Naar cookieinstellingen

Fetakaastaart en kikkererwtkroketjes van Annette

Annette Ruitenberg is winnaar van het Gouden Kookboek 2015 met Liever Lokaal. Samen met Rita Berends en haar Griekse man Yiannis Kirligitsis heeft ze een nieuw boek samengesteld : Smaken van de Griekse Zagori. Een boek over landschap, natuur en rijke tradities, met meer dan 100 gerechten uit de eerlijke lokale Griekse keuken.

Ingrediënten

Voor de fetakaastaart:

  • 100 gram boter, in blokjes
  • 3 eieren
  • 200 gram bloem
  • 4 deciliter water
  • 250 gram fetakaas (Dodoni is de lekkerste)
  • eventueel een snufje zout
  • een groot bakblik

Voor de kikkererwtkroketjes:

  • 250 gram gedroogde kikkererwten, geweekt (een dag van tevoren)
  • 1 ui, heel fijngehakt
  • 1 tomaat, ontdaan van zaadjes en fijngehakt
  • 2 eieren, los geklopt
  • een bosje peterselie, fijngehakt
  • 1 teentje knoflook, fijngehakt
  • koriander, fijngehakt
  • zout en peper naar smaak
  • 200 gram bloem
  • olijfolie of maïsolie

Bereiding

Van de fetakaastaart:

Verwarm de oven voor op 250° C.

Doe de helft van de boter op het bakblik en plaats dit in de oven.

Klop 2 eieren los en voeg bloem en water toe. Het moet een dun vloeibaar beslag worden, ongeveer als pannenkoekenbeslag.

Verkruimel de helft van de fetakaas in het beslag, voeg eventueel een beetje zout toe, maar voorzichtig, proef hoe zout de fetakaas is.

Haal het bakblik uit de oven, de boter is nu gesmolten en bruin gekleurd. Giet voorzichtig het beslag met de fetakaas in het bakblik. Klop het andere ei los en verdeel dat over de pita. Verkruimel de andere helft van de kaas en verdeel het met de rest van de boter over de pita.

Bak de pita in ongeveer 30 minuten gaar, hij moet een mooi bruin kleurtje krijgen. Eet het als lunch of als knapperig voorgerecht.


Van de kikkererwtkroketjes:

De goed uitgelekte (ongekookte) kikkererwten in een blender en hak fijn. Meng dit in een grote kom met de ui, tomaat, eieren, peterselie, knoflook, koriander, zout en peper.

Strooi de bloem erover en meng alles tot een stevige massa waarvan kroketten of koekjes gemaakt kunnen worden.

Als het deeg nog te dun is, voeg dan lepel voor lepel wat bloem toe en laat het daarna afgedekt in de koelkast minstens een uur rusten.

Verwarm een laag olie in een koekenpan. Vorm het deeg met een soeplepel tot platte koekjes en doe ze meteen na het vormen een voor een in de warme olie. Laat ze mooi bruin worden. Bak ze dan aan de andere kant ook bruin en gaar.

Controleer of ze gaar zijn, laat ze even uitlekken voordat ze op een met keukenpapier bedekt bord gelegd worden. Dien ze vervolgens warm op.

Geef een reactie

Reacties (3)

    Mail@boommoen.nl says:

    De fetakaastaart ga ik vandaag maken.
    Het is een lekker recept denk ik.
    JD boom

    Hennyac says:

    Bij het recept van de kikkererwten ontbreekt dat de rauwe kikkererwten 24 uur in de week moeten staan. (Werd wel tijdens het tv programma gezegd)

      Hennyac says:

      Te snel gereageerd, het staat er wel bij (bij ingrediënten )?

Minder uitleg Meer uitleg

Cookies op de website van omroep MAX. Geef je toestemming!

Wij plaatsen Functionele cookies, om deze website naar behoren te laten functioneren en Analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens. Voor cookies waarmee derden uw surfgedrag kunnen volgen, kunt u hieronder apart toestemming geven.

Meer uitleg

Waarom cookies?

Omroep MAX plaatst specifieke cookies om het gebruiksgemak voor bezoekers te vergroten. Ze helpen in functionaliteit en zijn bedoeld om inzicht te krijgen in de werking en effectiviteit van de websites.

Hiermee kunnen we de bezochte website zo gebruiksvriendelijke en interessant mogelijk maken voor de bezoeker. Hierbij worden geen gegevens verzameld die gebruikt kunnen worden om individuele gebruikers te volgen.

