Naar cookieinstellingen
eten met hitte

Eten met hitte is belangrijk en zo wordt het bereiden ervan leuk en makkelijk

Ook op warme dagen rijst elke dag weer de vraag ‘wat eten we vandaag’. En hoewel de eetlust misschien iets minder is dan op koelere dagen, is het wel van belang om goed te blijven eten. Ons lichaam heeft energie nodig om de motor goed te laten draaien met de hitte anders worden we futloos en moe. Maar lang in de keuken staan willen we liever niet op dit soort dagen. Daarom hebben we een aantal tips en inspirerende recepten voor u bij elkaar gezocht.

Warm eten

Een makkelijke salade is het meest voor de hand liggende gerecht op dagen waarop de hitte overheerst. Maar juist ook warme, of lauwwarme gerechten zijn heel geschikt. Maak eens een pasta met alleen rode saus, zonder vlees. Eenvoudig om te maken en als u aan de saus nog wat (verse) kruiden toevoegt heeft u in een handomdraai een heerlijk gerecht op tafel. Serveer er een salade met komkommer bij om er nog wat ‘fris’ aan toe te voegen. Volgens chef-kok Estée Stooker is in lichte bouillon ook een uitstekende optie. Het zout in de soep zorgt ervoor dat we vocht wat beter vasthouden. Combineer dit met wat licht verteerbare en makkelijk te bereiden groenten als spinazie en taugé en u heeft in weinig tijd een heerlijke maaltijd op tafel. Tip: maak bijvoorbeeld eens de Kippenbouillon van Janny van der Heijden of de Thaise kippensoep van Mounir Toub.

Fruit door de avondmaaltijd

De zomer is de tijd van het fruit. Het is lekker, smakelijk en ook nog eens betaalbaar. En fruit is niet alleen uit de hand lekker om te eten, het is ook heerlijk om te verwerken in gerechten. Doe eens wat aardbeien of blauwe bessen door de salade. En met een dressing met balsamico-azijn smaken de aardbeien nog zoeter! Ook sinaasappel, grapefruit of meloen door de sla heeft een verfrissend effect. Liefhebber van blauwe kaas? Die laat zich heel goed combineren met peer en druiven. Samen met sla is dit een perfecte maaltijd. Een andere goede combinatie is feta met perzik, lekker op de barbecue of in de grillpan. Of maak de Spaanse appeltjes van oranje salade van Janny.

Verse kruiden

Verse kruiden zijn er nu te kust en te keur. Maak daar gebruik van, want ze maken gerechten nog smakelijker. De basilicumblaadjes zijn lekker door de salade of door de pasta. En haalt u een plantje in huis, dan heeft u nog een voordeel. Want fruitvliegjes houden niet van de geur van de plant. 2 vliegen in 1 klap! Munt is verfrissend voor thee, maar ook in een kan water. Staat feestelijk en geeft net even een andere smaak aan het water. En hoewel niet iedereen de smaak van koriander kan waarderen is het een ideaal kruid om gerechten heel eenvoudig mee op smaak te krijgen. Ook door (oosterse) salades is het een echte smaakversterker. Houdt u niet van koriander, gebruik dan (platte) peterselie. Oregano, tijm en rozemarijn zijn kruiden die het in Zuid-Europese gerechten goed doen. U kunt de kruiden eenvoudig zelf kweken.

Pittig is goed!

Wie van pittig eten houdt zit goed, want juist op warme dagen is het slim om pikant te eten. De pepers (sambal) zorgen ervoor dat u gaat zweten en zo raakt u tijdens het eten uw hitte kwijt. Pepers worden veelal verwerkt in oosterse gerechten die over het algemeen ook licht verteerbaar zijn. Tip: maak bijvoorbeeld eens de Salade met pindadressing en gegrilde kip en Nasi-omeletwrap van Sandra Ysbrandy.

Buiten eten

Warm weer nodigt enorm uit om buiten te eten. De barbecue aan en aan de slag. Maar met het warme weer is het oppassen geblazen, want eten kan makkelijk bederven. Kies uw ingrediënten zorgvuldig. Laat vlees en vis niet buiten staan, ook niet op het aanrecht binnen, maar serveer steeds per keer uit de koelkast. Bacteriën slaan met deze warmte heel snel hun slag. Vervang vlees of vis voor groenten. Mits goed gewassen vormen groenten een minder groot gevaar om te bederven met dit weer. Maak ze extra lekker met gekruide olie.

Gebruik de oven in plaats van de barbecue

Geen zin om de barbecue helemaal op te tuigen? Kies dan allemaal ingrediënten die ongeveer dezelfde bereidingstijd hebben en doe ze tegelijk in de oven. Met een tray-bake bakt u alle ingrediënten in één keer. U heeft er geen omkijken naar en doorgaans staat het gerecht binnen een half uur op tafel. Leg op een bakplaat stukken groente, aardappels, verse kruiden, noten en bijvoorbeeld een stuk zalm of gemarineerde kip, olie erover en bakken maar.

Naast eten is het met de hitte vooral belangrijk om goed te blijven drinken. Drink vooral voldoende water en doe uw activiteiten in een lagere versnelling. Op onze pagina Hitte in Nederland zijn nog meer tips en artikelen te vinden rondom de warmte.

