Naar cookieinstellingen
Flammkuchen

Flammkuchen van Janny van der Heijden

De flammkuchen of tarte flabée is populair in de Elzas en grote delen van Duitsland. Het lekkerst is hij als hij in een houtoven gebakken wordt, maar een gewone oven is ook heerlijk. Kies voor  gemak of voor authenticiteit het kan en mag allemaal.  Er is kant en klaar flammkuchen deeg te koop in het koelvak,  maar het kan ook heel eenvoudig zelfgemaakt worden met of zonder gist.  Onderstaand de varianten en ideeën voor verschillende soorten beleg die op alle soorten deeg kan.  Hou de oventijden in de gaten want die kan per soort deeg verschillen Het deeg zonder gist wordt bij voorkeur op een lagere temperatuur gebakken

Ingrediënten deeg 1:

  • 250 gram bloem,
  • 3,5 gram gistkorrels
  • een flinke mespunt zout
  • een scheut olijfolie
  • 150 milliliter lauwwarm water

Bereidingswijze:

Meng in een kom of keukenmachine  alle ingrediënten en schenk er dan ongeveer 150 milliliter lauwwarm water bij en kneed tot een soepel deeg Laat dit afgedekt ongeveer een uur rijzen.  Verdeel de deegbal eventueel in tweeën en rol het deeg op een met bloem mestoven werkvlak zo dun mogelijk uit.

Ingrediënten deeg 2:

  • 200 gram bloem
  • mespunt zout
  • een scheut olijfolie
  • 110 milliliter lauwwarm water

Bereidingswijze:

Meng de bloem, het zout en de olie door elkaar en meng er dan al knedend 110 milliliter lauwwarm water door. Kneed tot een soepel deeg (10 minuten) Laat 30 minuten afgedekt rusten Rol zo dun mogelijk uit.

Deeg 3: een kant en klaar-deeg. Let op de baktijden op de verpakking.

Variaties om op de flamkuchen te doen:

De klassieke flammkuchen:

  • 200 milliliter crème fraîche
  • 1 rode ui
  • 125 gram spekreepjes
  • 50 gram geraspte Gruyere

Bereidingswijze:

Bestrijk het deeg met een laag crème fraîche en schik hierop spekreepjes en dungeschaafde uiringen en bestrooi met versgemalen peper.

Verwarm de oven voor op 225 graden en bak in ongeveer 15-20 minuten gaar (of langer als hij dikker of groter is). Bestrooi na het bakken eventueel met wat bieslook, gehakte peterselie.

Variant 1: vervang een deel van de crème fraîche door kwark.

Variant 2: vervang de spekjes door kort aangebakken champignons

Ingrediënten flammkuchen vijgen  geitenkaas:

  • 100 milliliter crème fraîche
  • 100 gram zachte geitenkaas
  • 2-3 vijgen (afhankelijk van de grootte)
  • 1 lente-uitje
  • plukje rucola

Bereidingswijze:

Meng geitenkaas en room door elkaar en bestrijk hiermee het deeg. Snijd de vijgen in plakken en schik ze hierop. Snijd het uitj in stukjes en bestrooi de Flammkuchen hiermee. Bestrooi met versgemalen peper.

Verwarm de oven voor op 225  graden en bak in ongeveer 15 minuten gaar.

Variant: laat de  lente-ui eventueel achterwege en verdeel na het bakken 3 in stukken gescheurde plakken  parmaham over de Flammkuchen.

(Bron: Janny van der Heijden)

Geef een reactie

Minder uitleg Meer uitleg

Cookies op de website van omroep MAX. Geef je toestemming!

Wij plaatsen Functionele cookies, om deze website naar behoren te laten functioneren en Analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens. Voor cookies waarmee derden uw surfgedrag kunnen volgen, kunt u hieronder apart toestemming geven.

Meer uitleg

Waarom cookies?

Omroep MAX plaatst specifieke cookies om het gebruiksgemak voor bezoekers te vergroten. Ze helpen in functionaliteit en zijn bedoeld om inzicht te krijgen in de werking en effectiviteit van de websites.

Hiermee kunnen we de bezochte website zo gebruiksvriendelijke en interessant mogelijk maken voor de bezoeker. Hierbij worden geen gegevens verzameld die gebruikt kunnen worden om individuele gebruikers te volgen.

