Eetbare bloemen: dit wilt u er allemaal over weten
Publicatiedatum: 18 april 2025
Het maakt al snel een spectaculaire indruk: kleurrijke bloemetjes op een gerecht of in een drankje. Eetbare bloemen zijn dan ook op steeds meer plekken te vinden. Maar welke bloemen mag u zoal eten? Waar kunt u ze in verwerken en hoe bewaart u ze? We vertellen u er alles over in dit artikel.
Weten welke u wel en niet mag eten is de eerste stap
Het is met bloemen net als met paddenstoelen: sommige zijn giftig, dus weten welke u wel en niet mag eten is de eerste stap. Bovendien vindt u ze misschien ook niet allemaal even lekker. Zo is de smaak van viooltjes, een van de meest gebruikte eetbare bloemen, vrij mild en de smaak van lavendel juist vrij sterk en wat bitter.
Er zijn verschillende manieren om aan eetbare bloemen te komen
Eetbare bloemen liggen steeds vaker in de schappen van supermarkten. Ook vindt u ze nog wel eens in delicatessenzaken of bij de betere groenteboer. Zelf kweken is ook een (leuke) optie; dan bent u er ook zeker van dat ze onbespoten zijn en heeft u voldoening van uw werk.
Wildplukken kan ook, maar u moet expertise en ervaring hebben om te weten welke u wel en niet kunt eten. Zo zijn bloemen van de daglelie eetbaar, maar de bloemen van een echte lelie zeer giftig. Ook de bloemen van tomaten, pepers en paprika’s zijn giftig. Daarnaast kunnen er bij wildplukken resten van uitlaatgassen of bestrijdingsmiddelen op de bloemen zitten.
Koop eetbare bloemen in elk geval nooit bij de bloemist, want die zijn niet gekweekt om op te eten en worden vaak met chemische stoffen bespoten.
Pluk de hele bloem, maar eet alleen de blaadjes
In principe eet u alleen de gekleurde blaadjes. Deze noemen we ook wel kroonbladeren. Toch kunt u beter de hele bloem oogsten, omdat u de kroonbladeren snel beschadigt wanneer u alleen die plukt. De blaadjes moeten er verder in elk geval fris uitzien en geen bruine plekjes hebben of al een beetje verdroogd zijn. Verder kan er een smaakverschil zitten tussen de hele kleine jonge blaadjes of juist de grotere bladeren.
Eetbare bloemen zijn vers niet lang houdbaar
Bloemblaadjes houdt u niet lang vers. Bij voorkeur plukt u ze dus zo kort mogelijk voordat u ze gaat opeten. In de ochtend, als de zon nog niet met volle kracht op de bloemen geschenen heeft, zijn bloemen sappiger van smaak dan in de middag. Zit er wat tijd tussen oogst en gebruik in de keuken? Pluk de bloemen dan met stengel en al en zet ze in een vaas met water. Of laat de bloemhoofdjes drijven in een schaaltje water tot u ze verwerkt in een gerecht. U kunt de bloemen zelfs drogen en dan nog tot een jaar later gebruiken. Ze leveren dan alleen wel in op vorm en kleur.
De mogelijkheden voor gerechten en drankjes zijn eindeloos
Met eetbare bloemen kunt u allerlei gerechten en drankjes opfleuren. Van kleurrijke cocktails tot aan soepen en sauzen die u met de bloemen extra cachet geeft. Hieronder geven we een paar tips.
Bloem in een drankje
Een sierlijke bloem in een glas sap of cocktail zorgt al gauw voor een (extra) feestelijk effect. Ook kunt u verse thee maken, bijvoorbeeld met kamille of een korenbloem.

Vlierbessenbloemen in een cocktail
Taarten en koekjes
Bloemen laten zich goed verwerken in een koude glazuurlaag. Bak eerst uw taart, cake of koekjes en voeg daarna de bloemen toe. En wist u dat de smaken van chocola en bloemen heel goed samengaan?

Eetbare bloemen verwerkt in cakejes
Fraaie ijsklontjes
Verwerk bloemblaadjes in ijsblokjes. Het is super simpel, maar het effect is indrukwekkend. Leg een bloem(blaadje) in elk vakje van een ijsblokvorm, gebruik bijvoorbeeld viooltjes, en vul de vorm met water en leg in de vriezer.

Viooltjes verwerkt in ijsblokjes
Soepen en sauzen
Dit lijkt misschien een onverwachte combinatie. Wat dacht u van pompoensoep met een pompoenbloem of rozenblaadjes voor in de tomatensaus. U kunt zelfs een pesto maken van bieslookbloemen of het blad en de bloemen van Oost-Indische kers.

Pompoensoep met een pompoenbloem
Bloemenboter
Ook kunt u eens voor een feestelijke bloemenboter gaan. Erg eenvoudig om te maken met groots effect. U heeft maar een paar ingrediënten nodig: eetbare bloemen, roomboter en zout en peper. Even mengen met elkaar, in folie rollen en klaar.

Eetbare bloemen verwerkt in roomboter
In sommige gevallen kunt u bloemen beter niet eten
Wanneer u astma heeft of gevoelig bent voor allergieën, zoals bijvoorbeeld hooikoorts, kunt u beter extra voorzichtig zijn met het eten van bloemen. Daarnaast kunnen zwangere vrouwen beter ook geen eetbare bloemen eten.
(Bron: LibelleLekker, IVN, 24Kitchen, RTL Nieuws. Foto: Shutterstock)