Naar cookieinstellingen
eetbare bloemen op een lepeltje.

Eetbare bloemen: dit wilt u er allemaal over weten  

Het maakt al snel een spectaculaire indruk: kleurrijke bloemetjes op een gerecht of in een drankje. Eetbare bloemen zijn dan ook op steeds meer plekken te vinden. Maar welke bloemen mag u zoal eten? Waar kunt u ze in verwerken en hoe bewaart u ze? We vertellen u er alles over in dit artikel.

Weten welke u wel en niet mag eten is de eerste stap

Het is met bloemen net als met paddenstoelen: sommige zijn giftig, dus weten welke u wel en niet mag eten is de eerste stap. Bovendien vindt u ze misschien ook niet allemaal even lekker. Zo is de smaak van viooltjes, een van de meest gebruikte eetbare bloemen, vrij mild en de smaak van lavendel juist vrij sterk en wat bitter.

Er zijn verschillende manieren om aan eetbare bloemen te komen

Eetbare bloemen liggen steeds vaker in de schappen van supermarkten. Ook vindt u ze nog wel eens in delicatessenzaken of bij de betere groenteboer. Zelf kweken is ook een (leuke) optie; dan bent u er ook zeker van dat ze onbespoten zijn en heeft u voldoening van uw werk.

Wildplukken kan ook, maar u moet expertise en ervaring hebben om te weten welke u wel en niet kunt eten. Zo zijn bloemen van de daglelie eetbaar, maar de bloemen van een echte lelie zeer giftig. Ook de bloemen van tomaten, pepers en paprika’s zijn giftig. Daarnaast kunnen er bij wildplukken resten van uitlaatgassen of bestrijdingsmiddelen op de bloemen zitten.

Koop eetbare bloemen in elk geval nooit bij de bloemist, want die zijn niet gekweekt om op te eten en worden vaak met chemische stoffen bespoten.

Pluk de hele bloem, maar eet alleen de blaadjes

In principe eet u alleen de gekleurde blaadjes. Deze noemen we ook wel kroonbladeren. Toch kunt u beter de hele bloem oogsten, omdat u de kroonbladeren snel beschadigt wanneer u alleen die plukt. De blaadjes moeten er verder in elk geval fris uitzien en geen bruine plekjes hebben of al een beetje verdroogd zijn. Verder kan er een smaakverschil zitten tussen de hele kleine jonge blaadjes of juist de grotere bladeren.

Eetbare bloemen zijn vers niet lang houdbaar

Bloemblaadjes houdt u niet lang vers. Bij voorkeur plukt u ze dus zo kort mogelijk voordat u ze gaat opeten. In de ochtend, als de zon nog niet met volle kracht op de bloemen geschenen heeft, zijn bloemen sappiger van smaak dan in de middag. Zit er wat tijd tussen oogst en gebruik in de keuken? Pluk de bloemen dan met stengel en al en zet ze in een vaas met water. Of laat de bloemhoofdjes drijven in een schaaltje water tot u ze verwerkt in een gerecht. U kunt de bloemen zelfs drogen en dan nog tot een jaar later gebruiken. Ze leveren dan alleen wel in op vorm en kleur.

De mogelijkheden voor gerechten en drankjes zijn eindeloos

Met eetbare bloemen kunt u allerlei gerechten en drankjes opfleuren. Van kleurrijke cocktails tot aan soepen en sauzen die u met de bloemen extra cachet geeft. Hieronder geven we een paar tips.

Bloem in een drankje

Een sierlijke bloem in een glas sap of cocktail zorgt al gauw voor een (extra) feestelijk effect. Ook kunt u verse thee maken, bijvoorbeeld met kamille of een korenbloem.

Vlierbessenbloemen in een cocktail

Vlierbessenbloemen in een cocktail

Taarten en koekjes

Bloemen laten zich goed verwerken in een koude glazuurlaag. Bak eerst uw taart, cake of koekjes en voeg daarna de bloemen toe. En wist u dat de smaken van chocola en bloemen heel goed samengaan?

Eetbare bloemen verwerkt in cakekjes

Eetbare bloemen verwerkt in cakejes

Fraaie ijsklontjes

Verwerk bloemblaadjes in ijsblokjes. Het is super simpel, maar het effect is indrukwekkend. Leg een bloem(blaadje) in elk vakje van een ijsblokvorm, gebruik bijvoorbeeld viooltjes, en vul de vorm met water en leg in de vriezer.

Viooltjes verwerkt in ijsblokjes

Viooltjes verwerkt in ijsblokjes

Soepen en sauzen

Dit lijkt misschien een onverwachte combinatie. Wat dacht u van pompoensoep met een pompoenbloem of rozenblaadjes voor in de tomatensaus. U kunt zelfs een pesto maken van bieslookbloemen of het blad en de bloemen van Oost-Indische kers.

Pompoensoep met een pompoenbloem

Pompoensoep met een pompoenbloem

Bloemenboter

Ook kunt u eens voor een feestelijke bloemenboter gaan. Erg eenvoudig om te maken met groots effect. U heeft maar een paar ingrediënten nodig: eetbare bloemen, roomboter en zout en peper. Even mengen met elkaar, in folie rollen en klaar.

Eetbare bloemen verwerkt in roomboter

Eetbare bloemen verwerkt in roomboter

In sommige gevallen kunt u bloemen beter niet eten

Wanneer u astma heeft of gevoelig bent voor allergieën, zoals bijvoorbeeld hooikoorts, kunt u beter extra voorzichtig zijn met het eten van bloemen. Daarnaast kunnen zwangere vrouwen beter ook geen eetbare bloemen eten.

