Naar cookieinstellingen
kool

Emina Zorlak: Boerenkool, de krachtpatser voor komende maanden

Het is niet voor niets dat de natuur ons deze krachtpatser in de koudere maanden aanbiedt; vol voedingsstoffen die wij mensen juist nu nodig hebben om deze tijd fit door te komen. Familie van de bloemkool, broccoli en kool, maar deze superfood springt er qua voedingswaarden uit; ik heb het over de boerenkool!

Geef me de groene bankbiljetten!

De Romeinen zagen deze koolsoort echt als een delicatesse. In de Latijnse benaming voor de boerenkool, brassica oleracea var.acephala, kunt u al uit de naam herleiden dat de kool geen krop vormt, zoals een sluitkool en daarom wordt het ook wel bladkool genoemd. In Nederland noemen we het boerenkool, waarschijnlijk omdat het een van de grootste koolsoorten is op het land en het vanwege de omvang ook wel als lomp of “boers” werd gezien. Maar er is niets lomps aan deze groente. Het heeft eigenlijk best wel sierlijke bladen. In het Frans wordt het chou frisee, oftewel ‘kool met krulletjes’ genoemd. Dat klinkt best schattig, toch? In het Engels wordt het ook wel kale genoemd, wat komt uit het Schots voor cole, oftewel kool. En het grappige is, dat begin 20e eeuw in straattaal geld in het Engels ook wel “kale” (dus boerenkool) werd genoemd, omdat de groene bladeren verwijzen naar groene bankbiljetten. De straatbendes zeiden dan tegen elkaar: give me the kale! Vandaag de dag zouden we dat allemaal moeten roepen, want dit gezondheidsbommetje is goud geld waard voor uw lijf!

Gezondheidsbommetje

Naast de boerenkool die wij kennen is er ook de Redbor, een hele paarse boerenkool en de Russische boerenkool, deze heeft een rode stengel en bladeren die lijken op die van een eik. Hoe helderder de groene kleur, hoe hoger de kwaliteit van de boerenkool. Als de blaadjes al geel beginnen te kleuren, is de kool al niet meer op z’n best. Deze kool bevat veel vezels, ijzer, antioxidanten, een groot scala aan mineralen en bijzonder hoge vitaminewaarden; allemaal stoffen die we de komende maanden goed kunnen gebruiken!

Boerenkoolrol

U kunt eigenlijk in elk gerecht dat u maakt met spinazie deze groente vervangen door boerenkool en dat ga ik vandaag ook doen. Wellicht kent u het van vroeger, zo’n spinazierol: als plaat gebakken in de oven en vervolgens besmeerd met lekkers en opgerold. Vandaag een boerenkoolrol. Als voorgerecht, bijgerecht of heerlijk tussendoor. Weer eens wat anders dan stamp en ongelooflijk aantrekkelijk voor het oog.

Boerenkoolrol met opgeklopte blauwe kaas en zongedroogde tomaatjes (1 hele rol)

Ingrediënten:

  • Scheutje olie
  • 150 gram boerenkool
  • 4 eieren
  • 2 eetlepels bloem
  • Peper, zout
  • 150 gram gorgonzola picante
  • 100 gram roomkaas
  • 100 gram zongedroogde tomaatjes

Bereidingswijze:

Verwarm de oven voor op 180 graden.
Verwarm een scheutje olie in een koekenpan en bak de boerenkool circa 8 minuten op middelhoog vuur. Laat iets afkoelen. Splits de eieren en meng de bloem door de dooiers. Voeg de boerenkool toe aan de dooiers en breng op smaak met peper en zout. Klop de eiwitten stijf met een handmixer of garde en spatel vervolgens in drie delen voorzichtig door het boerenkoolmengsel. Schenk het mengsel over een met bakpapier beklede bakplaat en strijk glad, zodat het overal een even dikke laag vormt. Bak circa 12 minuten in de oven of tot de bovenkant er droger uitziet. Haal de boerenkoolplaat vervolgens uit de oven en leg er schone, iets vochitge theedoek over. Draai de rol om, zodat het bakpapier aan de bovenkant komt en verwijder dan het bakpapier. Rol de plaat vervolgens met theedoek op tot een rol en laat afkoelen.
Klop met een garde de gorgonzola en roomkaas luchtig. Breng op smaak met een beetje zout en peper. Snijd de tomaatjes in reepjes.
Rol de boerenkoolplaat weer uit, verwijder de theedoek en bestrijk het kaasmengsel over de plaat. Verdeel de zongedroogde tomaatjes erover en rol de rol weer op. Pak het eventueel in in plasticfolie en zet tot serveren in de koelkast.

Emina Zorlak is met anekdotes en wetenswaardigheden over eten elke maandag te horen in het MAX-radioprogramma De MAX! met Wat eet De MAX! vandaag? Meer recepten van Emina vindt u in onze kookrubriek Dit kookt MAX Vandaag.

Geef een reactie

Reactie

    ladybug848 says:

    Spinazierol, (boerenkoolrol,) nog nooit van gehoord. Hoe eet je dit dan? Een plakje eraf en dan als snack???

