Duur 02:24
Gepubliceerd op 24 november 2016

Erwtensoep van Sandra Ysbrandy

De vrieskou hangt in de lucht en dan vind ik niets lekkerder dan een kom zelfgemaakte snert. In deze snert gaan bijna alle groenten van dit winterseizoen: knolselderij, wortel, prei, pastinaak. Een voedzame soep die een dag later nog lekkerder smaakt. Door het afkoelen en weer opwarmen wordt de soep namelijk steviger en krijgt hij meer smaak. En natuurlijk hoort hier roggebrood bij met katenspek en compote van sjalotten.

Ingrediënten (6 personen):

  • 500 gram spliterwten, gewassen
  • 1 ui, fijngesnipperd
  • 2 preien, in blokjes gesneden
  • 1 winterwortel, in blokjes gesneden
  • 1 knolselderij, in blokjes gesneden
  • 1 pastinaak, in blokjes gesneden
  • 1 bosje bladselderij, fijngesneden
  • 2 liter water
  • 2 laurierblaadjes
  • zout, peper
  • 1 hamschijf of 2 varkensschenkels, 2 schouderkarbonades, 1 varkenspootje
  • 150 gram spek (zwoerd eraf halen)
  • 1 slagersrookworst

roggebroodtorentjes

  • 6 plakjes roggebrood
  • 100 gram roomkaas
  • 200 gram katenspek
  • 2 theelepels Dijonmosterd
  • 4 cornichons, fijngesneden

Bereiding:

Neem een ruime soeppan. Doe hier de hamschijf of het andere varkensvlees dat je hebt gekozen, het spek, de spliterwten en 2 liter koud water in. Breng langzaam aan de kook.

Snijd ondertussen alle groenten en de bladselderij klein en doe ze bij het vlees en de erwten in de pan. Voeg ook de laurierblaadjes toe. Breng opnieuw aan de kook, zet het vuur nu laag. Voeg het laatste kwartier de rookworst toe.

Na ongeveer 4 uur rustig sudderen met het deksel op de pan zijn de spliterwten helemaal uit elkaar gevallen. Ook het vlees kun je zo van het bot halen. Gooi het bot weg en snijd het vlees fijn. De rookworst snijdt je in plakjes. Breng de soep eventueel op smaak met zout en peper. Serveer de soep het liefst de volgende dag. Zie voor het opwarmen onderstaande tips. Bij de snert smaken roggenbroodtorentjes erg lekker.

Roggenbroodtorentjes

Snijd de katenspekplakjes fijn. Doe de roomkaas in een kom. Doe ook het fijngesneden katenspek, de mosterd en cornichons in de kom en meng met een vork. Smeer twee roggenbroodplakjes in met de katenspekcreme. Leg deze bovenop elkaar en dek af met een derde plak roggenbrood. Snijd nu in blokjes.  Serveer bij de erwtensoep.

Tips:

De groenten voor de snert kook ik tegelijk met de erwten, dan krijg je een mooie zachte soep. Wil je meer structuur dan voeg je de groenten pas het laatste half uur toe (ongeveer tegelijk met de rookworst).

Snert maak ik het liefst een dag van tevoren omdat het een dag later lekkerder is. Let er wel op dat je de soep snel laat afkoelen (liefst in een bak met ijswater). Daarna in de koelkast bewaren.

Als je de soep opwarmt, doe dat dan voorzichtig. De soep brandt namelijk snel aan. Doe er tijdens het verwarmen eventueel wat extra water bij. Roer regelmatig. Je kunt de pan ook in een voorverwarmde oven (120 graden) zetten. Wil je maar een of twee porties opwarmen dan kun je dat ook in de magnetron doen.

Erwtensoep kun je prima invriezen. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld plastic bekertjes. Dek af met plasticfolie. Zo heb je een voorraadje eenpersoonsporties in de vriezer.

Geef een reactie

Reacties (3)

    Bert de Ruiter says:

    Mijn recept voor snert (erwtensoep)
    1 hamschijf
    250 gram split erwten en 250 gram geweekte hele erwten (één avond van te voren onder water zetten anders krijg je de erwten niet gaar))
    1 dikke prei (in plakjes)
    1 winter wortel (in stukken/plakken)
    een halve knolselderij (in blokjes)
    1 bosje peterselie (grof gehakt)
    1 bosje selderij (grof gehakt)
    1 flinke ui ( in plakken)
    1 slagers rookworst
    1/2 bakje mager gerookte spek blokjes of stukjes)
    2 of 3 bouillon blokjes

    In een snelkookpan, van 6 liter, de hamschijf en de spekblokjes, groenten en ten slotte het erwten mengsel, tot 10 cm onder de rand bijvullen met water, bouillonblokjes erop met de worst doen, deksel dicht en onder druk brengen.
    Een half uur zachtjes door laten koken, zorg dat de pan onder druk blijft, het vuur onder de pan uit en wachten tot de druk er af is.
    De hamschijf en de worst uit de pan vissen en in stukjes respectievelijk in plakjes snijden en desgewenst de soep met een staafmixer pureren, vlees en worst erbij en klaar!
    Ook lekker is om het een dag eerder te koken en met het verwarmen een beetje kerriepoeder toe te voegen.
    Dit was mijn recept en ik oogst hier altijd veel succes mee.
    ik denk altijd: “hoe kan ik dit nou nóg lekkerder maken”
    Koken is net een muziekstuk schrijven: een beetje combineren tot je het zelf lekker vindt.
    Eet smakelijk.
    Groetjes, Bert.

      Tontoos says:

      Bedankt Bert dit ga ik zeker proberen.

    margentiss says:

    Leve de erwtensoep. Schepje Sambal (Badjak) er door. Komijn (Djinten) ook.

Bekijk ook

Meer