Naar cookieinstellingen
oogstfeest

Emina Zorlak: Oogstfeesten door het hele land betekent lekker bakken!

Wat mij opvalt is dat we massaal bezig met eten, maar er volgens mij nog nooit zo van verwijderd zijn geweest. We worden uitbundig door voedsel omringd, maar zijn tegelijk vervreemd geraakt van ons eten. We hebben geen idee hoe producten groeien, tot stand komen, gemaakt worden. Hierdoor zijn milieuvraagstukken, maar ook de manier waarop we met dieren en mensen die ons eten produceren omgaan abstract geworden. Tijd voor verandering!

U bent wat u eet

De Franse kok en geleerde Jean Anthelme Brillat-Savarin zei in de 19e eeuw “zeg me wat je eet en ik vertel je wie je bent.” Kortom: welke keuzes maakt u als mens als het om voeding gaat? Hoe anders was dat bijna 200 jaar geleden?
Nooit eerder hebben we zoveel mogelijkheden gehad met betrekking tot eten als nu; we kunnen aan bijna alles van over de hele wereld komen, weten hoe we iets moeten bereiden en media bieden allerlei tips & tricks over eten aan. Eten is tegenwoordig niet meer alleen om uw lijf mee te voeden, maar om u er ook mee te onderscheiden, een middel waarmee we laten zien welke plek we in de cultuur innemen. Mensen noemen zichzelf daarom graag een foodie om aan te geven dat ze ervan houden om met eten bezig te zijn.

Het probleem van foodies

Wat mij opvalt is dat de meeste foodies best ver verwijderd zijn van eten; we kijken massaal kookprogramma’s, maar halen eten af of kopen kant-en-klare producten. Wat mij betreft zou een foodie niet alleen iemand moeten zijn die van eten opeten houdt, maar ook iemand die ermee in verbinding staat, met de oorsprong. Pas dan maakt u volgens mij bewustere keuzes. Er zijn veel ethische vraagstukken waar iedereen die eet over na zou moeten denken, maar dat doen we niet, omdat eten abstract is geworden. De voedingsmiddelen die wij aanschaffen zijn dusdanig bewerkt of komen van ver, dat wij niet meer weten wat wij precies eten en hoe het product tot stand komt.

De oplossing

Het verkleinen van de kloof tussen producent en consument is niet alleen in het persoonlijke belang van de eter –eten met meer smaak en genot- maar biedt ook kansen om een bijdrage te leveren aan een aantal publieke zaken. Als consumenten meer inzicht hebben in de productiewijze en zich bewust zijn van hun rol in het gehele productieproces, zal dat leiden tot meer belangstelling, solidariteit en verantwoordelijkheid voor de wijze waarop wordt omgegaan met landschap, natuur, mens en dier. Consumptie ‘verplicht’ tot verantwoordelijkheid. Net als wanneer u kinderen laat helpen met boodschappen doen en koken, gaan ze vanzelf ook veel meer proeven van het eten.

Waar te beginnen?

Het grootste en ook oudste eet festival ter wereld werd al door de Grieken en Romeinen gevierd en ook tijdens de Middeleeuwen, namelijk: het oogstfeest. Oogstfeesten worden van oudsher rond september gevierd, vanaf het moment dat de herfst ingaat. Het woord herfst stamt ook af van het Germaanse woord harbista, dat oogst betekent. Het Engelse woord harvest is hier ook van afgeleid.
De oogstfeesten waren een moment van bezinning waarbij men stil stond bij wat ze allemaal hadden geoogst, bewuste verbondenheid met de omgeving en de mensen die hard werken voor het eten voelden, bewust werden van schaarste en overvloed.
Momenteel zijn er door het hele land oogstfeesten. Doordat u zelf aan de slag gaat, zelf gaat plukken, oogsten, proeven, ruiken, ervaren, gaat u het harde werken van de boeren en anderen die voor uw eten zorgen meer waarderen en staat u open voor een nieuwe manier van denken over eten. Het is goed als u zich beseft welke impact de productie van eten heeft op het milieu, de boeren, de gezondheid. Het voedselsysteem kan op veel manieren verbeterd worden en we kunnen de uitbuiting van dieren, mensen en het milieu veranderen en zelf ook gezonder worden. En op die manier wordt u volgens mij een echte foodie.

