Manaeeish (flatbread) met granaatappel en oregano van Merijn Tol
Publicatiedatum: 28 november 2019
Merijn Tol woont jarenlang voor de helft van de tijd in Beiroet. Volgens Merijn is het een waanzinnige en bijzondere stad in het Midden-Oosten die niemand onberoerd zal laten. Uit haar nieuwe boek maakt ze flatbread met manaeeish (meervoud van man’ouche). Het lijken minipizza’s, maar dan met een friszure topping.
Ingrediënten voor het flatbread:
- 300 gram bloem (liefst van de molen), plus extra om te bestrooien
- 100 gram semolina
- 1-2 eetleple desem of 1 theelepel gist
- zout
- sesam
- nigellazaad
Bereidingswijze:
Meng de bloem en semolina met desem of gist. Voeg zoveel water toe tot u een heerlijk soepel deeg krijgt. Begin met kleine beetjes en voeg steeds iets meer toe. Is uw deeg iets te nat? Geen punt, voeg dan nog wat bloem toe. Voeg ook wat zout en eventueel sesamzaad en nigellazaad toe. Kneed 10 minuten door tot het een fluwelig, soepel deeg is geworden. Laat als u tijd hebt het deeg nog even, of zelfs enkele uren, rijzen (als u geen tijd heeft, kunt u ook gelijk doorgaan met bakken).
Kneed het deeg nog een keer kort door. Verhit een hete plaat of droge koekenpan tot heel heet. Bestrooi uw werkblad met wat bloem en rol de bolletjes zo dun mogelijk uit. Bak ze in 2 tot 3 minuten om en om.
Tip: U kunt zelfs à la minute lekker flatbread maken, zonder gist of desem, met alleen water, bloem en een scheutje olie. Maar een deeg met desem dat rijst wordt net iets soepeler en bakt wat mooier. Ik doe het thuis eigenlijk allebei, al naargelang ik tijd heb.
Ingrediënten voor de topping:
- 6 eetlepel tomatenpuree
- 1 theelepel suiker
- zout
- olijfolie
- semolina
- 1 portie deeg voor flatbread (zie hierboven)
- verse blaadjes za’atar (of oregano of bonenkruid)
- granaatappelmelasse
- pitjes van 1 granaatappel
Bereidingswijze:
Meng de tomatenpuree met de suiker, wat zout en een scheutje olijfolie en roer goed door elkaar.
Bestrooi uw werkblad met semolina. Verdeel het deeg in porties en rol dun uit.
Verhit een hete plaat of gietijzeren koekenpan. Leg er een portie deeg op als de plaat gloeiendheet is, wacht 2 tot 3 minuten en draai het deeg om. Bestrijk snel met de tomatenpasta. Laat nog 2 tot 3 minuten liggen en haal eraf.
Herhaal met de rest van het deeg. Bestrooi rijkelijk met de blaadjes za’atar, oregano of bonenkruid. Besprenkel met een beetje granaatappelmelasse en granaatappelpitjes.
(Bron: Beirout, verhalen en recepten uit een mediterrane stad / Merijn Tol)