Naar cookieinstellingen
gegrilde aubergines

Eten met minder zout: gegrilde aubergines van Janny van der Heijden

80 procent van al het zout dat we binnenkrijgen komt van bewerkte voedingsmiddelen. Dan gaat het om soepen, pizza’s, maar ook kaas bijvoorbeeld en hoewel in beperkte mate ook crackers en brood. Een bouillonblokje bevat 5,6 gram zout. We mogen 6 gram zout per dag eten, maar in 1 pizza zit die hoeveelheid al!

Meer kruiden

Minder kant en klaar eten dus en een beetje opletten bij het koken. Bij een gezonde levensstijl betekent dat niet zoutloos, maar iets meer opletten is nooit verkeerd. Maar hoe doet u dat? Eén van de handigste en lekkerste manieren is om meer kruiden in uw gerechten te gebruiken bij het koken. Of een uitje en knoflook meesmoren, dat geeft al veel aroma. Als u groente bijvoorbeeld grilt heeft u bijna geen zout nodig en ook roerbakken geeft extra smaak. Let wel op smaakmakers als soja of ketjap, want daar zit relatief veel zout in.

Gegrilde aubergine met tahin dressing (Voor- of bijgerecht, 4 personen)

Ingrediënten:

  • 2-3 aubergines (Kies voor 2 of 3 aubergines, afhankelijk van de grootte én de trek.)
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 250 ml Griekse of Turkse yoghurt
  • 3 eetlepels tahin (sesampasta)
  • 1 flinke teen knoflook
  • sap van 1/2 citroen
  • Versgemalen peper
  • enkele takjes koriander
  • 2 eetlepels granaatappelpitten

Bereidingswijze:

Zorg dat de grillplaat of grillpan goed is voorverwarmd voor de plakken aubergine hier op worden gelegd, zodat er een mooi streepjespatroon op de plakken komt. Was de aubergines, dep ze droog en snijd ze in de lengte in mooie plakken. Bestrijk de plakken met olijfolie. Grill de plakken ongeveer 2 minuten per kant tot ze een streepjespatroon hebben en zacht zijn. Meng intussen de yoghurt met de tahin. Pel de teen knoflook en pers deze hierboven uit. Voeg het citroensap toe en proef of er nog peper moet worden toegevoegd. Hak de koriander grof. Lepel de tahindressing over de aubergine en bestrooi met granaatappelpitten en koriander.

Gegrilde aubergine met kruiden en feta (2 personen)

Ingrediënten:

  • 2 lange paarse Thaise aubergines of 4 kleine ‘gewone’
  • 1 kleine teen knoflook
  • enkele takjes peterselie
  • 3 eetlepels olijfolie
  • peper
  • ca. 75 gram fetakaas
  • citroensap

Bereidingswijze:

Was en droog de aubergines. Verwarm de grill voor. Snijd met de punt van een scherp mes ongeveer 1.5 cm onder de steelaanzet de aubergineschil rondom in. Maak van hieruit op gelijke afstand van boven naar beneden 4 inkepingen. Door de aubergine voor het grillen in te kepen laat het velletje na het grillen heel makkelijk los. Grill de aubergines ongeveer 20 minuten en draai ze daarbij elke 5-6 minuten een slag. De schil moet geblakerd zijn en de binnenkant zacht, maar mag geen pulp worden. Leg de aubergines op een bord of snijplank en laat ze enkele minuten afkoelen. Trek het vel eraf. Snijd de aubergine nu voorzichtig vanaf boven aan in drieën (doordat de steelaanzet eraan blijft zal de vorm van de aubergine in tact blijven). Hak de peterselie blaadjes. Meng de olie met knoflook en gehakte peterselie. Verkruimel de feta. Leg de aubergine op een bord en laat enigszins uitwaaieren. Lepel de olie erover, bestrooi met versgemalen peper en bestrooi met feta. Bedruppel eventueel met citroenschil of rasp er wat schil boven.

gegrilde aubergines

(Bron: Janny van der Heijden)

Geef een reactie

Minder uitleg Meer uitleg

Cookies op de website van omroep MAX. Geef je toestemming!

Wij plaatsen Functionele cookies, om deze website naar behoren te laten functioneren en Analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens. Voor cookies waarmee derden uw surfgedrag kunnen volgen, kunt u hieronder apart toestemming geven.

Meer uitleg

Waarom cookies?

Omroep MAX plaatst specifieke cookies om het gebruiksgemak voor bezoekers te vergroten. Ze helpen in functionaliteit en zijn bedoeld om inzicht te krijgen in de werking en effectiviteit van de websites.