Taart van de oogst

U kunt er vaak aardappels oogsten en friet bakken, appels en peren plukken en taart bakken of allerlei groenten oogsten en dan een grote pan soep maken. Ik kies vandaag voor iets zoets. Een makkelijke perentaart met spijs. Bak ze!

Ingrediënten:

  • Taartvorm van circa 20 centimeter
  • 3 à 4 vellen bladerdeeg
  • 150 gram amandelmeel
  • 150 gram fijne suiker
  • 0,5 theelepel kaneelpoeder
  • 1 ei
  • Snufje zout
  • 2 à 3 peren conferenceperen
  • 1 eetlepel abrikozenjam

Bereidingswijze:

Verwarm de oven voor op 180 graden. Ontdooi de vellen bladerdeeg.

Meng in een kom het amandelmeel, suiker, ei, kaneel en zout. Kneed dit vervolgens met de handen tot spijs. Schil de peren, verwijder de klokhuizen en snijd de peren in dunne plakjes.

Bekleed de taartvorm met het bladerdeeg. Verdeel hierover de spijs en druk hierin de gesneden peren; maak er eventueel een mooier waaier van. Bak circa 15 minuten in de oven.

Laat de taart iets afkoelen en haal vervolgens uit de vorm. Verwarm ondertussen de abrikozenjam in een pannetje en bestrijk er de taart mee.

Emina Zorlak is met anekdotes en wetenswaardigheden over eten elke maandag te horen in het MAX-radioprogramma De MAX! met Wat eet De MAX! vandaag? Meer recepten van Emina vindt u in onze kookrubriek Dit kookt MAX Vandaag.

Geef een reactie

Reacties (2)

    Lindy says:

    Hallo Emina,

    ik heb een vraag over het bladerdeeg, zijn dat grote ronde vellen die op elkaar gelegd worden of kleine vierkante die naast elkaar gelegd worden in de bakvorm?

    Met vriendelijke groet

    Lindy Ossel

      MAX Vandaag says:

      Beste Lindy, bedankt voor uw reactie. We hebben dit bij Emina nagevraagd en zij zegt het volgende daarover: het gaat om de bladerdeegvellen die in de supermarkt bij de diepvriesafdeling te vinden zijn. Dat zijn vierkante vellen en het hangt er vanaf hoe groot uw bakvorm is, maar u heeft circa 4 vellen nodig en die moet u dan even modeleren/ aanpassen aan de bakvorm.

Minder uitleg Meer uitleg

Cookies op de website van omroep MAX. Geef je toestemming!

Wij plaatsen Functionele cookies, om deze website naar behoren te laten functioneren en Analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens. Voor cookies waarmee derden uw surfgedrag kunnen volgen, kunt u hieronder apart toestemming geven.

Meer uitleg

Waarom cookies?

Omroep MAX plaatst specifieke cookies om het gebruiksgemak voor bezoekers te vergroten. Ze helpen in functionaliteit en zijn bedoeld om inzicht te krijgen in de werking en effectiviteit van de websites.

Hiermee kunnen we de bezochte website zo gebruiksvriendelijke en interessant mogelijk maken voor de bezoeker. Hierbij worden geen gegevens verzameld die gebruikt kunnen worden om individuele gebruikers te volgen.

