Naar cookieinstellingen
Voeding als medicijn: havermout

Emina Zorlak: voeding als medicijn

De verstandige mensen uit de sector, inclusief ikzelf, schreeuwen het al jaren van de daken en eindelijk bevestigt de wetenschap het ook: de medicinale kracht van voeding lijkt op de werking van geneesmiddelen!

Voedingsstoffen kunnen ons immuunsysteem beïnvloeden

Farmacologen van de Universiteit Utrecht concludeerden dat onlangs nadat ze ruim 200 onderzoeken naar voedingsmiddelen in kaart brachten. De wetenschappers onderzochten hoe voedingsstoffen kunnen binden aan cellen en zo ons immuunsysteem kunnen beïnvloeden. Veel medicijnen werken op dezelfde manier; ze binden aan de cellen en deze reageren er vervolgens weer op door een ontsteking of allergie te remmen.

Dat er specifiek naar ontstekingen onderzoek wordt gedaan heeft een reden, want in veel aandoeningen die voor ongeveer 70 procent van de sterfgevallen wereldwijd zorgen, spelen ontstekingsreacties een grote rol, zoals bij kanker, diabetes en hart- en longziekten.

“Laat uw voedsel uw medicijn zijn en uw medicijn uw voeding.”

Onbewerkt

Hippocrates, de Griekse vader van de moderne geneeskunde zei het 2500 jaar geleden al “Laat uw voedsel uw medicijn zijn en uw medicijn uw voeding.” Eigenlijk gaat het om voedingsmiddelen waarvan we stiekem allemaal wel weten dat ze goed voor ons zijn: groente, fruit, onbewerkt, dus zoals de natuur ze aan ons geeft en niet zoals ze uit de fabriek komen. Vezelrijk, vers en bij voorkeur mediterraan, dus gezonde vetten van olijfolie, noten, pitten, zaden en af en toe vis. Voeding dringt nu pas door in farmacologische onderzoeken, dus ik verwacht dat we de komende jaren nog gerichtere diëten zullen krijgen voor bepaalde aandoeningen.

Eigen recepten

Heel af en toe deel ik recepten die bedoeld zijn als verwennerij, zoals koek en taart of bepaalde drankjes (en zelfs daarbij let ik er vaak op dat het iets gezondere varianten zijn), maar bij zo’n 90 procent van mijn recepten, zowel de recepten die ik Dit kookt MAX Vandaag, als de recepten die ik schrijf voor kookprogramma’s zoals bijvoorbeeld Kook mee met MAX, let ik er al jaren bewust op dat ze seizoensproducten bevatten, verse smaakmakers en geen zakjes en pakjes, gezonde vetten, veel groente of fruit en zo nu en dan een visje (en af en toe vlees).

Een goed begin van de dag

Dit keer een ontbijt-recept, zodat u uw dag meteen goed kunt beginnen! Tegenwoordig zijn heel veel kant-en-klare, bewerkte ontbijtjes te verkrijgen die vol suiker zitten of onnodige andere toevoegingen, zoals fruityoghurtjes of ontbijtrepen. Dit heeft meteen invloed op uw behoefte voor de rest van de dag; uw suikerspiegel zal schommelen en u zult meer trek krijgen in ongezondere snacks. Zonde, want vaak zijn het lege voedingsmiddelen die eigenlijk niets doen voor uw lijf.

Terug naar de basis qua voeding is vaak goedkoper, duurzamer en hoeft echt niet veel moeite te kosten, u moet alleen de juiste recepten hebben. En daar ben ik dan weer voor 😉 Ik wens u een goed begin van de dag, eet smakelijk.

Ingrediënten havermoutpap met winterpeen en speculaaskruiden (2 personen):

  • 1 grote winterpeen
  • 60 gram fijne havermout
  • 400 milliliter water
  • 1 theelepel koek- en speculaaskruiden
  • handje krenten/rozijnen
  • handje walnoten/amandelen
  • 1 eetlepel kokosrasp

Bereidingswijze:

Schil de winterpeen en rasp op de grove blokrasp. Doe de havermout in een klein pannetje en schenk het water erbij. Voeg de geraspte winterpeen toe en breng het geheel al roerende aan de kook. Voeg de koek- en speculaaskruiden en de krenten of rozijnen toe en gaar al roerende circa 5 minuten tot het de gewenste papstructuur heeft.

Verdeel de pap over 2 kommen. Hak de noten grof en verdeel met de kokosrasp over de pap.

Emina Zorlak is met anekdotes en wetenswaardigheden over eten elke maandag te horen in het MAX-radioprogramma De MAX! met Wat eet De MAX! vandaag? Meer recepten van Emina vindt u in onze kookrubriek Dit kookt MAX Vandaag.

Geef een reactie

Minder uitleg Meer uitleg

Cookies op de website van omroep MAX. Geef je toestemming!

