Naar cookieinstellingen
Duur 02:24
Gepubliceerd op 24 november 2016

Erwtensoep van Sandra Ysbrandy

De vrieskou hangt in de lucht en dan vind ik niets lekkerder dan een kom zelfgemaakte snert. In deze snert gaan bijna alle groenten van dit winterseizoen: knolselderij, wortel, prei, pastinaak. Een voedzame soep die een dag later nog lekkerder smaakt. Door het afkoelen en weer opwarmen wordt de soep namelijk steviger en krijgt hij meer smaak. En natuurlijk hoort hier roggebrood bij met katenspek en compote van sjalotten.

Ingrediënten (6 personen):

  • 500 gram spliterwten, gewassen
  • 1 ui, fijngesnipperd
  • 2 preien, in blokjes gesneden
  • 1 winterwortel, in blokjes gesneden
  • 1 knolselderij, in blokjes gesneden
  • 1 pastinaak, in blokjes gesneden
  • 1 bosje bladselderij, fijngesneden
  • 2 liter water
  • 2 laurierblaadjes
  • zout, peper
  • 1 hamschijf of 2 varkensschenkels, 2 schouderkarbonades, 1 varkenspootje
  • 150 gram spek (zwoerd eraf halen)
  • 1 slagersrookworst

roggebroodtorentjes

  • 6 plakjes roggebrood
  • 100 gram roomkaas
  • 200 gram katenspek
  • 2 theelepels Dijonmosterd
  • 4 cornichons, fijngesneden

Bereiding:

Neem een ruime soeppan. Doe hier de hamschijf of het andere varkensvlees dat je hebt gekozen, het spek, de spliterwten en 2 liter koud water in. Breng langzaam aan de kook.

Snijd ondertussen alle groenten en de bladselderij klein en doe ze bij het vlees en de erwten in de pan. Voeg ook de laurierblaadjes toe. Breng opnieuw aan de kook, zet het vuur nu laag. Voeg het laatste kwartier de rookworst toe.

Na ongeveer 4 uur rustig sudderen met het deksel op de pan zijn de spliterwten helemaal uit elkaar gevallen. Ook het vlees kun je zo van het bot halen. Gooi het bot weg en snijd het vlees fijn. De rookworst snijdt je in plakjes. Breng de soep eventueel op smaak met zout en peper. Serveer de soep het liefst de volgende dag. Zie voor het opwarmen onderstaande tips. Bij de snert smaken roggenbroodtorentjes erg lekker.

Roggenbroodtorentjes

Snijd de katenspekplakjes fijn. Doe de roomkaas in een kom. Doe ook het fijngesneden katenspek, de mosterd en cornichons in de kom en meng met een vork. Smeer twee roggenbroodplakjes in met de katenspekcreme. Leg deze bovenop elkaar en dek af met een derde plak roggenbrood. Snijd nu in blokjes.  Serveer bij de erwtensoep.

Tips:

De groenten voor de snert kook ik tegelijk met de erwten, dan krijg je een mooie zachte soep. Wil je meer structuur dan voeg je de groenten pas het laatste half uur toe (ongeveer tegelijk met de rookworst).

Snert maak ik het liefst een dag van tevoren omdat het een dag later lekkerder is. Let er wel op dat je de soep snel laat afkoelen (liefst in een bak met ijswater). Daarna in de koelkast bewaren.

Als je de soep opwarmt, doe dat dan voorzichtig. De soep brandt namelijk snel aan. Doe er tijdens het verwarmen eventueel wat extra water bij. Roer regelmatig. Je kunt de pan ook in een voorverwarmde oven (120 graden) zetten. Wil je maar een of twee porties opwarmen dan kun je dat ook in de magnetron doen.

Erwtensoep kun je prima invriezen. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld plastic bekertjes. Dek af met plasticfolie. Zo heb je een voorraadje eenpersoonsporties in de vriezer.

Geef een reactie

Reacties (3)

    Bert de Ruiter says:

    Mijn recept voor snert (erwtensoep)
    1 hamschijf
    250 gram split erwten en 250 gram geweekte hele erwten (één avond van te voren onder water zetten anders krijg je de erwten niet gaar))
    1 dikke prei (in plakjes)
    1 winter wortel (in stukken/plakken)
    een halve knolselderij (in blokjes)
    1 bosje peterselie (grof gehakt)
    1 bosje selderij (grof gehakt)
    1 flinke ui ( in plakken)
    1 slagers rookworst
    1/2 bakje mager gerookte spek blokjes of stukjes)
    2 of 3 bouillon blokjes

    In een snelkookpan, van 6 liter, de hamschijf en de spekblokjes, groenten en ten slotte het erwten mengsel, tot 10 cm onder de rand bijvullen met water, bouillonblokjes erop met de worst doen, deksel dicht en onder druk brengen.
    Een half uur zachtjes door laten koken, zorg dat de pan onder druk blijft, het vuur onder de pan uit en wachten tot de druk er af is.
    De hamschijf en de worst uit de pan vissen en in stukjes respectievelijk in plakjes snijden en desgewenst de soep met een staafmixer pureren, vlees en worst erbij en klaar!
    Ook lekker is om het een dag eerder te koken en met het verwarmen een beetje kerriepoeder toe te voegen.
    Dit was mijn recept en ik oogst hier altijd veel succes mee.
    ik denk altijd: “hoe kan ik dit nou nóg lekkerder maken”
    Koken is net een muziekstuk schrijven: een beetje combineren tot je het zelf lekker vindt.
    Eet smakelijk.
    Groetjes, Bert.

