Naar cookieinstellingen
sinterklaas

Emina Zorlak: de symboliek achter snoepgoed van Sinterklaas

Pepernoten, kruidnoten, chocoladeletters, marsepein, speculaas, suikergoed, borstplaat… Rond Sinterklaas is er nogal wat snoepgoed beschikbaar dat alleen dan gegeten wordt. Waar ligt de oorsprong van al dat snoepgoed en welke symboliek zit erachter? Ik vind het heerlijk om hier in te duiken, liefst met een handje of 2 van bovengenoemde…

Sinterklaas

De verhalen die over Sinterklaas de ronde doen hebben allemaal iets gemeen: Sinterklaas zou zich enorm ingezet hebben tegen armoede, hij hielp arme mensen en zette zich ook in voor de liefde. Hij stimuleerde mensen om hun liefde te uiten en zette mensen hiermee aan tot trouwen. Hij stond daarom ook wel bekend als huwelijksmakelaar. Het woord “goedheiligman” zou een verbastering zijn van “goed huwelijks man”.

Strooigoed

Sinterklaas schijnt bijvoorbeeld 3 zussen te hebben geholpen. Hun vader had geen geld voor een bruidsschat en daarom wilde niemand met ze trouwen. Ze moesten zelf werken en de kans was groot dat ze in de prostitutie moesten voor het geld. Om dit tegen te gaan, zou Sinterklaas munten door hun raam hebben gegooid. Zo hoefden ze zichzelf niet te ‘verkopen’ en waren er plots wel mannen geïnteresseerd om met ze te trouwen.

Het strooien heeft een Germaanse oorsprong en staat symbool voor vruchtbaarheid, omdat het lijkt op een boer die zijn akker inzaait. Vermoedelijk is dit ook de reden dat er tijdens bruiloften met rijst wordt gegooid. Tijdens Sinterklaas wordt er uiteraard ook nog steeds gestrooid, vooral met kruidnoten. En om de verwarring de wereld uit te helpen: kruidnoten zijn harde, kleine speculaasjes en pepernoten zijn die taaie brokken die meer naar anijs smaken. Er zit geen peper in, maar wel andere specerijen. Vroeger werd “peper” gezegd, maar werd er “specerijen” bedoeld.

Speculaaskoek

In de 15de eeuw werden de koeken rond Sinterklaas gebruikt als symbool voor de liefde. Koeken met specerijen werden aan geliefden gegeven, omdat peper werd gezien als stimulerend middel. De man versierde een koek en gaf deze aan de vrouw die hij begeerde. Nam het meisje de koek aan, dan moest ze het nog wel eerst met haar ouders bespreken of ze verkering mocht hebben. Vervolgens werd de jongen uitgenodigd op de koffie: brak ze het hoofd, dan zat de jongen gebakken, maar brak ze de benen, dan moest hij de benen nemen.
Er zijn verschillende theorieën over waarom de koek speculaas heet. Sinterklaas werd erop afgebeeld als heilige. Zo zijn we gekomen tot de naam klaaskoeken en uiteindelijk speculaas. Aan de ene kant kan het afkomstig zijn van het woord specerij, omdat er natuurlijk zoveel specerijen in zitten; een samentrekking van de woorden specerij en claes. Het woord kan ook afkomstig zijn van het Latijnse woord speculator, wat “hij die alles ziet” betekent en verwijst naar de heilige Sint Nicolaas.

Marsepein, suikergoed en borstplaat

Vroeger was marsepein een heel duur, luxe product. Als een jongen verliefd was, dan gaf hij een marsepeinen hart aan een meisje. Vaak zien we marsepeinen varkentjes tijdens sinterklaas. Dat komt omdat varkens van oudsher refereren naar rijkdom.
Suikergoed was een goedkopere versie van marsepein en borstplaat zat daar tussenin, omdat het ook room bevat en smaakt als chocola of vanille. De borstplaat had eigenlijk een dubbele functie. Naast snoepgoed tijdens Sinterklaas fungeerde het ook als een medicijn tegen verkoudheid. Suiker zou tegen deze verkoudheid en de kou op de borst helpen.

Chocoladeletter

Het schijnt dat kinderen vroeger in kloosters leerden lezen en schrijven door middel van letters van deeg en dat ze die aan het einde van de dag mochten opeten. Hier zou de traditie van de letters vandaag komen. Vroeger werden cadeautjes onder een laken gedaan en daarop de eerste letter van hun naam, zodat ze meteen wisten – als ze goed hadden geleerd – waar ze moesten zijn.

chocoladeletter
chocoladeletter
Lees ook: Van educatief tot lekker: de geschiedenis van de chocoladeletter

Zelf aan de bak!

Van het lezen over al het lekkers heb ik zin om te bakken, maar dan wel iets wat zowel lekker als voedzaam is. Of tenminste, iets minder ongezond. Dus hierbij mijn versie van de wat voedzamere banketstaaf. Geniet ervan!

Knapperige verantwoorde banketstaaf

  • 2 vellen filodeeg
  • 1 eetlepel boter
  • 5 medjouldadels
  • 150 gram amandelmeel
  • 1 ei
  • 2 theelepels koek- en speculaaskruiden
  • Snufje zout

Verwarm de oven voor op 180 graden. Ontdooi de vellen filodeeg en pak ze in in een vochtige theedoek. Ontpit de dadels en week ze circa 10 minuten in een kommetje warm water. Smelt de boter in een pannetje.

Giet de dadels af en doe ze in een hakmolen of hoge maatbeker. Pureer of mix tot gladde pasta. Doe de dadelpasta in een kom en voeg het amandelmeel, de kruiden en een snufje zout toe.

Kluts het ei en voeg bijna alles toe, maar houd een lepel over. Kneed het geheel tot homogene massa en rol tot pil van dezelfde lengte als het filodeeg.

