Naar cookieinstellingen
janny van der heijden

Eetbare weggeefcadeautjes van Janny van der Heijden

Op 5 december deelt de Sint door heel Nederland cadeaus uit. Wilt u zijn voorbeeld volgen en uw naasten een extra eetbaar presentje toestoppen? Probeer dan eens deze zelfgemaakte frambozenazijn, mosterd of chilisaus van Janny van der Heijden. Zo maakt u het.

Ingrediënten voor frambozenazijn (2 flessen)

  • 200 gram (diepvries)frambozen
  • 1 eetlepel honing
  • 500 ml (appel)azijn

Bereidingswijze:

Breng de frambozen, honing en appelazijn op laag vuur aan de kook en laat een minuut of 5 trekken. Zeef de azijn door een koffiefilter in een trechter en schenk in 2 inmaakflessen.

Ingrediënten voor mosterd

  • 75 gram mosterd zaad
  • 150 ml azijn of azijn met water of azijn met witte wijn
  • flink mespunt zout
  • 1 eetlepel honing
  • 1 zonnebloem-, olijfolie of bijvoorbeeld notenolie

Bereidingswijze

Pureer de mosterdzaadjes in de keukenmachine tot poeder. Wie heel gladde mosterd wil kan nu het poeder daarna nog even zeven, waardoor de schilletjes achterblijven. Gooi het poeder daarna terug in de mengkom van de keukenmachine en voeg de overigen overige ingrediënten toe. Meng vervolgens alles goed door elkaar.

In principe is de mosterd nu klaar om in de pot te gaan. Wie wil kan variëren, kan extra ingrediënten toevoegen, zoals honing, kruiden of wat extra gekweekte mosterdzaadjes.

TIP: Zelf mosterd maken is super eenvoudig, maar houd er rekening mee dat de mosterd pas goed op smaak komt na minimaal 2 dagen. De smaak van de mosterd is niet alleen afhankelijk van de mosterdzaadjes maar ook van de azijn. Kies deze dus secuur.

LET OP: Let er op dat de potten en flessen goed uitgekookt zijn. Dat voorkomt bederf!

Ingrediënten voor chilisaus

  • 1 flinke ui
  • 2 tenen knoflook
  • 12 rode pepers
  • olijfolie
  • 2 eetlepel rietsuiker of kokosbloesemsuiker
  • 5 rijpe tomaten
  • 150 ml azijn
  • 200 ml biologisch appelsap

Bereidingswijze:

Pel de ui en knoflook en snijd beide in grove stukken. Snijd de steel aanzet van de pepers en hak ze in stukken. Pureer alles samen in de keukenmachine en fruit ongeveer 5 minuten in wat olie. Bestrooi met de suiker en laat nog even fruiten. Pureer in de tussentijd de tomaten tot een grove massa en voeg bij de pepers in de pan. Fruit kort mee en schenk dan de azijn en het appelsap in de pan.

Laat ongeveer 20 minuten zonder deksel pruttelen. Breng op smaak met wat zout en pureer tot een glad geheel. Schenk in flessen.Voor een extra gladde saus kan de massa na het pureren ook nog door een zeef worden geschonken

LET OP: Let er op dat de potten en flessen voor de azijn, chilisaus en frambozen-azijn goed uitgekookt zijn. Dat voorkomt bederf!

Geef een reactie

Minder uitleg Meer uitleg

Cookies op de website van omroep MAX. Geef je toestemming!

Wij plaatsen Functionele cookies, om deze website naar behoren te laten functioneren en Analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens. Voor cookies waarmee derden uw surfgedrag kunnen volgen, kunt u hieronder apart toestemming geven.

Meer uitleg

Waarom cookies?

Omroep MAX plaatst specifieke cookies om het gebruiksgemak voor bezoekers te vergroten. Ze helpen in functionaliteit en zijn bedoeld om inzicht te krijgen in de werking en effectiviteit van de websites.

Hiermee kunnen we de bezochte website zo gebruiksvriendelijke en interessant mogelijk maken voor de bezoeker. Hierbij worden geen gegevens verzameld die gebruikt kunnen worden om individuele gebruikers te volgen.

