Naar cookieinstellingen
basilicum

Emina Zorlak: Basilicum, de laatste stoot zomer tijdens herfstdiners

Deze week vertelt Emina over basilicum, een plantje waarvan de blaadjes allerlei gerechten kunnen verrijken. Dit kruid doet u misschien denken aan zomers, Italiaanse salades en andere gerechten, maar ook in het najaar is het plantje perfect op z’n plek in de keuken. Emina vertelt u meet over dit kruid en heeft een lekker recept. 

Voorloper van datingapps

Basilicum wordt ook wel koningskruid genoemd, omdat het woord is afgeleid van het Griekse woord ‘basilikos’, wat koninklijk betekent, maar het had net zo goed liefdeskruid kunnen heten. In Italië werd dit kruid vroeger namelijk als de voorganger van een datingapp gebruikt. Als een vrouw wilde laten weten dat ze op zoek was naar een man, dan zette ze een basilicumplant in haar vensterbank. Van oudsher werd basilicum al in liefdesdrankjes gedaan en over mensen gestrooid voor eeuwige trouw.

Veelzijdig kruid

In de volle grond kunt u basilicum van mei tot en met oktober oogsten, dus zo eind oktober is het voor mij het ideale ingrediënt, waarmee ik vol nostalgie zwijmel over warme zomeravonden, terwijl ik herfstige gerechten maak voor vrienden. Deze aromatische plant heeft iets weg van kruidnagel en samen met de muntachtige smaak is het heel verwarmend. De basilicum die wij het beste kennen is de groene, die vooral in Italiaanse gerechten wordt gebruikt, maar er is ook roodpaarse basilicum, die iets sterker van smaak is, citroenbasilicum, die een vleugje citrusachtig is, en Thaise basilicum, die smaakt naar anijs en dragon.

Hak basilicum nooit zoals u bijvoorbeeld koriander of peterselie zou hakken, maar schuur het in plaats daarvan. Dat komt de smaak ten goede. Ik denk dat de meeste mensen het toch wel het beste kennen van pesto, maar u kunt er zoveel kanten mee op. Zorg er wel voor dat, als u het verwerkt in een warm gerecht, dat u het pas net voor serveren toevoegt. Doet u dit niet, dan verliest het door de warmte veel smaak en kleur. De frisgroene kleur is overigens perfect als decoratie, in zowel hartige als zoete gerechten, want basilicum smaakt heerlijk met citrus, aardbei of watermeloen.

Spoom

Voor mij is basilicum mijn geheime wapen in een spoom tijdens diners. Een spoom is een tussengerecht dat de voorgaande gerechtjes beter doet zakken en uw tong als het ware neutraliseert van de smaken ervoor. Een spoom wordt in een feestelijk glaasje geserveerd en is op basis van (sorbet)ijs, bruisende wijn en vaak ook wodka. Het maakt een diner altijd net wat bijzonderder. Ik neem het overigens vaak genoeg ook als toetje in een restaurant. Met wat basilicum erdoor heeft u niet alleen een verrassende twist, maar ook een hypnotiserend mooie kleur, bijna koninklijk. Vandaag een alcoholvrije versie, zodat u er de hele week van kunt genieten. Maar begin op tijd, want voor dit recept maakt u zelfs de citroensorbet zelf!

Basilicumscroppino (spoom) met zelfgemaakte citroensorbet (2 personen)

  • 150 milliliter water
  • 75 gram suiker
  • 2 citroenen
  • 150 milliliter tonic
  • 6 basilicumblaadjes

Begin op tijd, want de zelfgemaakte sorbet moet circa 8 uur in de vriezer.

Aan de slag:

Breng het water met de suiker aan de kook en rasp er de schil van circa 1,5 citroen boven. Laat ongeveer 5 minuten pruttelen. Pers ondertussen de citroenen tot er zo’n 75 milliliter sap is. Laat de suikersiroop afkoelen en voeg het citroensap toe.

Schenk het geheel in een afsluitbare bak en laat circa 8 uur in de vriezer. Indien u dit als sorbet wilt eten, dient u het mengsel de eerste twee uur om de 30 minuten even los te roeren, zodat er geen kristalvorming ontstaat.
Voor de spoom hoeft dit niet.

Doe vervolgens het citroenmengsel in de blender en schenk de tonic erbij. Voeg de basilicumblaadjes toe en mix tot glad, dik geheel. Schenk de scroppino in feestelijke glaasjes en serveer met een rietje.

basilicum

Als het klaar is, ziet her er ongeveer zo uit!

Emina Zorlak is met anekdotes en wetenswaardigheden over eten elke maandag te horen in het MAX-radioprogramma De MAX! met Wat eet De MAX! vandaag? Meer recepten van Emina vindt u in onze kookrubriek Dit kookt MAX Vandaag.

Geef een reactie

Minder uitleg Meer uitleg

Cookies op de website van omroep MAX. Geef je toestemming!

