Naar cookieinstellingen
Borrelhapjes

Feestelijke borrelhapjes van Janny van der Heijden

Om eens iets anders bij de borrel te serveren laat Janny van der Heijden zich graag inspireren. Dit keer haalt ze haar inspiratie uit de boeken Borreltijd en Vegan. Pul biber, wat wordt gebruikt in het recept met de amandelen, zijn niet te vervangen voor chilivlokken. Het zijn namelijk vlokken van gedroogde Aleppo-peper en die zijn veel minder dan chilipepers. 

Ingrediënten kaassoezen (voor ongeveer 15 stuks):

  • 100 milliliter volle melk
  • 100 milliliter water
  • 100 gram roomboter
  • snufje fijn zeezout
  • 100 gram tarwebloem
  • 3 à 4 eieren
  • 100 gram geraspte Parmezaanse kaas

Bereidingswijze:

Verwarm de oven voor op 190 graden.

Doe de melk, het water, de boter en het zout in een pan. Zet het op een laag vuur, zodat de boter kan smelten. Breng het daarna aan de kook. Haal de pan van het vuur en voeg in 1 keer de bloem toe. Roer het mengsel met een garde goed door tot alle bloem is opgenomen. Zet de pan terug op een middelhoog vuur. Blijf roeren met een houten lepel, ongeveer 2 tot 3 minuten, tot het mengsel een bal vormt. Doe het in een kom en roer nog even los. Laat het een paar minuten afkoelen.

Voeg 1 voor 1 de eieren toe. Roer het deeg na elk ei goed door, tot het ei volledig is opgenomen. Voeg dan pas het volgende ei toe. Gebruik het 4e ei alleen als het beslag nog te dik is. U kunt het 4e ei ook klutsen en maar een beetje ervan gebruiken. Voeg tenslotte de geraspte kaas toe en meng er goed doorheen.

Leg met een lepel kleine hoopjes van het beslag op een met bakpapier beklede bakplaat. Of gebruik een spuitzak. Houd voldoende ruimte tussen de hoopjes, want ze zullen 2 à 3 keer zo groot worden. Bestrijk ze met een beetje losgeklopt ei. Bak de soezen in ongeveer 25 minuten goudbruin gaat.

Ingrediënten zoetscherpe pul biber-amandelen met tijm (voor 6 personen):

  • 150 gram blanke amandelen
  • 50 gram witte basterdsuiker
  • 1 theelepel golden syrup
  • 1 1/2 theelepel pul biber (gedroogde rode pepervlokken, verkrijgbaar bij de Turkse supermarkt)
  • 1/2 theelepel grof zeezout
  • 1 1/2 theelepel tijmblaadjes, fijngehakt

Bereidingswijze:

Verwarm de oven voor op 180 graden en rooster de amandelen op een bakplaat bekleed met bakpapier in 6 tot 8 minuten lichtgoudbruin.

Verspreid als de amandelen klaar zijn de suiker gelijkmatig in een koekenpan met antiaanbaklaag en laat, zonder te roeren, op middelhoog vuur smelten. Voeg als de suiker bijna gesmolten is de golden syrup toe. Meng met een pannenlikker door elkaar.

Wentel zodra het mengsel lichtoranjebruin kleurt de amandelen door de karamel. Bestrooi de gecoate noten met pul biber, grof zout en tijm en zet het vuur uit. Roer alles zo goed mogelijk door elkaar. Laat de noten, die nu een grote kleverige klomp vormen, op een val bakpapier glijden.

Pluk, zodat de noten niet meer te warm zijn om met de handen aan te raken, ze 1 voor 1 los. Wacht niet te lang, want eenmaal lauwwarm krijgt u ze niet meer uit elkaar. Laat u niet uit veld slaan door het spinnenweb van suiker dat zicht vormt tussen de amandelen. Eenmaal afgekoeld kun u de sliertjes er vanaf schudden. U kunt de amandelen eventueel bewaren in een jam- of weckpot.

Ingrediënten chocoladewijn (voor 4 glaasjes):

  • 300 milliliter ruby port
  • 50 gram donkere chocolade (70 procent)
  • 15 gram lichtbruine rietsuiker
  • 1 theelepel bloem

Bereidingswijze:

Doe de port in een pannetje.

Breek de chocolade in stukjes en voeg toe aan de port. Voeg ook de suiker den de bloem toe en verwarm dit alles heel zachtjes totdat alle chocolade is gesmolten. Laat het niet koken.

Klop  met een garde stevig door tot het schuimt. Schenk de chocoladewijn in kleine kopjes of glaasjes.

(Bronnen: Borreltijd, Manon Henzen en Mariëlle Beukers en Vegan, Jigal Krant / Foto ter illustratie)

Geef een reactie

Minder uitleg Meer uitleg

Cookies op de website van omroep MAX. Geef je toestemming!

Wij plaatsen Functionele cookies, om deze website naar behoren te laten functioneren en Analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens. Voor cookies waarmee derden uw surfgedrag kunnen volgen, kunt u hieronder apart toestemming geven.