Wij plaatsen Functionele cookies, om deze website naar behoren te laten functioneren en Analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens. Voor cookies waarmee derden uw surfgedrag kunnen volgen, kunt u hieronder apart toestemming geven.

Meer uitleg

Waarom cookies?

Omroep MAX plaatst specifieke cookies om het gebruiksgemak voor bezoekers te vergroten. Ze helpen in functionaliteit en zijn bedoeld om inzicht te krijgen in de werking en effectiviteit van de websites.

Hiermee kunnen we de bezochte website zo gebruiksvriendelijke en interessant mogelijk maken voor de bezoeker. Hierbij worden geen gegevens verzameld die gebruikt kunnen worden om individuele gebruikers te volgen.

Functionele cookies

Cookies die er voor zorgen dat deze website naar behoren functioneert

De websites van Omroep MAX gebruiken cookies om er voor te zorgen dat onze websites naar behoren werken. Zo gebruiken wij cookies voor:

  • het onthouden van informatie die je invult op de verschillende pagina’s, zodat je niet steeds al je gegevens opnieuw hoeft in te vullen
  • het doorgeven van informatie van de ene pagina aan de volgende pagina, bijvoorbeeld als er een lange enquête wordt ingevuld of als je veel gegevens moet invullen bij een online bestelling
  • het opslaan van voorkeuren, zoals de taal, locatie, het gewenste aantal te tonen zoekresultaten, etc.
  • het opslaan van instellingen voor een optimale videoweergave, zoals de gewenste buffergrootte en de resolutiegegevens van je scherm
  • het uitlezen van je browserinstellingen om onze website optimaal op je beeldscherm te kunnen weergeven
  • het opsporen van misbruik van onze website en diensten, door bijvoorbeeld een aantal opeenvolgende mislukte inlogpogingen te registreren
  • het gelijkmatig belasten van de website, waardoor de site bereikbaar blijft
  • het aanbieden van de mogelijkheid om inloggegevens op te slaan, zodat je die niet elke keer opnieuw hoeft in te voeren
  • het mogelijk maken om te reageren op onze websites

Webstatistieken

Cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten.

Om te bepalen welke onderdelen van de website het meest interessant zijn voor onze bezoekers, proberen wij continu te meten met behulp van de software van comScore Digital Analytix hoeveel bezoekers er op onze website komen en welke onderdelen van de website het meest bekeken worden. Hiervoor gebruiken wij cookies.

Het is onderdeel van de (wettelijke) taak van Omroep MAX als Publieke Omroep om te rapporteren over onze prestaties. Daarvoor is het nodig om webstatistieken bij te houden. Ook nemen wij deel aan het landelijke internetbereikonderzoek STIR. Hiervoor gebruiken wij cookies, zodat wij de browser kunnen herkennen en op die manier het aantal bezoekers aan onze websites kunnen meten.

Van de informatie die wij zo verzamelen worden statistieken gemaakt. Deze statistieken geven ons inzicht in hoe vaak onze webpagina's bezocht worden, waar bezoekers de meeste tijd doorbrengen, enzovoort. Hierdoor zijn wij in staat structuur, navigatie en inhoud van de website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. De statistieken en overige rapportages kunnen wij niet herleiden tot personen.

Wij gebruiken cookies voor:

  • het bijhouden van het aantal bezoekers op onze webpagina’s
  • het bijhouden van de tijdsduur die elke bezoeker doorbrengt op onze webpagina’s
  • het bepalen van de volgorde waarin een bezoeker de verschillende pagina’s van onze website bezoekt
  • het beoordelen welke delen van onze site aanpassing behoeven
  • het optimaliseren van de website

Voor gebruik van deze cookies is geen toestemming vereist en deze kunnen dan ook niet worden uitgeschakeld.

Sociale media

Sociale cookies verzamelen gegevens over de activiteiten van gebruikers. Dit maakt het onder andere mogelijk om fragmenten van sociale platforms te bekijken, inhoud van onze websites te delen met je vrienden, te reageren op berichten van andere gebruikers en de makers of actief mee te discussiëren op onze forums. Sommige sociale cookies die geplaatst worden, kunnen door sociale medianetwerken ingezet worden om jouw internetgedrag te gebruiken voor commerciële doeleinden. Hier heeft Omroep MAX geen invloed op.

Voor meer informatie over de manier waarop deze derden omgaan met jouw persoonsgegevens, verwijzen wij je door naar het privacy beleid van deze derden. De meest voorkomende zijn:

Cookie-instellingen aanpassen en meer informatie

De cookie-instellingen voor deze website zijn te allen tijde naar je persoonlijke voorkeur te wijzigen. De pagina waarop je deze instellingen kunt wijzigen is te bereiken via deze link Cookie instellingen. Hier is ook gedetailleerde informatie vinden over welke cookies we specifiek plaatsen.

  • Ik wil Sociale Media koppelingen:

    hiermee staat u het plaatsen van Social media Cookies toe, deze netwerken kunnen u volgen en kan uw internetgedrag monitoren voor commerciële doeleinden.