      Tontoos says:

      Bedankt Bert dit ga ik zeker proberen.

    margentiss says:

    Leve de erwtensoep. Schepje Sambal (Badjak) er door. Komijn (Djinten) ook.

Bekijk ook

Meer
Minder uitleg Meer uitleg

Cookies op de website van omroep MAX. Geef je toestemming!

Wij plaatsen Functionele cookies, om deze website naar behoren te laten functioneren en Analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens. Voor cookies waarmee derden uw surfgedrag kunnen volgen, kunt u hieronder apart toestemming geven.

Meer uitleg

Waarom cookies?

Omroep MAX plaatst specifieke cookies om het gebruiksgemak voor bezoekers te vergroten. Ze helpen in functionaliteit en zijn bedoeld om inzicht te krijgen in de werking en effectiviteit van de websites.

Hiermee kunnen we de bezochte website zo gebruiksvriendelijke en interessant mogelijk maken voor de bezoeker. Hierbij worden geen gegevens verzameld die gebruikt kunnen worden om individuele gebruikers te volgen.

Functionele cookies

Cookies die er voor zorgen dat deze website naar behoren functioneert

De websites van Omroep MAX gebruiken cookies om er voor te zorgen dat onze websites naar behoren werken. Zo gebruiken wij cookies voor:

  • het onthouden van informatie die je invult op de verschillende pagina’s, zodat je niet steeds al je gegevens opnieuw hoeft in te vullen
  • het doorgeven van informatie van de ene pagina aan de volgende pagina, bijvoorbeeld als er een lange enquête wordt ingevuld of als je veel gegevens moet invullen bij een online bestelling
  • het opslaan van voorkeuren, zoals de taal, locatie, het gewenste aantal te tonen zoekresultaten, etc.
  • het opslaan van instellingen voor een optimale videoweergave, zoals de gewenste buffergrootte en de resolutiegegevens van je scherm
  • het uitlezen van je browserinstellingen om onze website optimaal op je beeldscherm te kunnen weergeven
  • het opsporen van misbruik van onze website en diensten, door bijvoorbeeld een aantal opeenvolgende mislukte inlogpogingen te registreren
  • het gelijkmatig belasten van de website, waardoor de site bereikbaar blijft
  • het aanbieden van de mogelijkheid om inloggegevens op te slaan, zodat je die niet elke keer opnieuw hoeft in te voeren
  • het mogelijk maken om te reageren op onze websites

Webstatistieken

Cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten.

Om te bepalen welke onderdelen van de website het meest interessant zijn voor onze bezoekers, proberen wij continu te meten met behulp van de software van comScore Digital Analytix hoeveel bezoekers er op onze website komen en welke onderdelen van de website het meest bekeken worden. Hiervoor gebruiken wij cookies.

Het is onderdeel van de (wettelijke) taak van Omroep MAX als Publieke Omroep om te rapporteren over onze prestaties. Daarvoor is het nodig om webstatistieken bij te houden. Ook nemen wij deel aan het landelijke internetbereikonderzoek STIR. Hiervoor gebruiken wij cookies, zodat wij de browser kunnen herkennen en op die manier het aantal bezoekers aan onze websites kunnen meten.

Van de informatie die wij zo verzamelen worden statistieken gemaakt. Deze statistieken geven ons inzicht in hoe vaak onze webpagina's bezocht worden, waar bezoekers de meeste tijd doorbrengen, enzovoort. Hierdoor zijn wij in staat structuur, navigatie en inhoud van de website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. De statistieken en overige rapportages kunnen wij niet herleiden tot personen.

Wij gebruiken cookies voor:

  • het bijhouden van het aantal bezoekers op onze webpagina’s
  • het bijhouden van de tijdsduur die elke bezoeker doorbrengt op onze webpagina’s
  • het bepalen van de volgorde waarin een bezoeker de verschillende pagina’s van onze website bezoekt
  • het beoordelen welke delen van onze site aanpassing behoeven
  • het optimaliseren van de website

Voor gebruik van deze cookies is geen toestemming vereist en deze kunnen dan ook niet worden uitgeschakeld.

Sociale media

Sociale cookies verzamelen gegevens over de activiteiten van gebruikers. Dit maakt het onder andere mogelijk om fragmenten van sociale platforms te bekijken, inhoud van onze websites te delen met je vrienden, te reageren op berichten van andere gebruikers en de makers of actief mee te discussiëren op onze forums. Sommige sociale cookies die geplaatst worden, kunnen door sociale medianetwerken ingezet worden om jouw internetgedrag te gebruiken voor commerciële doeleinden. Hier heeft Omroep MAX geen invloed op.

Voor meer informatie over de manier waarop deze derden omgaan met jouw persoonsgegevens, verwijzen wij je door naar het privacy beleid van deze derden. De meest voorkomende zijn:

Cookie-instellingen aanpassen en meer informatie

De cookie-instellingen voor deze website zijn te allen tijde naar je persoonlijke voorkeur te wijzigen. De pagina waarop je deze instellingen kunt wijzigen is te bereiken via deze link Cookie instellingen. Hier is ook gedetailleerde informatie vinden over welke cookies we specifiek plaatsen.

  • Ik wil Sociale Media koppelingen:

    hiermee staat u het plaatsen van Social media Cookies toe, deze netwerken kunnen u volgen en kan uw internetgedrag monitoren voor commerciële doeleinden.