Naar cookieinstellingen

Fazant met prei van Peter Klosse

Als u naar buiten kijkt zou u het misschien niet zeggen, maar het is echt herfst. En dat betekent ook meteen de start van het wildseizoen. Peter Klosse, eigenaar van restaurant de Echoput, is dol op wild en is de schrijver van de Wildbijbel. Een boek waarin hij precies uitlegt hoe u wild het beste klaar kunt maken. Peter maakt een koffer van fazant met knolselderijmousse, hoorntjes des overvloeds en manzilla-roomsaus.

Ingrediënten(voor 4 personen):

Voor de knolselderijmousse:

  • 1/2 knolselderij, geschild
  • 2 eetelepels room
  • zout en (versgemalen) zwarte peper

Voor de fazant:

  • 1 fazant
  • 20 gram boter
  • zout en (versgemalen) zwarte peper

Voor de Manzanilla-roomsaus:

  • 1/2 sjalot, fijngehakt
  • 50 milliliter Manzanilla-sherry
  • 200 milliliter fazanten- of kippenfond
  • 200 milliliter room
  • zout en (versgemalen) zwarte peper

Voor de hoorntjes des overvloeds:

  • 40 gram hoorntjes des overvloeds
  • 5 gram boter
  • zout
  • 1 eetlepel bieslook, fijngehakt

Voor de prei:

  • 1 jonge prei
  • 2 toefjes preischeuten
  • zout

Bereidingswijze:

Van de knolselderijmouse:

Snijd de helft van de knolselderij in heel kleine stukjes van gelijke grootte (brunoise). Zet apart. Snij de rest van de knolselderij in grove stukken. Kook de grove stukken in een kookpan met ruim water en wat zout gaar. Giet af en laat uitlekken in een zeef. Pureer de knolselderij in een keukenmachine tot een gladde massa. Giet de room erbij tot u een mooie mousse krijgt. Breng op smaak met zout en peper.

Van de Fazant:

Snijd met een uitbeenmes de boutjes en de rug van de fazant zodat u de koffer overhoudt (een uitgebreide beschrijving van hoe dit in zijn werk gaat vindt u in de Wildbijbel. Vraag anders aan uw slager of poelier dit voor u te doen). Van de boutjes kunt u een confit maken en van de rug een fond. Beide worden namelijk voor dit recept niet gebruikt.

Verwarm de overn voor op 120 graden. Bestrooi de koffer met zout en peper. Verhit boter in een koekenpan en braad de koffer aan beide kanten mooi bruin. Laat verder garen in de oven tot de kerntemperatuur van 60 graden is bereikt. Dit duurt ongeveer 20 minuten.

Van de Manzanilla-roomsaus:

Giet het braadvet uit de pan en fruit de sjalot erin. Blus af met de sherry, laat inkoken, giet de fond erbij, laat weer inkoken en voeg de room toe. Laat tot de gewenste dikte inkoken, giet de Manzanilla-roomsaus door een fijne zeef en breng op smaak met peper en zout.

Verhit boter in een stoofpan en stoof in een minuut of 4 de resterende brunoise gesneden knolselderij beetgaar. Breng op smaak met peper en zout.

Van de Hoorntjes des overvloeds:

Maak de hoorntjes des overvloeds schoon met een borsteltje. Verhit boter in een koekenpan en bak de hoorntjes des overvloeds kort om en om. Breng op smaak met zou en strooi er wat bieslook over.

Tip: u kunt bij dit recept ook gedroogde hoorntjes des overvloeds gebruiken. Neem 4 gram hoorntjes en week deze 30 minuten in 100 milliliter lauw water.

Van de prei:

Snijd de prei in stukken ter grootte van een kurk. Kook ze in weinig water met zou op een laag vuur in 8 tot 10 minuten gaar.

Op maak:

Snijd met een trancheermes de borstfilets van het karkas en snijd ze in plakken.

Leg wat knolselderijmousse op, voorverwarmde, borden, schik daarop de brunoise gesneden knolselderij, hoorntjes des overvloeds, prei en preischeuten. Leg de plakjes fazant ernaast en giet de Manzanilla-roomsaus over het vlees.

(Bron: De Wildbijbel/ Peter Klosse)

 

Geef een reactie

Minder uitleg Meer uitleg

Cookies op de website van omroep MAX. Geef je toestemming!

Wij plaatsen Functionele cookies, om deze website naar behoren te laten functioneren en Analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens. Voor cookies waarmee derden uw surfgedrag kunnen volgen, kunt u hieronder apart toestemming geven.

Meer uitleg

Waarom cookies?

