Feiten en fabels over het opwarmen van eten
Publicatiedatum: 17 januari 2020
Het bewaren van restjes eten is natuurlijk heel duurzaam, maar hoe veilig is het opnieuw opwarmen van voedsel eigenlijk? Hierover gaan nogal wat verhalen rond. De één zegt dat bepaalde voedingsmiddelen absoluut niet opnieuw verhit mogen worden, terwijl de ander dit soort opmerkingen naar het land der fabelen verwijst. Wij gaan op zoek naar de waarheid.
Nitraathoudende producten niet nog eens opwarmen?
Bieten, spinazie en andijvie: zomaar wat voorbeelden van groenten die veel nitraat bevatten. Nitraat komt van nature voor in dit soort groenten en wordt lange tijd gezien als een giftige stof. Uit nitraat kan nitriet ontstaan, wat ook lange tijd wordt gezien als een giftig bestandsdeel. Nitraat en nitriet hebben van oudsher dus geen goede reputatie, waardoor sommige mensen wat huiverig zijn om nitraathoudende producten opnieuw te verwarmen. Het omzetten van nitraat naar nitriet zou sneller gaan door verhitting, is het idee. Deze argwaan is echter niet nodig, weet het Voedingscentrum. Uit een onderzoek van de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid blijkt dat het eten van nitraat- of nitriethoudende groenten geen gezondheidsrisico’s met zich meebrengt. Opwarmen kan dus gewoon.
Spijsverteringsproblemen door verwarmde champignons?
Niet iedereen is gek op opnieuw verwarmde champignons, maar slecht voor de gezondheid is het zeker niet. Er gaan verhalen dat deze etenswaar opnieuw opwarmen voor spijsverteringsproblemen zou worden, maar dat is volgens het Voedingscentrum niet waar. Wat wél waar is, is dat u beter geen heel doosje rauwe champignons kunt eten. In champignons en paddenstoelen zit de stof aratine, dat bij het consumeren van grote hoeveelheden kankerverwekkend kan zijn.
Botulisme door opwarmen van aardappelen?
Tijdens onze zoektocht naar de waarheid rondom het verhitten van voedsel stuiten wij op een website waarop wordt beweerd dat aardappelen niet opnieuw opgewarmd mogen worden omdat de mens hier botulisme van kan krijgen. Botulisme is een zeer ernstige vorm van voedselvergiftiging die in Nederland maar weinig voorkomt. Mensen kunnen het onder meer krijgen door verkeerd ingemaakt, bewaard of bereid voedsel. Hoewel sommigen botulisme hebben gekregen na het eten van gebakken aardappelen, is het onjuist dat aardappelen helemaal niet opgewarmd mogen worden. Restjes kunnen gewoon opnieuw verwarmd worden. Bent u toch wantrouwig? Weet dan dat de botulisme-veroorzaker botulinumtoxine geïnactiveerd wordt als u iets gedurende 5 minuten op minimaal 85 graden verhit. Het is wel belangrijk dat u de gekookte of gebakken aardappelen in de koelkast heeft bewaard.
Voedselvergiftiging door opwarmen van rijst- en pastagerechten?
Ook het opnieuw opwarmen van rijst- en pastagerecht is volgens verschillende nieuwsbronnen iets wat men beter niet kan doen. Als dit soort gerechten te lang of niet koel genoeg bewaard worden en daarna in de magnetron of pan belanden, kan het zijn dat iemand de bacillus cereus bacterie binnenkrijgt. Bacillus cereus is één van de veroorzakers van een voedselvergiftiging. Het Voedingscentrum adviseert daarom op rijst- en pastagerecht na de eerste bereiding snel af te kolen tot 4 graden en daarna niet langer dan 2 dagen te bewaren in de koelkast. Als u het binnen dat tijdsbestek opnieuw verwarmd en opeet is er meestal niets aan de hand. Let op: verwarm het gerecht goed en gelijkmatig voordat u het eet.
Dit advies geldt overigens ook voor andere eitwitrijke voedingsmiddelen, zoals pudding en de meeste sauzen.
Eten van (afhaal)restaurants niet opwarmen?
Heeft u iets over van een afhaalmaaltijd? Het is niet altijd verstandig om dit te bewaren en opnieuw op te eten. Het Voedingscentrum adviseert om eten van Chinees-Indische restaurants sowieso nooit opnieuw op te warmen.
Maakt het uit of u de magnetron of een pan gebruikt?
De meeste mensen die iets willen opwarmen doen dit in de magnetron. Op zich niets mis mee, maar de magnetron warmt eten niet altijd gelijkmatig op. Een pan doet dit wel.
En hoe zit dat met plastic bakjes? Zijn die schadelijk?
Veel mensen gebruiken plastic bakjes om iets op te warmen in de magnetron. Er wordt weleens gezegd dat deze bakjes giftige stoffen afgeven aan het eten, maar dat is niet waar. In 2016 buigt Jaap Seidell, hoogleraar Voeding en Gezondheid aan de VU in Amsterdam, zich al eens over dit onderwerp in het MAX-programma Tijd voor MAX. Hij zegt destijds dat wetenschappelijk is aangetoond dat plastic geen schadelijke stoffen afgeeft aan eten tijden het verwarmingsproces.
Lees ook:
3 methodes voor het opwarmen van rijst en tips voor veilig bewaren
Feiten en fabels over het invriezen van eten
Koken met de magnetron: deze smakelijke etenswaren zijn er heel geschikt voor
(Bron: nieuws.nl, Flair, Libelle, archief, RIVM, Radar, Voedingscentrum)