Naar cookieinstellingen
jaren 70

Emina Zorlak: een echt jaren 70-toetje

Deze week staat NPO Radio 5 in het teken van de Week van de Jaren 70. Niet alleen muzikaal was deze tijd revolutionair; ook in de keuken gebeurde er heel wat. Dingen die vandaag de dag heel alledaags voor ons zijn in de keuken of waar we misschien zelfs alweer een beetje van gruwelen, waren in de jaren ’70, exclusief, exotisch of een ware delicatesse. Smaken veranderen en zijn aan trends en gewenning onderhevig blijkt dus maar weer. Een blokje kaas met een bolletje stemgember bij de borrel of augurkje gerold in een plakje worst zien we niet meer snel op tafel. Om maar niet te beginnen over de schalen vol met sigaretten voor de gasten, wat in de jaren ’70 allemaal heel normaal was. 

De koelkast maakte van ons toetjesfanaten

Eerder schreef ik al dat in de jaren ’60 van de vorige eeuw slechts 10 procent van de mensen in Nederland een koelkast had. In het decennium daarop steeg dit aantal wat er logischerwijs voor zorgde dat er culinair meer mogelijkheden ontstonden. Een van de populaire ontwikkelingen die hieruit voortvloeiden was het kant-en-klare zuiveltoetje; denk aan vla, yoghurt en pudding. Toetjes werden zo langzaamaan niet meer iets voor op speciale dagen, maar hoorden steeds vaker bij de dagelijkse afsluiting van de maaltijd. De industrie experimenteerde met smaken; vanille, hopjes, chocola, maar ook allerlei fruitsmaken. Ook was er natuurlijk de doorzichtige gelatinepudding met een toef slagroom erop. En als u als huisvrouw het gevoel wilde hebben dat u er ook zelf wat aan hebt gedaan, dan kocht u een poedertje waar u melk aan toe kon voegen en met een mixer aan de slag kon. De koelkast deed dan eigenlijk het echte werk, maar het voelde dan alsnog alsof u beter voor uw gezin zorgde dan een toetje uit een pak voor te schotelen. Wat eigenlijk sinds de jaren ’70 steevast het meest populaire kant-en-klare toetje is gebleven? Griesmeelpudding!

Pudding, vla, banketbakkersroom of custard?

Vaak worden de begrippen pudding, vla, banketbakkersroom of gele room en custard door elkaar gebruikt. Wat het daarnaast nog moeilijker maakt is dat andere landen dezelfde termen gebruiken voor andere dingen. Zo is er in de Engelse keuken een Christmas pudding, maar dat is eigenlijk meer een kerstcake, terwijl ze in Engeland ook de term pudding gebruiken voor pasteitje of worstje.
De bereidingen lijken allemaal wel een beetje op elkaar. Custard is een mengsel van eieren en melk, gekookt tot ongeveer 80 graden, waardoor de eieren gaan binden. Vaak wordt er suiker aan toegevoegd om er een echt toetje van te maken en custard is op deze manier de basis voor pudding, banketbakkersroom en vla. Bij vla wordt daar vaak nog iets van maïzena (maiszetmeel) aan toegevoegd om het nog net iets minder vloeibaar te maken. Aan banketbakkersroom wordt vaak bloem toegevoegd, waardoor het qua dikte tussen vla en pudding in zit en dit wordt dan vaak verwerkt in nagerechten. Bij pudding wordt vaak gelatine toegevoegd, maar wat meer maïzena kan ook, waardoor het echt stevig blijft; als u het uit de vorm op een bord doet behoudt het de vorm. Omdat griesmeel van zichzelf voor stevigheid zorgt, hoeft er bij griesmeelpudding geen gelatine toegevoegd te worden. Verwarrend blijft wel dat in Limburg vla pudding wordt genoemd, omdat het woord vla soms wordt gebruikt voor vlaai.

Omdat is gebleken dat griesmeelpudding sinds de jaren ’70 nog steeds het meest gewilde kant-en-klare toetje is, vandaag een recept van mij, zodat u het helemaal zelf kunt maken. Niet moeilijk en ook nog eens een toefje gezonder, want zonder toegevoegde geraffineerde suiker…

Griesmeelpudding met frambozen

Ingrediënten (2 personen):

  • 125 gram diepvriesframbozen
  • 3 Medjouldadels
  • 400 ml melk (mag plantaardig, zoals amandelmelk)
  • 50 gram griesmeel

Bereidingswijze:

Ontdooi de frambozen. Ontpit de dadels en doe ze samen met de melk in een hoge maatbeker. Pureer met een staafmixer tot de dadels helemaal zijn opgelost in de melk. Zeef vervolgens deze melk, zodat de velletjes van de dadels achterblijven in het zeefje.
Schenk de dadelmelk in een pan en voeg de griesmeel toe. Verwarm circa 15 minuten al roerende tot het is ingedikt. Verdeel over 2 kommetjes of glaasjes. Pureer de frambozen en verdeel over de griesmeel. Zet circa 3 uur in de koelkast om op te stijven.

Emina Zorlak is met anekdotes en wetenswaardigheden over eten elke maandag te horen in het MAX-radioprogramma De MAX! met Wat eet De MAX! vandaag? Meer recepten van Emina vindt u in onze kookrubriek Dit kookt MAX Vandaag.