(Bron: AD/MAX Vandaag)

Geef een reactie

Minder uitleg Meer uitleg

Cookies op de website van omroep MAX. Geef je toestemming!

Wij plaatsen Functionele cookies, om deze website naar behoren te laten functioneren en Analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens. Voor cookies waarmee derden uw surfgedrag kunnen volgen, kunt u hieronder apart toestemming geven.

Meer uitleg

Waarom cookies?

Omroep MAX plaatst specifieke cookies om het gebruiksgemak voor bezoekers te vergroten. Ze helpen in functionaliteit en zijn bedoeld om inzicht te krijgen in de werking en effectiviteit van de websites.

Hiermee kunnen we de bezochte website zo gebruiksvriendelijke en interessant mogelijk maken voor de bezoeker. Hierbij worden geen gegevens verzameld die gebruikt kunnen worden om individuele gebruikers te volgen.

Functionele cookies

Cookies die er voor zorgen dat deze website naar behoren functioneert

De websites van Omroep MAX gebruiken cookies om er voor te zorgen dat onze websites naar behoren werken. Zo gebruiken wij cookies voor:

  • het onthouden van informatie die je invult op de verschillende pagina’s, zodat je niet steeds al je gegevens opnieuw hoeft in te vullen
  • het doorgeven van informatie van de ene pagina aan de volgende pagina, bijvoorbeeld als er een lange enquête wordt ingevuld of als je veel gegevens moet invullen bij een online bestelling
  • het opslaan van voorkeuren, zoals de taal, locatie, het gewenste aantal te tonen zoekresultaten, etc.
  • het opslaan van instellingen voor een optimale videoweergave, zoals de gewenste buffergrootte en de resolutiegegevens van je scherm
  • het uitlezen van je browserinstellingen om onze website optimaal op je beeldscherm te kunnen weergeven
  • het opsporen van misbruik van onze website en diensten, door bijvoorbeeld een aantal opeenvolgende mislukte inlogpogingen te registreren
  • het gelijkmatig belasten van de website, waardoor de site bereikbaar blijft
  • het aanbieden van de mogelijkheid om inloggegevens op te slaan, zodat je die niet elke keer opnieuw hoeft in te voeren
  • het mogelijk maken om te reageren op onze websites

Webstatistieken

Cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten.

Om te bepalen welke onderdelen van de website het meest interessant zijn voor onze bezoekers, proberen wij continu te meten met behulp van de software van comScore Digital Analytix hoeveel bezoekers er op onze website komen en welke onderdelen van de website het meest bekeken worden. Hiervoor gebruiken wij cookies.

Het is onderdeel van de (wettelijke) taak van Omroep MAX als Publieke Omroep om te rapporteren over onze prestaties. Daarvoor is het nodig om webstatistieken bij te houden. Ook nemen wij deel aan het landelijke internetbereikonderzoek STIR. Hiervoor gebruiken wij cookies, zodat wij de browser kunnen herkennen en op die manier het aantal bezoekers aan onze websites kunnen meten.

Van de informatie die wij zo verzamelen worden statistieken gemaakt. Deze statistieken geven ons inzicht in hoe vaak onze webpagina's bezocht worden, waar bezoekers de meeste tijd doorbrengen, enzovoort. Hierdoor zijn wij in staat structuur, navigatie en inhoud van de website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. De statistieken en overige rapportages kunnen wij niet herleiden tot personen.

Wij gebruiken cookies voor:

  • het bijhouden van het aantal bezoekers op onze webpagina’s
  • het bijhouden van de tijdsduur die elke bezoeker doorbrengt op onze webpagina’s
  • het bepalen van de volgorde waarin een bezoeker de verschillende pagina’s van onze website bezoekt
  • het beoordelen welke delen van onze site aanpassing behoeven
  • het optimaliseren van de website

Voor gebruik van deze cookies is geen toestemming vereist en deze kunnen dan ook niet worden uitgeschakeld.

Sociale media

Sociale cookies verzamelen gegevens over de activiteiten van gebruikers. Dit maakt het onder andere mogelijk om fragmenten van sociale platforms te bekijken, inhoud van onze websites te delen met je vrienden, te reageren op berichten van andere gebruikers en de makers of actief mee te discussiëren op onze forums. Sommige sociale cookies die geplaatst worden, kunnen door sociale medianetwerken ingezet worden om jouw internetgedrag te gebruiken voor commerciële doeleinden. Hier heeft Omroep MAX geen invloed op.

Voor meer informatie over de manier waarop deze derden omgaan met jouw persoonsgegevens, verwijzen wij je door naar het privacy beleid van deze derden. De meest voorkomende zijn:

Cookie-instellingen aanpassen en meer informatie

De cookie-instellingen voor deze website zijn te allen tijde naar je persoonlijke voorkeur te wijzigen. De pagina waarop je deze instellingen kunt wijzigen is te bereiken via deze link Cookie instellingen. Hier is ook gedetailleerde informatie vinden over welke cookies we specifiek plaatsen.

  • Ik wil Sociale Media koppelingen:

    hiermee staat u het plaatsen van Social media Cookies toe, deze netwerken kunnen u volgen en kan uw internetgedrag monitoren voor commerciële doeleinden.