Functionele cookies

Cookies die er voor zorgen dat deze website naar behoren functioneert

De websites van Omroep MAX gebruiken cookies om er voor te zorgen dat onze websites naar behoren werken. Zo gebruiken wij cookies voor:

  • het onthouden van informatie die je invult op de verschillende pagina’s, zodat je niet steeds al je gegevens opnieuw hoeft in te vullen
  • het doorgeven van informatie van de ene pagina aan de volgende pagina, bijvoorbeeld als er een lange enquête wordt ingevuld of als je veel gegevens moet invullen bij een online bestelling
  • het opslaan van voorkeuren, zoals de taal, locatie, het gewenste aantal te tonen zoekresultaten, etc.
  • het opslaan van instellingen voor een optimale videoweergave, zoals de gewenste buffergrootte en de resolutiegegevens van je scherm
  • het uitlezen van je browserinstellingen om onze website optimaal op je beeldscherm te kunnen weergeven
  • het opsporen van misbruik van onze website en diensten, door bijvoorbeeld een aantal opeenvolgende mislukte inlogpogingen te registreren
  • het gelijkmatig belasten van de website, waardoor de site bereikbaar blijft
  • het aanbieden van de mogelijkheid om inloggegevens op te slaan, zodat je die niet elke keer opnieuw hoeft in te voeren
  • het mogelijk maken om te reageren op onze websites

Webstatistieken

Cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten.

Om te bepalen welke onderdelen van de website het meest interessant zijn voor onze bezoekers, proberen wij continu te meten met behulp van de software van comScore Digital Analytix hoeveel bezoekers er op onze website komen en welke onderdelen van de website het meest bekeken worden. Hiervoor gebruiken wij cookies.

Het is onderdeel van de (wettelijke) taak van Omroep MAX als Publieke Omroep om te rapporteren over onze prestaties. Daarvoor is het nodig om webstatistieken bij te houden. Ook nemen wij deel aan het landelijke internetbereikonderzoek STIR. Hiervoor gebruiken wij cookies, zodat wij de browser kunnen herkennen en op die manier het aantal bezoekers aan onze websites kunnen meten.

Van de informatie die wij zo verzamelen worden statistieken gemaakt. Deze statistieken geven ons inzicht in hoe vaak onze webpagina's bezocht worden, waar bezoekers de meeste tijd doorbrengen, enzovoort. Hierdoor zijn wij in staat structuur, navigatie en inhoud van de website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. De statistieken en overige rapportages kunnen wij niet herleiden tot personen.

Wij gebruiken cookies voor:

  • het bijhouden van het aantal bezoekers op onze webpagina’s
  • het bijhouden van de tijdsduur die elke bezoeker doorbrengt op onze webpagina’s
  • het bepalen van de volgorde waarin een bezoeker de verschillende pagina’s van onze website bezoekt
  • het beoordelen welke delen van onze site aanpassing behoeven
  • het optimaliseren van de website

Voor gebruik van deze cookies is geen toestemming vereist en deze kunnen dan ook niet worden uitgeschakeld.

Sociale media

Sociale cookies verzamelen gegevens over de activiteiten van gebruikers. Dit maakt het onder andere mogelijk om fragmenten van sociale platforms te bekijken, inhoud van onze websites te delen met je vrienden, te reageren op berichten van andere gebruikers en de makers of actief mee te discussiëren op onze forums. Sommige sociale cookies die geplaatst worden, kunnen door sociale medianetwerken ingezet worden om jouw internetgedrag te gebruiken voor commerciële doeleinden. Hier heeft Omroep MAX geen invloed op.

Voor meer informatie over de manier waarop deze derden omgaan met jouw persoonsgegevens, verwijzen wij je door naar het privacy beleid van deze derden. De meest voorkomende zijn:

Cookie-instellingen aanpassen en meer informatie

De cookie-instellingen voor deze website zijn te allen tijde naar je persoonlijke voorkeur te wijzigen. De pagina waarop je deze instellingen kunt wijzigen is te bereiken via deze link Cookie instellingen. Hier is ook gedetailleerde informatie vinden over welke cookies we specifiek plaatsen.

  • Ik wil Sociale Media koppelingen:

    hiermee staat u het plaatsen van Social media Cookies toe, deze netwerken kunnen u volgen en kan uw internetgedrag monitoren voor commerciële doeleinden.