Omroep MAX plaatst specifieke cookies om het gebruiksgemak voor bezoekers te vergroten. Ze helpen in functionaliteit en zijn bedoeld om inzicht te krijgen in de werking en effectiviteit van de websites.

Hiermee kunnen we de bezochte website zo gebruiksvriendelijke en interessant mogelijk maken voor de bezoeker. Hierbij worden geen gegevens verzameld die gebruikt kunnen worden om individuele gebruikers te volgen.

Functionele cookies

Cookies die er voor zorgen dat deze website naar behoren functioneert

De websites van Omroep MAX gebruiken cookies om er voor te zorgen dat onze websites naar behoren werken. Zo gebruiken wij cookies voor:

  • het onthouden van informatie die je invult op de verschillende pagina’s, zodat je niet steeds al je gegevens opnieuw hoeft in te vullen
  • het doorgeven van informatie van de ene pagina aan de volgende pagina, bijvoorbeeld als er een lange enquête wordt ingevuld of als je veel gegevens moet invullen bij een online bestelling
  • het opslaan van voorkeuren, zoals de taal, locatie, het gewenste aantal te tonen zoekresultaten, etc.
  • het opslaan van instellingen voor een optimale videoweergave, zoals de gewenste buffergrootte en de resolutiegegevens van je scherm
  • het uitlezen van je browserinstellingen om onze website optimaal op je beeldscherm te kunnen weergeven
  • het opsporen van misbruik van onze website en diensten, door bijvoorbeeld een aantal opeenvolgende mislukte inlogpogingen te registreren
  • het gelijkmatig belasten van de website, waardoor de site bereikbaar blijft
  • het aanbieden van de mogelijkheid om inloggegevens op te slaan, zodat je die niet elke keer opnieuw hoeft in te voeren
  • het mogelijk maken om te reageren op onze websites

Webstatistieken

Cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten.

Om te bepalen welke onderdelen van de website het meest interessant zijn voor onze bezoekers, proberen wij continu te meten met behulp van de software van comScore Digital Analytix hoeveel bezoekers er op onze website komen en welke onderdelen van de website het meest bekeken worden. Hiervoor gebruiken wij cookies.

Het is onderdeel van de (wettelijke) taak van Omroep MAX als Publieke Omroep om te rapporteren over onze prestaties. Daarvoor is het nodig om webstatistieken bij te houden. Ook nemen wij deel aan het landelijke internetbereikonderzoek STIR. Hiervoor gebruiken wij cookies, zodat wij de browser kunnen herkennen en op die manier het aantal bezoekers aan onze websites kunnen meten.

Van de informatie die wij zo verzamelen worden statistieken gemaakt. Deze statistieken geven ons inzicht in hoe vaak onze webpagina's bezocht worden, waar bezoekers de meeste tijd doorbrengen, enzovoort. Hierdoor zijn wij in staat structuur, navigatie en inhoud van de website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. De statistieken en overige rapportages kunnen wij niet herleiden tot personen.

Wij gebruiken cookies voor:

  • het bijhouden van het aantal bezoekers op onze webpagina’s
  • het bijhouden van de tijdsduur die elke bezoeker doorbrengt op onze webpagina’s
  • het bepalen van de volgorde waarin een bezoeker de verschillende pagina’s van onze website bezoekt
  • het beoordelen welke delen van onze site aanpassing behoeven
  • het optimaliseren van de website

Voor gebruik van deze cookies is geen toestemming vereist en deze kunnen dan ook niet worden uitgeschakeld.

Sociale media

Sociale cookies verzamelen gegevens over de activiteiten van gebruikers. Dit maakt het onder andere mogelijk om fragmenten van sociale platforms te bekijken, inhoud van onze websites te delen met je vrienden, te reageren op berichten van andere gebruikers en de makers of actief mee te discussiëren op onze forums. Sommige sociale cookies die geplaatst worden, kunnen door sociale medianetwerken ingezet worden om jouw internetgedrag te gebruiken voor commerciële doeleinden. Hier heeft Omroep MAX geen invloed op.

Voor meer informatie over de manier waarop deze derden omgaan met jouw persoonsgegevens, verwijzen wij je door naar het privacy beleid van deze derden. De meest voorkomende zijn:

Cookie-instellingen aanpassen en meer informatie

De cookie-instellingen voor deze website zijn te allen tijde naar je persoonlijke voorkeur te wijzigen. De pagina waarop je deze instellingen kunt wijzigen is te bereiken via deze link Cookie instellingen. Hier is ook gedetailleerde informatie vinden over welke cookies we specifiek plaatsen.

  • Ik wil Sociale Media koppelingen:

    hiermee staat u het plaatsen van Social media Cookies toe, deze netwerken kunnen u volgen en kan uw internetgedrag monitoren voor commerciële doeleinden.