Minder uitleg Meer uitleg

Cookies op de website van omroep MAX. Geef je toestemming!

Wij plaatsen Functionele cookies, om deze website naar behoren te laten functioneren en Analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens. Voor cookies waarmee derden uw surfgedrag kunnen volgen, kunt u hieronder apart toestemming geven.

Meer uitleg

Waarom cookies?

Omroep MAX plaatst specifieke cookies om het gebruiksgemak voor bezoekers te vergroten. Ze helpen in functionaliteit en zijn bedoeld om inzicht te krijgen in de werking en effectiviteit van de websites.

Hiermee kunnen we de bezochte website zo gebruiksvriendelijke en interessant mogelijk maken voor de bezoeker. Hierbij worden geen gegevens verzameld die gebruikt kunnen worden om individuele gebruikers te volgen.

Functionele cookies

Cookies die er voor zorgen dat deze website naar behoren functioneert

De websites van Omroep MAX gebruiken cookies om er voor te zorgen dat onze websites naar behoren werken. Zo gebruiken wij cookies voor:

  • het onthouden van informatie die je invult op de verschillende pagina’s, zodat je niet steeds al je gegevens opnieuw hoeft in te vullen
  • het doorgeven van informatie van de ene pagina aan de volgende pagina, bijvoorbeeld als er een lange enquête wordt ingevuld of als je veel gegevens moet invullen bij een online bestelling
  • het opslaan van voorkeuren, zoals de taal, locatie, het gewenste aantal te tonen zoekresultaten, etc.
  • het opslaan van instellingen voor een optimale videoweergave, zoals de gewenste buffergrootte en de resolutiegegevens van je scherm
  • het uitlezen van je browserinstellingen om onze website optimaal op je beeldscherm te kunnen weergeven
  • het opsporen van misbruik van onze website en diensten, door bijvoorbeeld een aantal opeenvolgende mislukte inlogpogingen te registreren
  • het gelijkmatig belasten van de website, waardoor de site bereikbaar blijft
  • het aanbieden van de mogelijkheid om inloggegevens op te slaan, zodat je die niet elke keer opnieuw hoeft in te voeren
  • het mogelijk maken om te reageren op onze websites

Webstatistieken

Cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten.

Om te bepalen welke onderdelen van de website het meest interessant zijn voor onze bezoekers, proberen wij continu te meten met behulp van de software van comScore Digital Analytix hoeveel bezoekers er op onze website komen en welke onderdelen van de website het meest bekeken worden. Hiervoor gebruiken wij cookies.

Het is onderdeel van de (wettelijke) taak van Omroep MAX als Publieke Omroep om te rapporteren over onze prestaties. Daarvoor is het nodig om webstatistieken bij te houden. Ook nemen wij deel aan het landelijke internetbereikonderzoek STIR. Hiervoor gebruiken wij cookies, zodat wij de browser kunnen herkennen en op die manier het aantal bezoekers aan onze websites kunnen meten.

Van de informatie die wij zo verzamelen worden statistieken gemaakt. Deze statistieken geven ons inzicht in hoe vaak onze webpagina's bezocht worden, waar bezoekers de meeste tijd doorbrengen, enzovoort. Hierdoor zijn wij in staat structuur, navigatie en inhoud van de website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. De statistieken en overige rapportages kunnen wij niet herleiden tot personen.

Wij gebruiken cookies voor:

  • het bijhouden van het aantal bezoekers op onze webpagina’s
  • het bijhouden van de tijdsduur die elke bezoeker doorbrengt op onze webpagina’s
  • het bepalen van de volgorde waarin een bezoeker de verschillende pagina’s van onze website bezoekt
  • het beoordelen welke delen van onze site aanpassing behoeven
  • het optimaliseren van de website

Voor gebruik van deze cookies is geen toestemming vereist en deze kunnen dan ook niet worden uitgeschakeld.

Sociale media

Sociale cookies verzamelen gegevens over de activiteiten van gebruikers. Dit maakt het onder andere mogelijk om fragmenten van sociale platforms te bekijken, inhoud van onze websites te delen met je vrienden, te reageren op berichten van andere gebruikers en de makers of actief mee te discussiëren op onze forums. Sommige sociale cookies die geplaatst worden, kunnen door sociale medianetwerken ingezet worden om jouw internetgedrag te gebruiken voor commerciële doeleinden. Hier heeft Omroep MAX geen invloed op.

Voor meer informatie over de manier waarop deze derden omgaan met jouw persoonsgegevens, verwijzen wij je door naar het privacy beleid van deze derden. De meest voorkomende zijn:

Cookie-instellingen aanpassen en meer informatie

De cookie-instellingen voor deze website zijn te allen tijde naar je persoonlijke voorkeur te wijzigen. De pagina waarop je deze instellingen kunt wijzigen is te bereiken via deze link Cookie instellingen. Hier is ook gedetailleerde informatie vinden over welke cookies we specifiek plaatsen.

  • Ik wil Sociale Media koppelingen:

    hiermee staat u het plaatsen van Social media Cookies toe, deze netwerken kunnen u volgen en kan uw internetgedrag monitoren voor commerciële doeleinden.