Leg 1 vel filodeeg voor je en bestrijk met de gesmolten boter. Leg het 2e vel filodeeg daarom en bestrijk weer met boter.

Leg de spijspil op het filodeeg en rol helemaal op, zodat de pil is ingepakt in filodeeg. Bestrijk met boter en de rest van het ei. Leg op een met bakpapier beklede bakplaat en bak circa 20 minuten in de oven.

TIP:
Voor een frissere banketstaaf vervangt u de koek- en speculaaskruiden door de rasp van een halve citroen.

Geef een reactie

Minder uitleg Meer uitleg

Cookies op de website van omroep MAX. Geef je toestemming!

Wij plaatsen Functionele cookies, om deze website naar behoren te laten functioneren en Analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens. Voor cookies waarmee derden uw surfgedrag kunnen volgen, kunt u hieronder apart toestemming geven.

Meer uitleg

Waarom cookies?

Omroep MAX plaatst specifieke cookies om het gebruiksgemak voor bezoekers te vergroten. Ze helpen in functionaliteit en zijn bedoeld om inzicht te krijgen in de werking en effectiviteit van de websites.

Hiermee kunnen we de bezochte website zo gebruiksvriendelijke en interessant mogelijk maken voor de bezoeker. Hierbij worden geen gegevens verzameld die gebruikt kunnen worden om individuele gebruikers te volgen.

Functionele cookies

Cookies die er voor zorgen dat deze website naar behoren functioneert

De websites van Omroep MAX gebruiken cookies om er voor te zorgen dat onze websites naar behoren werken. Zo gebruiken wij cookies voor:

  • het onthouden van informatie die je invult op de verschillende pagina’s, zodat je niet steeds al je gegevens opnieuw hoeft in te vullen
  • het doorgeven van informatie van de ene pagina aan de volgende pagina, bijvoorbeeld als er een lange enquête wordt ingevuld of als je veel gegevens moet invullen bij een online bestelling
  • het opslaan van voorkeuren, zoals de taal, locatie, het gewenste aantal te tonen zoekresultaten, etc.
  • het opslaan van instellingen voor een optimale videoweergave, zoals de gewenste buffergrootte en de resolutiegegevens van je scherm
  • het uitlezen van je browserinstellingen om onze website optimaal op je beeldscherm te kunnen weergeven
  • het opsporen van misbruik van onze website en diensten, door bijvoorbeeld een aantal opeenvolgende mislukte inlogpogingen te registreren
  • het gelijkmatig belasten van de website, waardoor de site bereikbaar blijft
  • het aanbieden van de mogelijkheid om inloggegevens op te slaan, zodat je die niet elke keer opnieuw hoeft in te voeren
  • het mogelijk maken om te reageren op onze websites

Webstatistieken

Cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten.

Om te bepalen welke onderdelen van de website het meest interessant zijn voor onze bezoekers, proberen wij continu te meten met behulp van de software van comScore Digital Analytix hoeveel bezoekers er op onze website komen en welke onderdelen van de website het meest bekeken worden. Hiervoor gebruiken wij cookies.

Het is onderdeel van de (wettelijke) taak van Omroep MAX als Publieke Omroep om te rapporteren over onze prestaties. Daarvoor is het nodig om webstatistieken bij te houden. Ook nemen wij deel aan het landelijke internetbereikonderzoek STIR. Hiervoor gebruiken wij cookies, zodat wij de browser kunnen herkennen en op die manier het aantal bezoekers aan onze websites kunnen meten.

Van de informatie die wij zo verzamelen worden statistieken gemaakt. Deze statistieken geven ons inzicht in hoe vaak onze webpagina's bezocht worden, waar bezoekers de meeste tijd doorbrengen, enzovoort. Hierdoor zijn wij in staat structuur, navigatie en inhoud van de website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. De statistieken en overige rapportages kunnen wij niet herleiden tot personen.

Wij gebruiken cookies voor:

  • het bijhouden van het aantal bezoekers op onze webpagina’s
  • het bijhouden van de tijdsduur die elke bezoeker doorbrengt op onze webpagina’s
  • het bepalen van de volgorde waarin een bezoeker de verschillende pagina’s van onze website bezoekt
  • het beoordelen welke delen van onze site aanpassing behoeven
  • het optimaliseren van de website

Voor gebruik van deze cookies is geen toestemming vereist en deze kunnen dan ook niet worden uitgeschakeld.

Sociale media

Sociale cookies verzamelen gegevens over de activiteiten van gebruikers. Dit maakt het onder andere mogelijk om fragmenten van sociale platforms te bekijken, inhoud van onze websites te delen met je vrienden, te reageren op berichten van andere gebruikers en de makers of actief mee te discussiëren op onze forums. Sommige sociale cookies die geplaatst worden, kunnen door sociale medianetwerken ingezet worden om jouw internetgedrag te gebruiken voor commerciële doeleinden. Hier heeft Omroep MAX geen invloed op.

Voor meer informatie over de manier waarop deze derden omgaan met jouw persoonsgegevens, verwijzen wij je door naar het privacy beleid van deze derden. De meest voorkomende zijn:

Cookie-instellingen aanpassen en meer informatie

De cookie-instellingen voor deze website zijn te allen tijde naar je persoonlijke voorkeur te wijzigen. De pagina waarop je deze instellingen kunt wijzigen is te bereiken via deze link Cookie instellingen. Hier is ook gedetailleerde informatie vinden over welke cookies we specifiek plaatsen.

  • Ik wil Sociale Media koppelingen:

    hiermee staat u het plaatsen van Social media Cookies toe, deze netwerken kunnen u volgen en kan uw internetgedrag monitoren voor commerciële doeleinden.