Meer uitleg

Waarom cookies?

Omroep MAX plaatst specifieke cookies om het gebruiksgemak voor bezoekers te vergroten. Ze helpen in functionaliteit en zijn bedoeld om inzicht te krijgen in de werking en effectiviteit van de websites.

Hiermee kunnen we de bezochte website zo gebruiksvriendelijke en interessant mogelijk maken voor de bezoeker. Hierbij worden geen gegevens verzameld die gebruikt kunnen worden om individuele gebruikers te volgen.

Functionele cookies

Cookies die er voor zorgen dat deze website naar behoren functioneert

De websites van Omroep MAX gebruiken cookies om er voor te zorgen dat onze websites naar behoren werken. Zo gebruiken wij cookies voor:

  • het onthouden van informatie die je invult op de verschillende pagina’s, zodat je niet steeds al je gegevens opnieuw hoeft in te vullen
  • het doorgeven van informatie van de ene pagina aan de volgende pagina, bijvoorbeeld als er een lange enquête wordt ingevuld of als je veel gegevens moet invullen bij een online bestelling
  • het opslaan van voorkeuren, zoals de taal, locatie, het gewenste aantal te tonen zoekresultaten, etc.
  • het opslaan van instellingen voor een optimale videoweergave, zoals de gewenste buffergrootte en de resolutiegegevens van je scherm
  • het uitlezen van je browserinstellingen om onze website optimaal op je beeldscherm te kunnen weergeven
  • het opsporen van misbruik van onze website en diensten, door bijvoorbeeld een aantal opeenvolgende mislukte inlogpogingen te registreren
  • het gelijkmatig belasten van de website, waardoor de site bereikbaar blijft
  • het aanbieden van de mogelijkheid om inloggegevens op te slaan, zodat je die niet elke keer opnieuw hoeft in te voeren
  • het mogelijk maken om te reageren op onze websites

Webstatistieken

Cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten.

Om te bepalen welke onderdelen van de website het meest interessant zijn voor onze bezoekers, proberen wij continu te meten met behulp van de software van comScore Digital Analytix hoeveel bezoekers er op onze website komen en welke onderdelen van de website het meest bekeken worden. Hiervoor gebruiken wij cookies.

Het is onderdeel van de (wettelijke) taak van Omroep MAX als Publieke Omroep om te rapporteren over onze prestaties. Daarvoor is het nodig om webstatistieken bij te houden. Ook nemen wij deel aan het landelijke internetbereikonderzoek STIR. Hiervoor gebruiken wij cookies, zodat wij de browser kunnen herkennen en op die manier het aantal bezoekers aan onze websites kunnen meten.

Van de informatie die wij zo verzamelen worden statistieken gemaakt. Deze statistieken geven ons inzicht in hoe vaak onze webpagina's bezocht worden, waar bezoekers de meeste tijd doorbrengen, enzovoort. Hierdoor zijn wij in staat structuur, navigatie en inhoud van de website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. De statistieken en overige rapportages kunnen wij niet herleiden tot personen.

Wij gebruiken cookies voor:

  • het bijhouden van het aantal bezoekers op onze webpagina’s
  • het bijhouden van de tijdsduur die elke bezoeker doorbrengt op onze webpagina’s
  • het bepalen van de volgorde waarin een bezoeker de verschillende pagina’s van onze website bezoekt
  • het beoordelen welke delen van onze site aanpassing behoeven
  • het optimaliseren van de website

Voor gebruik van deze cookies is geen toestemming vereist en deze kunnen dan ook niet worden uitgeschakeld.

Sociale media

Sociale cookies verzamelen gegevens over de activiteiten van gebruikers. Dit maakt het onder andere mogelijk om fragmenten van sociale platforms te bekijken, inhoud van onze websites te delen met je vrienden, te reageren op berichten van andere gebruikers en de makers of actief mee te discussiëren op onze forums. Sommige sociale cookies die geplaatst worden, kunnen door sociale medianetwerken ingezet worden om jouw internetgedrag te gebruiken voor commerciële doeleinden. Hier heeft Omroep MAX geen invloed op.

Voor meer informatie over de manier waarop deze derden omgaan met jouw persoonsgegevens, verwijzen wij je door naar het privacy beleid van deze derden. De meest voorkomende zijn:

Cookie-instellingen aanpassen en meer informatie

De cookie-instellingen voor deze website zijn te allen tijde naar je persoonlijke voorkeur te wijzigen. De pagina waarop je deze instellingen kunt wijzigen is te bereiken via deze link Cookie instellingen. Hier is ook gedetailleerde informatie vinden over welke cookies we specifiek plaatsen.

  • Ik wil Sociale Media koppelingen:

    hiermee staat u het plaatsen van Social media Cookies toe, deze netwerken kunnen u volgen en kan uw internetgedrag monitoren voor commerciële doeleinden.