Naar cookieinstellingen
opwarmen van eten

Feiten en fabels over het opwarmen van eten

Het bewaren van restjes eten is natuurlijk heel duurzaam, maar hoe veilig is het opnieuw opwarmen van voedsel eigenlijk? Hierover gaan nogal wat verhalen rond. De één zegt dat bepaalde voedingsmiddelen absoluut niet opnieuw verhit mogen worden, terwijl de ander dit soort opmerkingen naar het land der fabelen verwijst. Wij gaan op zoek naar de waarheid. 

Nitraathoudende producten niet nog eens opwarmen?

Bieten, spinazie en andijvie: zomaar wat voorbeelden van groenten die veel nitraat bevatten. Nitraat komt van nature voor in dit soort groenten en wordt lange tijd gezien als een giftige stof. Uit nitraat kan nitriet ontstaan, wat ook lange tijd wordt gezien als een giftig bestandsdeel. Nitraat en nitriet hebben van oudsher dus geen goede reputatie, waardoor sommige mensen wat huiverig zijn om nitraathoudende producten opnieuw te verwarmen. Het omzetten van nitraat naar nitriet zou sneller gaan door verhitting, is het idee. Deze argwaan is echter niet nodig, weet het Voedingscentrum. Uit een onderzoek van de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid blijkt dat het eten van nitraat- of nitriethoudende groenten geen gezondheidsrisico’s met zich meebrengt. Opwarmen kan dus gewoon.

Spijsverteringsproblemen door verwarmde champignons?

Niet iedereen is gek op opnieuw verwarmde champignons, maar slecht voor de gezondheid is het zeker niet. Er gaan verhalen dat deze etenswaar opnieuw opwarmen voor spijsverteringsproblemen zou worden, maar dat is volgens het Voedingscentrum niet waar. Wat wél waar is, is dat u beter geen heel doosje rauwe champignons kunt eten. In champignons en paddenstoelen zit de stof aratine, dat bij het consumeren van grote hoeveelheden kankerverwekkend kan zijn.

Botulisme door opwarmen van aardappelen?

Tijdens onze zoektocht naar de waarheid rondom het verhitten van voedsel stuiten wij op een website waarop wordt beweerd dat aardappelen niet opnieuw opgewarmd mogen worden omdat de mens hier botulisme van kan krijgen. Botulisme is een zeer ernstige vorm van voedselvergiftiging die in Nederland maar weinig voorkomt. Mensen kunnen het onder meer krijgen door verkeerd ingemaakt, bewaard of bereid voedsel. Hoewel sommigen botulisme hebben gekregen na het eten van gebakken aardappelen, is het onjuist dat aardappelen helemaal niet opgewarmd mogen worden. Restjes kunnen gewoon opnieuw verwarmd worden. Bent u toch wantrouwig? Weet dan dat de botulisme-veroorzaker botulinumtoxine geïnactiveerd wordt als u iets gedurende 5 minuten op minimaal 85 graden verhit. Het is wel belangrijk dat u de gekookte of gebakken aardappelen in de koelkast heeft bewaard.

Voedselvergiftiging door opwarmen van rijst- en pastagerechten?

Ook het opnieuw opwarmen van rijst- en pastagerecht is volgens verschillende nieuwsbronnen iets wat men beter niet kan doen. Als dit soort gerechten te lang of niet koel genoeg bewaard worden en daarna in de magnetron of pan belanden, kan het zijn dat iemand de bacillus cereus bacterie binnenkrijgt. Bacillus cereus is één van de veroorzakers van een voedselvergiftiging. Het Voedingscentrum adviseert daarom op rijst- en pastagerecht na de eerste bereiding snel af te kolen tot 4 graden en daarna niet langer dan 2 dagen te bewaren in de koelkast. Als u het binnen dat tijdsbestek opnieuw verwarmd en opeet is er meestal niets aan de hand. Let op: verwarm het gerecht goed en gelijkmatig voordat u het eet.

Dit advies geldt overigens ook voor andere eitwitrijke voedingsmiddelen, zoals pudding en de meeste sauzen.

Eten van (afhaal)restaurants niet opwarmen?

Heeft u iets over van een afhaalmaaltijd? Het is niet altijd verstandig om dit te bewaren en opnieuw op te eten. Het Voedingscentrum adviseert om eten van Chinees-Indische restaurants sowieso nooit opnieuw op te warmen.

Maakt het uit of u de magnetron of een pan gebruikt?

De meeste mensen die iets willen opwarmen doen dit in de magnetron. Op zich niets mis mee, maar de magnetron warmt eten niet altijd gelijkmatig op. Een pan doet dit wel.

En hoe zit dat met plastic bakjes? Zijn die schadelijk?

Veel mensen gebruiken plastic bakjes om iets op te warmen in de magnetron. Er wordt weleens gezegd dat deze bakjes giftige stoffen afgeven aan het eten, maar dat is niet waar. In 2016 buigt Jaap Seidell, hoogleraar Voeding en Gezondheid aan de VU in Amsterdam, zich al eens over dit onderwerp in het MAX-programma Tijd voor MAX. Hij zegt destijds dat wetenschappelijk is aangetoond dat plastic geen schadelijke stoffen afgeeft aan eten tijden het verwarmingsproces.

