Naar cookieinstellingen
erwtensoep

Emina Zorlak: Erwtensoep-anders

Sinds een tijdje is het plots een flink stuk kouder. Ik vind het heerlijk, maar het vraagt wel om een verandering van het dagelijkse menu; de salades, lichte pasta’s en frisse visschotels, vervang ik dan door stoere stamppotten, ovenschotels en dampende kommen soep. In november denk ik dan eigenlijk altijd direct aan erwtensoep en qua smaak eigenlijk nog beter: snert.

Wat is het verschil?

Vaak krijg ik dan de vraag: “wat is eigenlijk het verschil tussen die 2?”. Er is eigenlijk weinig verschil, behalve dat er in snert meer vleessoorten zitten naast worst (zoals varkensvlees, spek en botten) en pas de volgende dag wordt het echt snert genoemd. Het is dan iets dikker geworden en de smaken zijn er nog beter ingetrokken. Maar wat een raar woord is het eigenlijk, he? Er zijn meer theorieën over de oorsprong van het woord… Het zou kunnen komen uit het Fries, van het woord ‘sneirts’ wat zoiets betekent als ‘in een teug’. Het zou ook van het woord ‘snorren’ kunnen komen, wat ‘pruttelen in de pan betekent’. Snert wordt ook weleens gebruikt voor dingen die van weinig belang zijn, maar wat deze soep betreft ben ik het daar absoluut niet mee eens.

Buikkramp bij erwtensoep

Wat ik spijtig genoeg wel altijd heb na het eten van erwtensoep is enorme darmkrampen. Online zag ik dat ik niet de enige ben: peulvruchten bevatten namelijk een stofje waar niet iedereen goed tegen kan. Het resultaat: krampen en zelfs winderigheid. Dit is nooit fijn, maar u kunt het voorkomen, of in ieder geval een flink stuk verlichten. Hoe? Door de erwten eerst te weken in water. Doe ze hiervoor in een pan met flink wat water en laat ze minstens een uur staan, maar bij voorkeur langer. Spoel ze vervolgens heel goed af en daarna zijn ze klaar om gekookt te worden. Door het weken en afspoelen worden de spliterwten beter verteerbaar en is de kans op krampen kleiner.

Al eeuwen oud

Het schijnt dat de oude Grieken al soep maakten met erwten. Niet gek natuurlijk, want peulvruchten zijn ontzettend voedzaam en makkelijk te bereiden. Ook omdat voor deze soep alles in 1 pan gaat, is het een ideaal gerecht voor hardwerkende mensen die de koude dagen moeten door komen: zet alle ingrediënten met wat water boven het vuur en laat het uren pruttelen en aan het einde van een zware dag kunt u direct aan tafel. Op veel plekken in de wereld zijn er vergelijkbare recepten te vinden, maar wat ik zelf het meest gezellige vind: in Scandinavië eten ze erwtensoep met als toetje altijd een pannenkoek, een heerlijk huwelijk.

Erwtensoep-anders

Vandaag maak ik een niet-alledaagse variant op de erwtensoep. Ditmaal uit de oven, want ik kon niet kiezen tussen hartverwarmende soep of ovenschotel. 2-in-1, dus!

“Erwtensoep”-ovenschotel (2 personen)

  • 200 gram spliterwten
  • 0,5 knolselderij
  • 1 grote winterpeen
  • Scheutje olijfolie
  • 1 (vega)rookworst
  • 1 prei
  • 2 plakken Fries roggebrood
  • Eventueel: 1 theelepel maïzena
  • Peper, zout
  • 50 gram geraspte oude kaas

Vul een pan met flink wat water en voeg daar de spliterwten aan toe. Laat minstens 1 uur weken. Giet en spoel de spliterwten af. Doe ze vervolgens weer in een pan met flink wat water en kook circa 45 minuten.

Schil de knolselderij en winterpeen en snijd ze in kleine blokjes. Verwarm een scheutje olie in een koekenpan en bak ze ongeveer 5 minuten. Snijd de rookworst in kleine blokjes, voeg toe en bak circa 5 minuten.

Halveer de prei in de lengte, was onder de kraan en snijd de prei in dunne reepjes. Voeg toe en bak zo’n 5 minuten.

Verkruimel het roggebrood, voeg toe en bak circa 2 minuten mee. Voeg eventueel de maïzena toe en bak nog circa 1 minuut. Breng op smaak met flink wat peper en een beetje zout.

Giet de spliterwten af en stamp met de stamper tot puree. Breng op smaak met peper en zout.

Verwarm de oven voor op 200 graden. Verdeel het gebakken groentemengsel over een ovenschaal. Verdeel hierover de spliterwtenpuree en strijk het glad. Bestrooi met de kaas en bak circa 10 minuten of tot de kaas is gesmolten.

Emina Zorlak is met anekdotes en wetenswaardigheden over eten elke maandag te horen in het MAX-radioprogramma De MAX! met Wat eet De MAX! vandaag? Meer recepten van Emina vindt u in onze kookrubriek Dit kookt MAX Vandaag.

Geef een reactie

Minder uitleg Meer uitleg

Cookies op de website van omroep MAX. Geef je toestemming!

