Fijn, marsepein!
Publicatiedatum: 2 december 2015
Wekenlang maken winkels ons al lekker met allerlei suikergoed. Eerder schreven we al over speculaas, maar natuurlijk mag marsepein niet ontbreken in het rijtje van de decembertraktaties.
Varianten
Ieder jaar verschijnen ze weer achter de vitrine van de luxe bakker; de roze marsepeinen varkens. Van oorsprong zouden ze geluk en voorspoed brengen. Tegenwoordig horen ze bij onze Sinterklaascultuur. Maar we vinden niet alleen varkens van marsepein, allerlei geknede figuren voelen zich hier thuis deze dagen. Een sint, piet, wortel of hele fruitmand. Ook gaat dit suikergoed met zijn tijd mee en vinden we nu zelfs marsepeinen sushi in de warenhuizen. U kunt het zo gek niet bedenken, of er is een marsepeinen variant van.
Marco Polo
Voor de geschiedenis van marsepein gaan we terug naar de tijd van Marco Polo. Hij maakte er circa 1300 al melding van dat de Chinezen het mengsel van gehakte amandelen en suiker gebruikten om hun goden mee te modelleren. Via Venetië bereikte marsepein Europa. Het kwam onder andere terecht in Lübeck, de marsepeinstad van Duitsland. Daar werd het suikergoed op een speciale manier bereid, waardoor nu nog steeds veel toeristen er een kijkje gaan nemen.
Bereiding
Marsepein kan op twee manieren bereid worden. Koud en warm. Bij de koude bereiding wordt amandelpasta en suiker zonder het op te warmen tot één massa gemengd en zo ontstaat er het originele marsepein. De echte smaak van marsepein blijft hierdoor behouden, maar een nadeel is wel dat het niet lang houdbaar is. Als het mengsel wel wordt verhit is het marsepein niet alleen langer houdbaar, maar kan het ook worden gebruikt als decoratie van taarten, koekjes en gebak. Ook worden er vaak kleur- en smaakstoffen aan toegevoegd.