internetgedrag te gebruiken voor commerciële doeleinden. Hier heeft Omroep MAX geen invloed op.

Voor meer informatie over de manier waarop deze derden omgaan met jouw persoonsgegevens, verwijzen wij je door naar het privacy beleid van deze derden. De meest voorkomende zijn:

Cookie-instellingen aanpassen en meer informatie

De cookie-instellingen voor deze website zijn te allen tijde naar je persoonlijke voorkeur te wijzigen. De pagina waarop je deze instellingen kunt wijzigen is te bereiken via deze link Cookie instellingen. Hier is ook gedetailleerde informatie vinden over welke cookies we specifiek plaatsen.

  • Ik wil Sociale Media koppelingen:

    hiermee staat u het plaatsen van Social media Cookies toe, deze netwerken kunnen u volgen en kan uw internetgedrag monitoren voor commerciële doeleinden.