janny van der heijden

Eetbare weggeefcadeautjes van Janny van der Heijden

Op 5 december deelt de Sint door heel Nederland cadeaus uit. Wilt u zijn voorbeeld volgen en uw naasten een extra eetbaar presentje toestoppen? Probeer dan eens deze zelfgemaakte frambozenazijn, mosterd of chilisaus van Janny van der Heijden. Zo maakt u het.

Ingrediënten voor frambozenazijn (2 flessen)

  • 200 gram (diepvries)frambozen
  • 1 eetlepel honing
  • 500 ml (appel)azijn

Bereidingswijze:

Breng de frambozen, honing en appelazijn op laag vuur aan de kook en laat een minuut of 5 trekken. Zeef de azijn door een koffiefilter in een trechter en schenk in 2 inmaakflessen.

Ingrediënten voor mosterd

  • 75 gram mosterd zaad
  • 150 ml azijn of azijn met water of azijn met witte wijn
  • flink mespunt zout
  • 1 eetlepel honing
  • 1 zonnebloem-, olijfolie of bijvoorbeeld notenolie

Bereidingswijze

Pureer de mosterdzaadjes in de keukenmachine tot poeder. Wie heel gladde mosterd wil kan nu het poeder daarna nog even zeven, waardoor de schilletjes achterblijven. Gooi het poeder daarna terug in de mengkom van de keukenmachine en voeg de overigen overige ingrediënten toe. Meng vervolgens alles goed door elkaar.

In principe is de mosterd nu klaar om in de pot te gaan. Wie wil kan variëren, kan extra ingrediënten toevoegen, zoals honing, kruiden of wat extra gekweekte mosterdzaadjes.

TIP: Zelf mosterd maken is super eenvoudig, maar houd er rekening mee dat de mosterd pas goed op smaak komt na minimaal 2 dagen. De smaak van de mosterd is niet alleen afhankelijk van de mosterdzaadjes maar ook van de azijn. Kies deze dus secuur.

LET OP: Let er op dat de potten en flessen goed uitgekookt zijn. Dat voorkomt bederf!

Ingrediënten voor chilisaus

  • 1 flinke ui
  • 2 tenen knoflook
  • 12 rode pepers
  • olijfolie
  • 2 eetlepel rietsuiker of kokosbloesemsuiker
  • 5 rijpe tomaten
  • 150 ml azijn
  • 200 ml biologisch appelsap

Bereidingswijze:

Pel de ui en knoflook en snijd beide in grove stukken. Snijd de steel aanzet van de pepers en hak ze in stukken. Pureer alles samen in de keukenmachine en fruit ongeveer 5 minuten in wat olie. Bestrooi met de suiker en laat nog even fruiten. Pureer in de tussentijd de tomaten tot een grove massa en voeg bij de pepers in de pan. Fruit kort mee en schenk dan de azijn en het appelsap in de pan.

Laat ongeveer 20 minuten zonder deksel pruttelen. Breng op smaak met wat zout en pureer tot een glad geheel. Schenk in flessen.Voor een extra gladde saus kan de massa na het pureren ook nog door een zeef worden geschonken

LET OP: Let er op dat de potten en flessen voor de azijn, chilisaus en frambozen-azijn goed uitgekookt zijn. Dat voorkomt bederf!

Geef een reactie