Hiermee kunnen we de bezochte website zo gebruiksvriendelijke en interessant mogelijk maken voor de bezoeker. Hierbij worden geen gegevens verzameld die gebruikt kunnen worden om individuele gebruikers te volgen.

Functionele cookies

Cookies die er voor zorgen dat deze website naar behoren functioneert

De websites van Omroep MAX gebruiken cookies om er voor te zorgen dat onze websites naar behoren werken. Zo gebruiken wij cookies voor:

  • het onthouden van informatie die je invult op de verschillende pagina’s, zodat je niet steeds al je gegevens opnieuw hoeft in te vullen
  • het doorgeven van informatie van de ene pagina aan de volgende pagina, bijvoorbeeld als er een lange enquête wordt ingevuld of als je veel gegevens moet invullen bij een online bestelling
  • het opslaan van voorkeuren, zoals de taal, locatie, het gewenste aantal te tonen zoekresultaten, etc.
  • het opslaan van instellingen voor een optimale videoweergave, zoals de gewenste buffergrootte en de resolutiegegevens van je scherm
  • het uitlezen van je browserinstellingen om onze website optimaal op je beeldscherm te kunnen weergeven
  • het opsporen van misbruik van onze website en diensten, door bijvoorbeeld een aantal opeenvolgende mislukte inlogpogingen te registreren
  • het gelijkmatig belasten van de website, waardoor de site bereikbaar blijft
  • het aanbieden van de mogelijkheid om inloggegevens op te slaan, zodat je die niet elke keer opnieuw hoeft in te voeren
  • het mogelijk maken om te reageren op onze websites

Webstatistieken

Cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten.

Om te bepalen welke onderdelen van de website het meest interessant zijn voor onze bezoekers, proberen wij continu te meten met behulp van de software van comScore Digital Analytix hoeveel bezoekers er op onze website komen en welke onderdelen van de website het meest bekeken worden. Hiervoor gebruiken wij cookies.

Het is onderdeel van de (wettelijke) taak van Omroep MAX als Publieke Omroep om te rapporteren over onze prestaties. Daarvoor is het nodig om webstatistieken bij te houden. Ook nemen wij deel aan het landelijke internetbereikonderzoek STIR. Hiervoor gebruiken wij cookies, zodat wij de browser kunnen herkennen en op die manier het aantal bezoekers aan onze websites kunnen meten.

Van de informatie die wij zo verzamelen worden statistieken gemaakt. Deze statistieken geven ons inzicht in hoe vaak onze webpagina's bezocht worden, waar bezoekers de meeste tijd doorbrengen, enzovoort. Hierdoor zijn wij in staat structuur, navigatie en inhoud van de website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. De statistieken en overige rapportages kunnen wij niet herleiden tot personen.

Wij gebruiken cookies voor:

  • het bijhouden van het aantal bezoekers op onze webpagina’s
  • het bijhouden van de tijdsduur die elke bezoeker doorbrengt op onze webpagina’s
  • het bepalen van de volgorde waarin een bezoeker de verschillende pagina’s van onze website bezoekt
  • het beoordelen welke delen van onze site aanpassing behoeven
  • het optimaliseren van de website

Voor gebruik van deze cookies is geen toestemming vereist en deze kunnen dan ook niet worden uitgeschakeld.

Sociale media

Sociale cookies verzamelen gegevens over de activiteiten van gebruikers. Dit maakt het onder andere mogelijk om fragmenten van sociale platforms te bekijken, inhoud van onze websites te delen met je vrienden, te reageren op berichten van andere gebruikers en de makers of actief mee te discussiëren op onze forums. Sommige sociale cookies die geplaatst worden, kunnen door sociale medianetwerken ingezet worden om jouw internetgedrag te gebruiken voor commerciële doeleinden. Hier heeft Omroep MAX geen invloed op.

Voor meer informatie over de manier waarop deze derden omgaan met jouw persoonsgegevens, verwijzen wij je door naar het privacy beleid van deze derden. De meest voorkomende zijn:

Cookie-instellingen aanpassen en meer informatie

De cookie-instellingen voor deze website zijn te allen tijde naar je persoonlijke voorkeur te wijzigen. De pagina waarop je deze instellingen kunt wijzigen is te bereiken via deze link Cookie instellingen. Hier is ook gedetailleerde informatie vinden over welke cookies we specifiek plaatsen.

  • Ik wil Sociale Media koppelingen:

    hiermee staat u het plaatsen van Social media Cookies toe, deze netwerken kunnen u volgen en kan uw internetgedrag monitoren voor commerciële doeleinden.