Functionele cookies

Cookies die er voor zorgen dat deze website naar behoren functioneert

De websites van Omroep MAX gebruiken cookies om er voor te zorgen dat onze websites naar behoren werken. Zo gebruiken wij cookies voor:

  • het onthouden van informatie die je invult op de verschillende pagina’s, zodat je niet steeds al je gegevens opnieuw hoeft in te vullen
  • het doorgeven van informatie van de ene pagina aan de volgende pagina, bijvoorbeeld als er een lange enquête wordt ingevuld of als je veel gegevens moet invullen bij een online bestelling
  • het opslaan van voorkeuren, zoals de taal, locatie, het gewenste aantal te tonen zoekresultaten, etc.
  • het opslaan van instellingen voor een optimale videoweergave, zoals de gewenste buffergrootte en de resolutiegegevens van je scherm
  • het uitlezen van je browserinstellingen om onze website optimaal op je beeldscherm te kunnen weergeven
  • het opsporen van misbruik van onze website en diensten, door bijvoorbeeld een aantal opeenvolgende mislukte inlogpogingen te registreren
  • het gelijkmatig belasten van de website, waardoor de site bereikbaar blijft
  • het aanbieden van de mogelijkheid om inloggegevens op te slaan, zodat je die niet elke keer opnieuw hoeft in te voeren
  • het mogelijk maken om te reageren op onze websites

Webstatistieken

Cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten.

Om te bepalen welke onderdelen van de website het meest interessant zijn voor onze bezoekers, proberen wij continu te meten met behulp van de software van comScore Digital Analytix hoeveel bezoekers er op onze website komen en welke onderdelen van de website het meest bekeken worden. Hiervoor gebruiken wij cookies.

Het is onderdeel van de (wettelijke) taak van Omroep MAX als Publieke Omroep om te rapporteren over onze prestaties. Daarvoor is het nodig om webstatistieken bij te houden. Ook nemen wij deel aan het landelijke internetbereikonderzoek STIR. Hiervoor gebruiken wij cookies, zodat wij de browser kunnen herkennen en op die manier het aantal bezoekers aan onze websites kunnen meten.

Van de informatie die wij zo verzamelen worden statistieken gemaakt. Deze statistieken geven ons inzicht in hoe vaak onze webpagina's bezocht worden, waar bezoekers de meeste tijd doorbrengen, enzovoort. Hierdoor zijn wij in staat structuur, navigatie en inhoud van de website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. De statistieken en overige rapportages kunnen wij niet herleiden tot personen.

Wij gebruiken cookies voor:

  • het bijhouden van het aantal bezoekers op onze webpagina’s
  • het bijhouden van de tijdsduur die elke bezoeker doorbrengt op onze webpagina’s
  • het bepalen van de volgorde waarin een bezoeker de verschillende pagina’s van onze website bezoekt
  • het beoordelen welke delen van onze site aanpassing behoeven
  • het optimaliseren van de website

Voor gebruik van deze cookies is geen toestemming vereist en deze kunnen dan ook niet worden uitgeschakeld.

Sociale media

Sociale cookies verzamelen gegevens over de activiteiten van gebruikers. Dit maakt het onder andere mogelijk om fragmenten van sociale platforms te bekijken, inhoud van onze websites te delen met je vrienden, te reageren op berichten van andere gebruikers en de makers of actief mee te discussiëren op onze forums. Sommige sociale cookies die geplaatst worden, kunnen door sociale medianetwerken ingezet worden om jouw internetgedrag te gebruiken voor commerciële doeleinden. Hier heeft Omroep MAX geen invloed op.

Voor meer informatie over de manier waarop deze derden omgaan met jouw persoonsgegevens, verwijzen wij je door naar het privacy beleid van deze derden. De meest voorkomende zijn:

Cookie-instellingen aanpassen en meer informatie

De cookie-instellingen voor deze website zijn te allen tijde naar je persoonlijke voorkeur te wijzigen. De pagina waarop je deze instellingen kunt wijzigen is te bereiken via deze link Cookie instellingen. Hier is ook gedetailleerde informatie vinden over welke cookies we specifiek plaatsen.

  • Ik wil Sociale Media koppelingen:

    hiermee staat u het plaatsen van Social media Cookies toe, deze netwerken kunnen u volgen en kan uw internetgedrag monitoren voor commerciële doeleinden.