Emina Zorlak: voeding als medicijn
Publicatiedatum: 8 november 2021
De verstandige mensen uit de sector, inclusief ikzelf, schreeuwen het al jaren van de daken en eindelijk bevestigt de wetenschap het ook: de medicinale kracht van voeding lijkt op de werking van geneesmiddelen!
Voedingsstoffen kunnen ons immuunsysteem beïnvloeden
Farmacologen van de Universiteit Utrecht concludeerden dat onlangs nadat ze ruim 200 onderzoeken naar voedingsmiddelen in kaart brachten. De wetenschappers onderzochten hoe voedingsstoffen kunnen binden aan cellen en zo ons immuunsysteem kunnen beïnvloeden. Veel medicijnen werken op dezelfde manier; ze binden aan de cellen en deze reageren er vervolgens weer op door een ontsteking of allergie te remmen.
Dat er specifiek naar ontstekingen onderzoek wordt gedaan heeft een reden, want in veel aandoeningen die voor ongeveer 70 procent van de sterfgevallen wereldwijd zorgen, spelen ontstekingsreacties een grote rol, zoals bij kanker, diabetes en hart- en longziekten.
“Laat uw voedsel uw medicijn zijn en uw medicijn uw voeding.”
Onbewerkt
Hippocrates, de Griekse vader van de moderne geneeskunde zei het 2500 jaar geleden al “Laat uw voedsel uw medicijn zijn en uw medicijn uw voeding.” Eigenlijk gaat het om voedingsmiddelen waarvan we stiekem allemaal wel weten dat ze goed voor ons zijn: groente, fruit, onbewerkt, dus zoals de natuur ze aan ons geeft en niet zoals ze uit de fabriek komen. Vezelrijk, vers en bij voorkeur mediterraan, dus gezonde vetten van olijfolie, noten, pitten, zaden en af en toe vis. Voeding dringt nu pas door in farmacologische onderzoeken, dus ik verwacht dat we de komende jaren nog gerichtere diëten zullen krijgen voor bepaalde aandoeningen.
Eigen recepten
Heel af en toe deel ik recepten die bedoeld zijn als verwennerij, zoals koek en taart of bepaalde drankjes (en zelfs daarbij let ik er vaak op dat het iets gezondere varianten zijn), maar bij zo’n 90 procent van mijn recepten, zowel de recepten die ik Dit kookt MAX Vandaag, als de recepten die ik schrijf voor kookprogramma’s zoals bijvoorbeeld Kook mee met MAX, let ik er al jaren bewust op dat ze seizoensproducten bevatten, verse smaakmakers en geen zakjes en pakjes, gezonde vetten, veel groente of fruit en zo nu en dan een visje (en af en toe vlees).
Een goed begin van de dag
Dit keer een ontbijt-recept, zodat u uw dag meteen goed kunt beginnen! Tegenwoordig zijn heel veel kant-en-klare, bewerkte ontbijtjes te verkrijgen die vol suiker zitten of onnodige andere toevoegingen, zoals fruityoghurtjes of ontbijtrepen. Dit heeft meteen invloed op uw behoefte voor de rest van de dag; uw suikerspiegel zal schommelen en u zult meer trek krijgen in ongezondere snacks. Zonde, want vaak zijn het lege voedingsmiddelen die eigenlijk niets doen voor uw lijf.
Terug naar de basis qua voeding is vaak goedkoper, duurzamer en hoeft echt niet veel moeite te kosten, u moet alleen de juiste recepten hebben. En daar ben ik dan weer voor 😉 Ik wens u een goed begin van de dag, eet smakelijk.
Ingrediënten havermoutpap met winterpeen en speculaaskruiden (2 personen):
- 1 grote winterpeen
- 60 gram fijne havermout
- 400 milliliter water
- 1 theelepel koek- en speculaaskruiden
- handje krenten/rozijnen
- handje walnoten/amandelen
- 1 eetlepel kokosrasp
Bereidingswijze:
Schil de winterpeen en rasp op de grove blokrasp. Doe de havermout in een klein pannetje en schenk het water erbij. Voeg de geraspte winterpeen toe en breng het geheel al roerende aan de kook. Voeg de koek- en speculaaskruiden en de krenten of rozijnen toe en gaar al roerende circa 5 minuten tot het de gewenste papstructuur heeft.
Verdeel de pap over 2 kommen. Hak de noten grof en verdeel met de kokosrasp over de pap.
Emina Zorlak is met anekdotes en wetenswaardigheden over eten elke maandag te horen in het MAX-radioprogramma De MAX! met Wat eet De MAX! vandaag? Meer recepten van Emina vindt u in onze kookrubriek Dit kookt MAX Vandaag.