tarwe

Eindelijk is het duidelijk wat er écht in tarwe zit

Tarwe is één van de belangrijkste basisingrediënten voor de voedselindustrie, maar waar bestaat het eigenlijk uit? En hoe kan het verbeterd worden? Op die vragen heeft niemand een antwoord, tot nu toe. Na jaren van onderzoek hebben wetenschappers alle genen van het gewas kunnen ontcijferen en dat kan grote gevolgen hebben. 

Complexe genen

Al eeuwenlang verbouwt de mens tarwe en in die tijd is er veel aan het graan ‘gesleuteld’ en zijn er veel nieuwe types ontstaan. Al deze soorten tarwe hebben andere eigenschappen, maar overeenkomstig is wel dat ze allemaal bestaan uit complexe bibliotheken van genen. Een voorbeeld: een mens heeft 1 bibliotheek met genen, waarin 23 chromosomen zijn opgenomen. Tarwe heeft 21 chromosomen, verdeeld over 3 verschillende bibliotheken. Deze 3 verschillen van elkaar, maar hebben ook veel overeenkomsten, waardoor het erg lastig is om erachter te komen waaruit een tarwekorrel bestaat.

Efficiënte landbouw

Omdat wetenschappers deze ‘code’ nu eindelijk hebben weten te kraken, lijkt er opeens heel veel mogelijk. Boeren kunnen efficiënter gaan verbouwen, waardoor bijvoorbeeld de kans op een goede oogst vele malen hoger komt te liggen. Daardoor kan er vermoedelijk veel meer voedsel worden geproduceerd, wat vooral goed nieuws is voor landen waar voedselschaarste heerst.

Goed nieuws voor mensen met glutenintolerantie ?

In potentie is het ontcijferen van de genenbibliotheek van tarwe ook goed nieuws voor mensen met de ziekte coeliakie. Coeliakipatiënten krijgen ontstekingen in het darmslijmvlies van de dunne darm als zij gluten eten, een stof die in tarwe zit. Doordat zij intolerant zijn voor gluten, kunnen zij heel veel producten niet eten. Nu eenvoudig aan te tonen is welk gen van tarwe deze reactie veroorzaakt, kan dit er in principe uitgefilterd worden. Met de nadruk op in principe, want het Europese Hof heeft recent besloten dat het in Europa niet toegestaan is om het dna van gewassen te manipuleren.

In de VS en Canada is de regelgeving op dit gebied een stuk minder streng, waardoor er op ten duur voor coeliakipatiënten in deze gebieden wel veilige tarweproducten beschikbaar zullen zijn. In Europa kan dit alleen maar gebeuren als de regelgeving wordt aangepast.

(Bron: ANP, NOS, Trouw, Boerderij.nl, CBS)

Geef een reactie