Functionele cookies

Cookies die er voor zorgen dat deze website naar behoren functioneert

De websites van Omroep MAX gebruiken cookies om er voor te zorgen dat onze websites naar behoren werken. Zo gebruiken wij cookies voor:

  • het onthouden van informatie die je invult op de verschillende pagina’s, zodat je niet steeds al je gegevens opnieuw hoeft in te vullen
  • het doorgeven van informatie van de ene pagina aan de volgende pagina, bijvoorbeeld als er een lange enquête wordt ingevuld of als je veel gegevens moet invullen bij een online bestelling
  • het opslaan van voorkeuren, zoals de taal, locatie, het gewenste aantal te tonen zoekresultaten, etc.
  • het opslaan van instellingen voor een optimale videoweergave, zoals de gewenste buffergrootte en de resolutiegegevens van je scherm
  • het uitlezen van je browserinstellingen om onze website optimaal op je beeldscherm te kunnen weergeven
  • het opsporen van misbruik van onze website en diensten, door bijvoorbeeld een aantal opeenvolgende mislukte inlogpogingen te registreren
  • het gelijkmatig belasten van de website, waardoor de site bereikbaar blijft
  • het aanbieden van de mogelijkheid om inloggegevens op te slaan, zodat je die niet elke keer opnieuw hoeft in te voeren
  • het mogelijk maken om te reageren op onze websites

Webstatistieken

Cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten.

Om te bepalen welke onderdelen van de website het meest interessant zijn voor onze bezoekers, proberen wij continu te meten met behulp van de software van comScore Digital Analytix hoeveel bezoekers er op onze website komen en welke onderdelen van de website het meest bekeken worden. Hiervoor gebruiken wij cookies.

Het is onderdeel van de (wettelijke) taak van Omroep MAX als Publieke Omroep om te rapporteren over onze prestaties. Daarvoor is het nodig om webstatistieken bij te houden. Ook nemen wij deel aan het landelijke internetbereikonderzoek STIR. Hiervoor gebruiken wij cookies, zodat wij de browser kunnen herkennen en op die manier het aantal bezoekers aan onze websites kunnen meten.

Van de informatie die wij zo verzamelen worden statistieken gemaakt. Deze statistieken geven ons inzicht in hoe vaak onze webpagina's bezocht worden, waar bezoekers de meeste tijd doorbrengen, enzovoort. Hierdoor zijn wij in staat structuur, navigatie en inhoud van de website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. De statistieken en overige rapportages kunnen wij niet herleiden tot personen.

Wij gebruiken cookies voor:

  • het bijhouden van het aantal bezoekers op onze webpagina’s
  • het bijhouden van de tijdsduur die elke bezoeker doorbrengt op onze webpagina’s
  • het bepalen van de volgorde waarin een bezoeker de verschillende pagina’s van onze website bezoekt
  • het beoordelen welke delen van onze site aanpassing behoeven
  • het optimaliseren van de website

Voor gebruik van deze cookies is geen toestemming vereist en deze kunnen dan ook niet worden uitgeschakeld.

Sociale media

Sociale cookies verzamelen gegevens over de activiteiten van gebruikers. Dit maakt het onder andere mogelijk om fragmenten van sociale platforms te bekijken, inhoud van onze websites te delen met je vrienden, te reageren op berichten van andere gebruikers en de makers of actief mee te discussiëren op onze forums. Sommige sociale cookies die geplaatst worden, kunnen door sociale medianetwerken ingezet worden om jouw internetgedrag te gebruiken voor commerciële doeleinden. Hier heeft Omroep MAX geen invloed op.

Voor meer informatie over de manier waarop deze derden omgaan met jouw persoonsgegevens, verwijzen wij je door naar het privacy beleid van deze derden. De meest voorkomende zijn:

Cookie-instellingen aanpassen en meer informatie

De cookie-instellingen voor deze website zijn te allen tijde naar je persoonlijke voorkeur te wijzigen. De pagina waarop je deze instellingen kunt wijzigen is te bereiken via deze link Cookie instellingen. Hier is ook gedetailleerde informatie vinden over welke cookies we specifiek plaatsen.

  • Ik wil Sociale Media koppelingen:

    hiermee staat u het plaatsen van Social media Cookies toe, deze netwerken kunnen u volgen en kan uw internetgedrag monitoren voor commerciële doeleinden.