Naar cookieinstellingen
gelukkig

Emina Zorlak: Borrelhap waar u gelukkig van wordt

Over de gemoedstoestand die u hoort te hebben in de maand december zijn vele liedjes geschreven, denk maar aan Holly Jolly Christmas en The most wonderful time of the year. Toch hebben velen niet het overheersende gelukzalige gevoel waarover wordt gezongen. Voor mensen die gevoelig zijn voor neerslachtigheid is december juist vaak de meest deprimerende maand. Gelukkig zijn er steeds meer onderzoeken die bevestigen dat voeding invloed kan hebben op uw mentale gesteldheid. Kunt u zichzelf vrolijk of gelukkig eten?

2e stel hersenen

De onderzoeken staan nog in de kinderschoenen, maar waar de wetenschappers het wel over eens zijn, is dat er wel degelijk een verband is tussen de gezondheid van de darmen en uw mentale welzijn. De darmen en het brein geven elkaar seintjes en worden daarom ook wel ons 2e brein genoemd. Gastroenteroloog Jan Brummer is hoogleraar en heeft in Zweden een onderzoekscentrum geopend dat gespecialiseerd is in de relatie tussen voeding, darmen en hersenen. Volgens hem vallen een aantal dingen op. Hierover vertelt hij in de podcast Gezond Gesprek.

Tryptofaan en serotonine

Volgens Brummen is eten waar tryptofaan in zit . Dit geldt onder andere voor banaan, haver, gedroogde dadels, bruine rijst, linzen, melkproducten, eigeel, kalkoen en vis. De tryptofaan wordt door uw lichaam omgezet in het gelukshormoon serotonine. Er is een bewezen relatie tussen het ‘bestrijden’ van depressie en dit hormoon. Echter is het wel zo dat zodra u ontstekingen heeft, uw lichaam tryptofaan gebruikt voor de bestrijding en wordt er zodoende minder serotonine aangemaakt.

Zaak dus om ontstekingen te vermijden of te verminderen. Maar hoe doet u dit? Onder andere door stress te verminderen, voldoende beweging, minder suiker, meer vezels, onbewerkte voeding, elke dag groenten en fruit in verschillende kleuren, meer noten, vette vis, olijfolie en goede probiotica. Probiotica kunt u kopen in een potje als supplement, maar het zit ook in voeding, zoals zuurkool, yoghurt of augurken; het zijn eigenlijk levende bacteriën die uw gemoedstoestand kunnen beïnvloeden.

Gelukshapje

Met bovenstaande ben ik aan de slag gegaan. En ik kan u vertellen: niet alleen het oog, maar ook uw smaakpapillen worden hier in ieder geval al gelukkig van. Dat is al mooi meegenomen, toch?

Feestelijke fritters van zuurkool en rode biet met gerookte zalm

  • 1 grote rode biet
  • 250 gram zuurkool
  • 1 ei
  • 2 eetlepels fijne havermout
  • Peper, zout
  • 200 gram crème fraiche
  • 150 gram gerookte zalm
  • Olijfolie

Schil en rasp de rode biet. Knijp de zuurkool en rode biet tussen je handen uit tot al het vocht eruit is.

Meng in een kom de rode biet, zuurkool, ei en havermout. Breng op smaak met peper en zout. Verwarm een scheutje olie in een koekenpan en lepel een paar hoopjes beslag in de pan.

Druk het beslag iets plat en bak de fritters in circa 7 minuten om en om goudbruin en gaar. Laat uitlekken op keukenpapier en herhaal met de rest van het beslag.

Leg de fritters op een grote schaal en lepel er een klein beetje crème fraiche op. Verdeel hierop wat kleine stukjes zalm.

Emina Zorlak is met anekdotes en wetenswaardigheden over eten elke maandag te horen in het MAX-radioprogramma De MAX! met Wat eet De MAX! vandaag? Meer recepten van Emina vindt u in onze kookrubriek Dit kookt MAX Vandaag.

Geef een reactie

Minder uitleg Meer uitleg

Cookies op de website van omroep MAX. Geef je toestemming!

Wij plaatsen Functionele cookies, om deze website naar behoren te laten functioneren en Analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens. Voor cookies waarmee derden uw surfgedrag kunnen volgen, kunt u hieronder apart toestemming geven.

Meer uitleg

Waarom cookies?

Omroep MAX plaatst specifieke cookies om het gebruiksgemak voor bezoekers te vergroten. Ze helpen in functionaliteit en zijn bedoeld om inzicht te krijgen in de werking en effectiviteit van de websites.