Wij plaatsen Functionele cookies, om deze website naar behoren te laten functioneren en Analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens. Voor cookies waarmee derden uw surfgedrag kunnen volgen, kunt u hieronder apart toestemming geven.

Meer uitleg

Waarom cookies?

Omroep MAX plaatst specifieke cookies om het gebruiksgemak voor bezoekers te vergroten. Ze helpen in functionaliteit en zijn bedoeld om inzicht te krijgen in de werking en effectiviteit van de websites.

Hiermee kunnen we de bezochte website zo gebruiksvriendelijke en interessant mogelijk maken voor de bezoeker. Hierbij worden geen gegevens verzameld die gebruikt kunnen worden om individuele gebruikers te volgen.

Functionele cookies

Cookies die er voor zorgen dat deze website naar behoren functioneert

De websites van Omroep MAX gebruiken cookies om er voor te zorgen dat onze websites naar behoren werken. Zo gebruiken wij cookies voor:

  • het onthouden van informatie die je invult op de verschillende pagina’s, zodat je niet steeds al je gegevens opnieuw hoeft in te vullen
  • het doorgeven van informatie van de ene pagina aan de volgende pagina, bijvoorbeeld als er een lange enquête wordt ingevuld of als je veel gegevens moet invullen bij een online bestelling
  • het opslaan van voorkeuren, zoals de taal, locatie, het gewenste aantal te tonen zoekresultaten, etc.
  • het opslaan van instellingen voor een optimale videoweergave, zoals de gewenste buffergrootte en de resolutiegegevens van je scherm
  • het uitlezen van je browserinstellingen om onze website optimaal op je beeldscherm te kunnen weergeven
  • het opsporen van misbruik van onze website en diensten, door bijvoorbeeld een aantal opeenvolgende mislukte inlogpogingen te registreren
  • het gelijkmatig belasten van de website, waardoor de site bereikbaar blijft
  • het aanbieden van de mogelijkheid om inloggegevens op te slaan, zodat je die niet elke keer opnieuw hoeft in te voeren
  • het mogelijk maken om te reageren op onze websites

Webstatistieken

Cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten.

Om te bepalen welke onderdelen van de website het meest interessant zijn voor onze bezoekers, proberen wij continu te meten met behulp van de software van comScore Digital Analytix hoeveel bezoekers er op onze website komen en welke onderdelen van de website het meest bekeken worden. Hiervoor gebruiken wij cookies.

Het is onderdeel van de (wettelijke) taak van Omroep MAX als Publieke Omroep om te rapporteren over onze prestaties. Daarvoor is het nodig om webstatistieken bij te houden. Ook nemen wij deel aan het landelijke internetbereikonderzoek STIR. Hiervoor gebruiken wij cookies, zodat wij de browser kunnen herkennen en op die manier het aantal bezoekers aan onze websites kunnen meten.

Van de informatie die wij zo verzamelen worden statistieken gemaakt. Deze statistieken geven ons inzicht in hoe vaak onze webpagina's bezocht worden, waar bezoekers de meeste tijd doorbrengen, enzovoort. Hierdoor zijn wij in staat structuur, navigatie en inhoud van de website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. De statistieken en overige rapportages kunnen wij niet herleiden tot personen.

Wij gebruiken cookies voor:

  • het bijhouden van het aantal bezoekers op onze webpagina’s
  • het bijhouden van de tijdsduur die elke bezoeker doorbrengt op onze webpagina’s
  • het bepalen van de volgorde waarin een bezoeker de verschillende pagina’s van onze website bezoekt
  • het beoordelen welke delen van onze site aanpassing behoeven
  • het optimaliseren van de website

Voor gebruik van deze cookies is geen toestemming vereist en deze kunnen dan ook niet worden uitgeschakeld.

Sociale media

Sociale cookies verzamelen gegevens over de activiteiten van gebruikers. Dit maakt het onder andere mogelijk om fragmenten van sociale platforms te bekijken, inhoud van onze websites te delen met je vrienden, te reageren op berichten van andere gebruikers en de makers of actief mee te discussiëren op onze forums. Sommige sociale cookies die geplaatst worden, kunnen door sociale medianetwerken ingezet worden om jouw internetgedrag te gebruiken voor commerciële doeleinden. Hier heeft Omroep MAX geen invloed op.

Voor meer informatie over de manier waarop deze derden omgaan met jouw persoonsgegevens, verwijzen wij je door naar het privacy beleid van deze derden. De meest voorkomende zijn:

Cookie-instellingen aanpassen en meer informatie

De cookie-instellingen voor deze website zijn te allen tijde naar je persoonlijke voorkeur te wijzigen. De pagina waarop je deze instellingen kunt wijzigen is te bereiken via deze link Cookie instellingen. Hier is ook gedetailleerde informatie vinden over welke cookies we specifiek plaatsen.

  • Ik wil Sociale Media koppelingen:

    hiermee staat u het plaatsen van Social media Cookies toe, deze netwerken kunnen u volgen en kan uw internetgedrag monitoren voor commerciële doeleinden.