Lees ook: 

3 methodes voor het opwarmen van rijst en tips voor veilig bewaren

Feiten en fabels over het invriezen van eten

Koken met de magnetron: deze smakelijke etenswaren zijn er heel geschikt voor

(Bron: nieuws.nl, Flair, Libelle, archief, RIVM, Radar, Voedingscentrum)

Geef een reactie

Reactie

    Bladblazer says:

    Wij krijgen een portie eten van de afhaalchinees vrijwel nooit in een dag op, maar gooien de restjes zeker niet weg. Invriezen gaat prima, als je niet te lang laat staan. Dus: wat je over hebt meteen een uurtje in de koelkast en dan snel invriezen. En bij het ontdooien niet een dag op het aanrecht laten staan maar hup, een paar minuten de magnetron in, verdelen over de borden en met bord en al ook weer in de magnetron verhitten. Super lekker, geen verspilling en handig als je een andere keer te weinig tijd (of zin) hebt om te koken.

Minder uitleg Meer uitleg

Cookies op de website van omroep MAX. Geef je toestemming!

Wij plaatsen Functionele cookies, om deze website naar behoren te laten functioneren en Analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens. Voor cookies waarmee derden uw surfgedrag kunnen volgen, kunt u hieronder apart toestemming geven.

Meer uitleg

Waarom cookies?

Omroep MAX plaatst specifieke cookies om het gebruiksgemak voor bezoekers te vergroten. Ze helpen in functionaliteit en zijn bedoeld om inzicht te krijgen in de werking en effectiviteit van de websites.

Hiermee kunnen we de bezochte website zo gebruiksvriendelijke en interessant mogelijk maken voor de bezoeker. Hierbij worden geen gegevens verzameld die gebruikt kunnen worden om individuele gebruikers te volgen.

Functionele cookies

Cookies die er voor zorgen dat deze website naar behoren functioneert

De websites van Omroep MAX gebruiken cookies om er voor te zorgen dat onze websites naar behoren werken. Zo gebruiken wij cookies voor:

  • het onthouden van informatie die je invult op de verschillende pagina’s, zodat je niet steeds al je gegevens opnieuw hoeft in te vullen
  • het doorgeven van informatie van de ene pagina aan de volgende pagina, bijvoorbeeld als er een lange enquête wordt ingevuld of als je veel gegevens moet invullen bij een online bestelling
  • het opslaan van voorkeuren, zoals de taal, locatie, het gewenste aantal te tonen zoekresultaten, etc.
  • het opslaan van instellingen voor een optimale videoweergave, zoals de gewenste buffergrootte en de resolutiegegevens van je scherm
  • het uitlezen van je browserinstellingen om onze website optimaal op je beeldscherm te kunnen weergeven
  • het opsporen van misbruik van onze website en diensten, door bijvoorbeeld een aantal opeenvolgende mislukte inlogpogingen te registreren
  • het gelijkmatig belasten van de website, waardoor de site bereikbaar blijft
  • het aanbieden van de mogelijkheid om inloggegevens op te slaan, zodat je die niet elke keer opnieuw hoeft in te voeren
  • het mogelijk maken om te reageren op onze websites

Webstatistieken

Cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten.

Om te bepalen welke onderdelen van de website het meest interessant zijn voor onze bezoekers, proberen wij continu te meten met behulp van de software van comScore Digital Analytix hoeveel bezoekers er op onze website komen en welke onderdelen van de website het meest bekeken worden. Hiervoor gebruiken wij cookies.

Het is onderdeel van de (wettelijke) taak van Omroep MAX als Publieke Omroep om te rapporteren over onze prestaties. Daarvoor is het nodig om webstatistieken bij te houden. Ook nemen wij deel aan het landelijke internetbereikonderzoek STIR. Hiervoor gebruiken wij cookies, zodat wij de browser kunnen herkennen en op die manier het aantal bezoekers aan onze websites kunnen meten.

Van de informatie die wij zo verzamelen worden statistieken gemaakt. Deze statistieken geven ons inzicht in hoe vaak onze webpagina's bezocht worden, waar bezoekers de meeste tijd doorbrengen, enzovoort. Hierdoor zijn wij in staat structuur, navigatie en inhoud van de website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. De statistieken en overige rapportages kunnen wij niet herleiden tot personen.

Wij gebruiken cookies voor:

  • het bijhouden van het aantal bezoekers op onze webpagina’s
  • het bijhouden van de tijdsduur die elke bezoeker doorbrengt op onze webpagina’s
  • het bepalen van de volgorde waarin een bezoeker de verschillende pagina’s van onze website bezoekt
  • het beoordelen welke delen van onze site aanpassing behoeven
  • het optimaliseren van de website

Voor gebruik van deze cookies is geen toestemming vereist en deze kunnen dan ook niet worden uitgeschakeld.

Sociale media

Sociale cookies verzamelen gegevens over de activiteiten van gebruikers. Dit maakt het onder andere mogelijk om fragmenten van sociale platforms te bekijken, inhoud van onze websites te delen met je vrienden, te reageren op berichten van andere gebruikers en de makers of actief mee te discussiëren op onze forums. Sommige sociale cookies die geplaatst worden, kunnen door sociale medianetwerken ingezet worden om jouw internetgedrag te gebruiken voor commerciële doeleinden. Hier heeft Omroep MAX geen invloed op.

Voor meer informatie over de manier waarop deze derden omgaan met jouw persoonsgegevens, verwijzen wij je door naar het privacy beleid van deze derden. De meest voorkomende zijn:

Cookie-instellingen aanpassen en meer informatie

De cookie-instellingen voor deze website zijn te allen tijde naar je persoonlijke voorkeur te wijzigen. De pagina waarop je deze instellingen kunt wijzigen is te bereiken via deze link Cookie instellingen. Hier is ook gedetailleerde informatie vinden over welke cookies we specifiek plaatsen.

  • Ik wil Sociale Media koppelingen:

    hiermee staat u het plaatsen van Social media Cookies toe, deze netwerken kunnen u volgen en kan uw internetgedrag monitoren voor commerciële doeleinden.