(Bron: LibelleLekker, IVN, 24Kitchen, RTL Nieuws. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Minder uitleg Meer uitleg

Cookies op de website van omroep MAX. Geef je toestemming!

Wij plaatsen Functionele cookies, om deze website naar behoren te laten functioneren en Analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens. Voor cookies waarmee derden uw surfgedrag kunnen volgen, kunt u hieronder apart toestemming geven.

Meer uitleg

Waarom cookies?

Omroep MAX plaatst specifieke cookies om het gebruiksgemak voor bezoekers te vergroten. Ze helpen in functionaliteit en zijn bedoeld om inzicht te krijgen in de werking en effectiviteit van de websites.

Hiermee kunnen we de bezochte website zo gebruiksvriendelijke en interessant mogelijk maken voor de bezoeker. Hierbij worden geen gegevens verzameld die gebruikt kunnen worden om individuele gebruikers te volgen.

Functionele cookies

Cookies die er voor zorgen dat deze website naar behoren functioneert

De websites van Omroep MAX gebruiken cookies om er voor te zorgen dat onze websites naar behoren werken. Zo gebruiken wij cookies voor:

  • het onthouden van informatie die je invult op de verschillende pagina’s, zodat je niet steeds al je gegevens opnieuw hoeft in te vullen
  • het doorgeven van informatie van de ene pagina aan de volgende pagina, bijvoorbeeld als er een lange enquête wordt ingevuld of als je veel gegevens moet invullen bij een online bestelling
  • het opslaan van voorkeuren, zoals de taal, locatie, het gewenste aantal te tonen zoekresultaten, etc.
  • het opslaan van instellingen voor een optimale videoweergave, zoals de gewenste buffergrootte en de resolutiegegevens van je scherm
  • het uitlezen van je browserinstellingen om onze website optimaal op je beeldscherm te kunnen weergeven
  • het opsporen van misbruik van onze website en diensten, door bijvoorbeeld een aantal opeenvolgende mislukte inlogpogingen te registreren
  • het gelijkmatig belasten van de website, waardoor de site bereikbaar blijft
  • het aanbieden van de mogelijkheid om inloggegevens op te slaan, zodat je die niet elke keer opnieuw hoeft in te voeren
  • het mogelijk maken om te reageren op onze websites

Webstatistieken

Cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten.

Om te bepalen welke onderdelen van de website het meest interessant zijn voor onze bezoekers, proberen wij continu te meten met behulp van de software van comScore Digital Analytix hoeveel bezoekers er op onze website komen en welke onderdelen van de website het meest bekeken worden. Hiervoor gebruiken wij cookies.

Het is onderdeel van de (wettelijke) taak van Omroep MAX als Publieke Omroep om te rapporteren over onze prestaties. Daarvoor is het nodig om webstatistieken bij te houden. Ook nemen wij deel aan het landelijke internetbereikonderzoek STIR. Hiervoor gebruiken wij cookies, zodat wij de browser kunnen herkennen en op die manier het aantal bezoekers aan onze websites kunnen meten.

Van de informatie die wij zo verzamelen worden statistieken gemaakt. Deze statistieken geven ons inzicht in hoe vaak onze webpagina's bezocht worden, waar bezoekers de meeste tijd doorbrengen, enzovoort. Hierdoor zijn wij in staat structuur, navigatie en inhoud van de website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. De statistieken en overige rapportages kunnen wij niet herleiden tot personen.

Wij gebruiken cookies voor:

  • het bijhouden van het aantal bezoekers op onze webpagina’s
  • het bijhouden van de tijdsduur die elke bezoeker doorbrengt op onze webpagina’s
  • het bepalen van de volgorde waarin een bezoeker de verschillende pagina’s van onze website bezoekt
  • het beoordelen welke delen van onze site aanpassing behoeven
  • het optimaliseren van de website

Voor gebruik van deze cookies is geen toestemming vereist en deze kunnen dan ook niet worden uitgeschakeld.

Sociale media

Sociale cookies verzamelen gegevens over de activiteiten van gebruikers. Dit maakt het onder andere mogelijk om fragmenten van sociale platforms te bekijken, inhoud van onze websites te delen met je vrienden, te reageren op berichten van andere gebruikers en de makers of actief mee te discussiëren op onze forums. Sommige sociale cookies die geplaatst worden, kunnen door sociale medianetwerken ingezet worden om jouw internetgedrag te gebruiken voor commerciële doeleinden. Hier heeft Omroep MAX geen invloed op.

Voor meer informatie over de manier waarop deze derden omgaan met jouw persoonsgegevens, verwijzen wij je door naar het privacy beleid van deze derden. De meest voorkomende zijn:

Cookie-instellingen aanpassen en meer informatie

De cookie-instellingen voor deze website zijn te allen tijde naar je persoonlijke voorkeur te wijzigen. De pagina waarop je deze instellingen kunt wijzigen is te bereiken via deze link Cookie instellingen. Hier is ook gedetailleerde informatie vinden over welke cookies we specifiek plaatsen.

  • Ik wil Sociale Media koppelingen:

    hiermee staat u het plaatsen van Social media Cookies toe, deze netwerken kunnen u volgen en kan uw internetgedrag monitoren voor commerciële doeleinden.