Geef een reactie

Reactie

    Sips says:

    Beste Emina,
    Mooie recepten van je gevonden. Ik houd van havermout etc. , en mijn man houdt erg van griesmeelpap. Vanavond griesmeel op tafel. , en gezond. Dank

    Ria

Minder uitleg Meer uitleg

Cookies op de website van omroep MAX. Geef je toestemming!

Wij plaatsen Functionele cookies, om deze website naar behoren te laten functioneren en Analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens. Voor cookies waarmee derden uw surfgedrag kunnen volgen, kunt u hieronder apart toestemming geven.

Meer uitleg

Waarom cookies?

Omroep MAX plaatst specifieke cookies om het gebruiksgemak voor bezoekers te vergroten. Ze helpen in functionaliteit en zijn bedoeld om inzicht te krijgen in de werking en effectiviteit van de websites.

Hiermee kunnen we de bezochte website zo gebruiksvriendelijke en interessant mogelijk maken voor de bezoeker. Hierbij worden geen gegevens verzameld die gebruikt kunnen worden om individuele gebruikers te volgen.

Functionele cookies

Cookies die er voor zorgen dat deze website naar behoren functioneert

De websites van Omroep MAX gebruiken cookies om er voor te zorgen dat onze websites naar behoren werken. Zo gebruiken wij cookies voor:

  • het onthouden van informatie die je invult op de verschillende pagina’s, zodat je niet steeds al je gegevens opnieuw hoeft in te vullen
  • het doorgeven van informatie van de ene pagina aan de volgende pagina, bijvoorbeeld als er een lange enquête wordt ingevuld of als je veel gegevens moet invullen bij een online bestelling
  • het opslaan van voorkeuren, zoals de taal, locatie, het gewenste aantal te tonen zoekresultaten, etc.
  • het opslaan van instellingen voor een optimale videoweergave, zoals de gewenste buffergrootte en de resolutiegegevens van je scherm
  • het uitlezen van je browserinstellingen om onze website optimaal op je beeldscherm te kunnen weergeven
  • het opsporen van misbruik van onze website en diensten, door bijvoorbeeld een aantal opeenvolgende mislukte inlogpogingen te registreren
  • het gelijkmatig belasten van de website, waardoor de site bereikbaar blijft
  • het aanbieden van de mogelijkheid om inloggegevens op te slaan, zodat je die niet elke keer opnieuw hoeft in te voeren
  • het mogelijk maken om te reageren op onze websites

Webstatistieken

Cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten.

Om te bepalen welke onderdelen van de website het meest interessant zijn voor onze bezoekers, proberen wij continu te meten met behulp van de software van comScore Digital Analytix hoeveel bezoekers er op onze website komen en welke onderdelen van de website het meest bekeken worden. Hiervoor gebruiken wij cookies.

Het is onderdeel van de (wettelijke) taak van Omroep MAX als Publieke Omroep om te rapporteren over onze prestaties. Daarvoor is het nodig om webstatistieken bij te houden. Ook nemen wij deel aan het landelijke internetbereikonderzoek STIR. Hiervoor gebruiken wij cookies, zodat wij de browser kunnen herkennen en op die manier het aantal bezoekers aan onze websites kunnen meten.

Van de informatie die wij zo verzamelen worden statistieken gemaakt. Deze statistieken geven ons inzicht in hoe vaak onze webpagina's bezocht worden, waar bezoekers de meeste tijd doorbrengen, enzovoort. Hierdoor zijn wij in staat structuur, navigatie en inhoud van de website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. De statistieken en overige rapportages kunnen wij niet herleiden tot personen.

Wij gebruiken cookies voor:

  • het bijhouden van het aantal bezoekers op onze webpagina’s
  • het bijhouden van de tijdsduur die elke bezoeker doorbrengt op onze webpagina’s
  • het bepalen van de volgorde waarin een bezoeker de verschillende pagina’s van onze website bezoekt
  • het beoordelen welke delen van onze site aanpassing behoeven
  • het optimaliseren van de website

Voor gebruik van deze cookies is geen toestemming vereist en deze kunnen dan ook niet worden uitgeschakeld.

Sociale media

Sociale cookies verzamelen gegevens over de activiteiten van gebruikers. Dit maakt het onder andere mogelijk om fragmenten van sociale platforms te bekijken, inhoud van onze websites te delen met je vrienden, te reageren op berichten van andere gebruikers en de makers of actief mee te discussiëren op onze forums. Sommige sociale cookies die geplaatst worden, kunnen door sociale medianetwerken ingezet worden om jouw internetgedrag te gebruiken voor commerciële doeleinden. Hier heeft Omroep MAX geen invloed op.

Voor meer informatie over de manier waarop deze derden omgaan met jouw persoonsgegevens, verwijzen wij je door naar het privacy beleid van deze derden. De meest voorkomende zijn:

Cookie-instellingen aanpassen en meer informatie

De cookie-instellingen voor deze website zijn te allen tijde naar je persoonlijke voorkeur te wijzigen. De pagina waarop je deze instellingen kunt wijzigen is te bereiken via deze link Cookie instellingen. Hier is ook gedetailleerde informatie vinden over welke cookies we specifiek plaatsen.

  • Ik wil Sociale Media koppelingen:

    hiermee staat u het plaatsen van Social media Cookies toe, deze netwerken kunnen u volgen en kan uw internetgedrag monitoren voor commerciële doeleinden.