Functionele cookies

Cookies die er voor zorgen dat deze website naar behoren functioneert

De websites van Omroep MAX gebruiken cookies om er voor te zorgen dat onze websites naar behoren werken. Zo gebruiken wij cookies voor:

  • het onthouden van informatie die je invult op de verschillende pagina’s, zodat je niet steeds al je gegevens opnieuw hoeft in te vullen
  • het doorgeven van informatie van de ene pagina aan de volgende pagina, bijvoorbeeld als er een lange enquête wordt ingevuld of als je veel gegevens moet invullen bij een online bestelling
  • het opslaan van voorkeuren, zoals de taal, locatie, het gewenste aantal te tonen zoekresultaten, etc.
  • het opslaan van instellingen voor een optimale videoweergave, zoals de gewenste buffergrootte en de resolutiegegevens van je scherm
  • het uitlezen van je browserinstellingen om onze website optimaal op je beeldscherm te kunnen weergeven
  • het opsporen van misbruik van onze website en diensten, door bijvoorbeeld een aantal opeenvolgende mislukte inlogpogingen te registreren
  • het gelijkmatig belasten van de website, waardoor de site bereikbaar blijft
  • het aanbieden van de mogelijkheid om inloggegevens op te slaan, zodat je die niet elke keer opnieuw hoeft in te voeren
  • het mogelijk maken om te reageren op onze websites

Webstatistieken

Cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten.

Om te bepalen welke onderdelen van de website het meest interessant zijn voor onze bezoekers, proberen wij continu te meten met behulp van de software van comScore Digital Analytix hoeveel bezoekers er op onze website komen en welke onderdelen van de website het meest bekeken worden. Hiervoor gebruiken wij cookies.

Het is onderdeel van de (wettelijke) taak van Omroep MAX als Publieke Omroep om te rapporteren over onze prestaties. Daarvoor is het nodig om webstatistieken bij te houden. Ook nemen wij deel aan het landelijke internetbereikonderzoek STIR. Hiervoor gebruiken wij cookies, zodat wij de browser kunnen herkennen en op die manier het aantal bezoekers aan onze websites kunnen meten.

Van de informatie die wij zo verzamelen worden statistieken gemaakt. Deze statistieken geven ons inzicht in hoe vaak onze webpagina's bezocht worden, waar bezoekers de meeste tijd doorbrengen, enzovoort. Hierdoor zijn wij in staat structuur, navigatie en inhoud van de website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. De statistieken en overige rapportages kunnen wij niet herleiden tot personen.

Wij gebruiken cookies voor:

  • het bijhouden van het aantal bezoekers op onze webpagina’s
  • het bijhouden van de tijdsduur die elke bezoeker doorbrengt op onze webpagina’s
  • het bepalen van de volgorde waarin een bezoeker de verschillende pagina’s van onze website bezoekt
  • het beoordelen welke delen van onze site aanpassing behoeven
  • het optimaliseren van de website

Voor gebruik van deze cookies is geen toestemming vereist en deze kunnen dan ook niet worden uitgeschakeld.

Sociale media

Sociale cookies verzamelen gegevens over de activiteiten van gebruikers. Dit maakt het onder andere mogelijk om fragmenten van sociale platforms te bekijken, inhoud van onze websites te delen met je vrienden, te reageren op berichten van andere gebruikers en de makers of actief mee te discussiëren op onze forums. Sommige sociale cookies die geplaatst worden, kunnen door sociale medianetwerken ingezet worden om jouw internetgedrag te gebruiken voor commerciële doeleinden. Hier heeft Omroep MAX geen invloed op.

Voor meer informatie over de manier waarop deze derden omgaan met jouw persoonsgegevens, verwijzen wij je door naar het privacy beleid van deze derden. De meest voorkomende zijn:

Cookie-instellingen aanpassen en meer informatie

De cookie-instellingen voor deze website zijn te allen tijde naar je persoonlijke voorkeur te wijzigen. De pagina waarop je deze instellingen kunt wijzigen is te bereiken via deze link Cookie instellingen. Hier is ook gedetailleerde informatie vinden over welke cookies we specifiek plaatsen.

  • Ik wil Sociale Media koppelingen:

    hiermee staat u het plaatsen van Social media Cookies toe, deze netwerken kunnen u volgen en kan uw internetgedrag monitoren voor commerciële doeleinden.