Wij plaatsen Functionele cookies, om deze website naar behoren te laten functioneren en Analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens. Voor cookies waarmee derden uw surfgedrag kunnen volgen, kunt u hieronder apart toestemming geven.

Meer uitleg

Waarom cookies?

Omroep MAX plaatst specifieke cookies om het gebruiksgemak voor bezoekers te vergroten. Ze helpen in functionaliteit en zijn bedoeld om inzicht te krijgen in de werking en effectiviteit van de websites.

Hiermee kunnen we de bezochte website zo gebruiksvriendelijke en interessant mogelijk maken voor de bezoeker. Hierbij worden geen gegevens verzameld die gebruikt kunnen worden om individuele gebruikers te volgen.

Functionele cookies

Cookies die er voor zorgen dat deze website naar behoren functioneert

De websites van Omroep MAX gebruiken cookies om er voor te zorgen dat onze websites naar behoren werken. Zo gebruiken wij cookies voor:

  • het onthouden van informatie die je invult op de verschillende pagina’s, zodat je niet steeds al je gegevens opnieuw hoeft in te vullen
  • het doorgeven van informatie van de ene pagina aan de volgende pagina, bijvoorbeeld als er een lange enquête wordt ingevuld of als je veel gegevens moet invullen bij een online bestelling
  • het opslaan van voorkeuren, zoals de taal, locatie, het gewenste aantal te tonen zoekresultaten, etc.
  • het opslaan van instellingen voor een optimale videoweergave, zoals de gewenste buffergrootte en de resolutiegegevens van je scherm
  • het uitlezen van je browserinstellingen om onze website optimaal op je beeldscherm te kunnen weergeven
  • het opsporen van misbruik van onze website en diensten, door bijvoorbeeld een aantal opeenvolgende mislukte inlogpogingen te registreren
  • het gelijkmatig belasten van de website, waardoor de site bereikbaar blijft
  • het aanbieden van de mogelijkheid om inloggegevens op te slaan, zodat je die niet elke keer opnieuw hoeft in te voeren
  • het mogelijk maken om te reageren op onze websites

Webstatistieken

Cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten.

Om te bepalen welke onderdelen van de website het meest interessant zijn voor onze bezoekers, proberen wij continu te meten met behulp van de software van comScore Digital Analytix hoeveel bezoekers er op onze website komen en welke onderdelen van de website het meest bekeken worden. Hiervoor gebruiken wij cookies.

Het is onderdeel van de (wettelijke) taak van Omroep MAX als Publieke Omroep om te rapporteren over onze prestaties. Daarvoor is het nodig om webstatistieken bij te houden. Ook nemen wij deel aan het landelijke internetbereikonderzoek STIR. Hiervoor gebruiken wij cookies, zodat wij de browser kunnen herkennen en op die manier het aantal bezoekers aan onze websites kunnen meten.

Van de informatie die wij zo verzamelen worden statistieken gemaakt. Deze statistieken geven ons inzicht in hoe vaak onze webpagina's bezocht worden, waar bezoekers de meeste tijd doorbrengen, enzovoort. Hierdoor zijn wij in staat structuur, navigatie en inhoud van de website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. De statistieken en overige rapportages kunnen wij niet herleiden tot personen.

Wij gebruiken cookies voor:

  • het bijhouden van het aantal bezoekers op onze webpagina’s
  • het bijhouden van de tijdsduur die elke bezoeker doorbrengt op onze webpagina’s
  • het bepalen van de volgorde waarin een bezoeker de verschillende pagina’s van onze website bezoekt
  • het beoordelen welke delen van onze site aanpassing behoeven
  • het optimaliseren van de website

Voor gebruik van deze cookies is geen toestemming vereist en deze kunnen dan ook niet worden uitgeschakeld.

Sociale media

Sociale cookies verzamelen gegevens over de activiteiten van gebruikers. Dit maakt het onder andere mogelijk om fragmenten van sociale platforms te bekijken, inhoud van onze websites te delen met je vrienden, te reageren op berichten van andere gebruikers en de makers of actief mee te discussiëren op onze forums. Sommige sociale cookies die geplaatst worden, kunnen door sociale medianetwerken ingezet worden om jouw internetgedrag te gebruiken voor commerciële doeleinden. Hier heeft Omroep MAX geen invloed op.

Voor meer informatie over de manier waarop deze derden omgaan met jouw persoonsgegevens, verwijzen wij je door naar het privacy beleid van deze derden. De meest voorkomende zijn:

Cookie-instellingen aanpassen en meer informatie

De cookie-instellingen voor deze website zijn te allen tijde naar je persoonlijke voorkeur te wijzigen. De pagina waarop je deze instellingen kunt wijzigen is te bereiken via deze link Cookie instellingen. Hier is ook gedetailleerde informatie vinden over welke cookies we specifiek plaatsen.

  • Ik wil Sociale Media koppelingen:

    hiermee staat u het plaatsen van Social media Cookies toe, deze netwerken kunnen u volgen en kan uw internetgedrag monitoren voor commerciële doeleinden.