Hiermee kunnen we de bezochte website zo gebruiksvriendelijke en interessant mogelijk maken voor de bezoeker. Hierbij worden geen gegevens verzameld die gebruikt kunnen worden om individuele gebruikers te volgen.

Functionele cookies

Cookies die er voor zorgen dat deze website naar behoren functioneert

De websites van Omroep MAX gebruiken cookies om er voor te zorgen dat onze websites naar behoren werken. Zo gebruiken wij cookies voor:

  • het onthouden van informatie die je invult op de verschillende pagina’s, zodat je niet steeds al je gegevens opnieuw hoeft in te vullen
  • het doorgeven van informatie van de ene pagina aan de volgende pagina, bijvoorbeeld als er een lange enquête wordt ingevuld of als je veel gegevens moet invullen bij een online bestelling
  • het opslaan van voorkeuren, zoals de taal, locatie, het gewenste aantal te tonen zoekresultaten, etc.
  • het opslaan van instellingen voor een optimale videoweergave, zoals de gewenste buffergrootte en de resolutiegegevens van je scherm
  • het uitlezen van je browserinstellingen om onze website optimaal op je beeldscherm te kunnen weergeven
  • het opsporen van misbruik van onze website en diensten, door bijvoorbeeld een aantal opeenvolgende mislukte inlogpogingen te registreren
  • het gelijkmatig belasten van de website, waardoor de site bereikbaar blijft
  • het aanbieden van de mogelijkheid om inloggegevens op te slaan, zodat je die niet elke keer opnieuw hoeft in te voeren
  • het mogelijk maken om te reageren op onze websites

Webstatistieken

Cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten.

Om te bepalen welke onderdelen van de website het meest interessant zijn voor onze bezoekers, proberen wij continu te meten met behulp van de software van comScore Digital Analytix hoeveel bezoekers er op onze website komen en welke onderdelen van de website het meest bekeken worden. Hiervoor gebruiken wij cookies.

Het is onderdeel van de (wettelijke) taak van Omroep MAX als Publieke Omroep om te rapporteren over onze prestaties. Daarvoor is het nodig om webstatistieken bij te houden. Ook nemen wij deel aan het landelijke internetbereikonderzoek STIR. Hiervoor gebruiken wij cookies, zodat wij de browser kunnen herkennen en op die manier het aantal bezoekers aan onze websites kunnen meten.

Van de informatie die wij zo verzamelen worden statistieken gemaakt. Deze statistieken geven ons inzicht in hoe vaak onze webpagina's bezocht worden, waar bezoekers de meeste tijd doorbrengen, enzovoort. Hierdoor zijn wij in staat structuur, navigatie en inhoud van de website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. De statistieken en overige rapportages kunnen wij niet herleiden tot personen.

Wij gebruiken cookies voor:

  • het bijhouden van het aantal bezoekers op onze webpagina’s
  • het bijhouden van de tijdsduur die elke bezoeker doorbrengt op onze webpagina’s
  • het bepalen van de volgorde waarin een bezoeker de verschillende pagina’s van onze website bezoekt
  • het beoordelen welke delen van onze site aanpassing behoeven
  • het optimaliseren van de website

Voor gebruik van deze cookies is geen toestemming vereist en deze kunnen dan ook niet worden uitgeschakeld.

Sociale media

Sociale cookies verzamelen gegevens over de activiteiten van gebruikers. Dit maakt het onder andere mogelijk om fragmenten van sociale platforms te bekijken, inhoud van onze websites te delen met je vrienden, te reageren op berichten van andere gebruikers en de makers of actief mee te discussiëren op onze forums. Sommige sociale cookies die geplaatst worden, kunnen door sociale medianetwerken ingezet worden om jouw internetgedrag te gebruiken voor commerciële doeleinden. Hier heeft Omroep MAX geen invloed op.

Voor meer informatie over de manier waarop deze derden omgaan met jouw persoonsgegevens, verwijzen wij je door naar het privacy beleid van deze derden. De meest voorkomende zijn:

Cookie-instellingen aanpassen en meer informatie

De cookie-instellingen voor deze website zijn te allen tijde naar je persoonlijke voorkeur te wijzigen. De pagina waarop je deze instellingen kunt wijzigen is te bereiken via deze link Cookie instellingen. Hier is ook gedetailleerde informatie vinden over welke cookies we specifiek plaatsen.

  • Ik wil Sociale Media koppelingen:

    hiermee staat u het plaatsen van Social media Cookies toe, deze netwerken kunnen u volgen en kan uw internetgedrag monitoren voor commerciële doeleinden.