Eendenborst met pompoenpuree
Publicatiedatum: 11 november 2013
Ingrediënten (voor 2 personen):
- 250 gram eendenborstfilet
- 300 gram pompoen
- 6 sjalotten
- 1 kruidnagel
- 1 laurierblaadje
- 50 milliliter rode wijn
- 2 eetlepels balsamica-azijn
- 1 theelepel karwijzaad (komijn)
- peper en zout
Bereiding:
Verwarm de over voor op 160 graden.
Breng in een pan ruim kokend water aan de kook en gaar de schoongemaakte en in grote stukken gesneden pompoen. Zodra deze gaar zijn (in ongeveer 20 minuten) afgieten en met de staafmixer pureren. Breng op smaak met peper en zout en houd het geheel warm.
Draai de filets om en maak met een scherp mes diagonale inkepingen in het vet op ongeveer 1 cm van elkaar.
Braad de filets vervolgens op de vetzijde in een hete, droge koekenpan. Laat het vet rustig gedurende 10 minuten in de hete pan uitbakken tot het bruin en krokant is. Draai de filets om en braad nog 3 minuten de vleeszijde bruin. Laat de filets gedurende 10 minuten mooi rosé garen in de oven.
Doe in het overgebleven bakvet de in lange strips gesneden sjalotten toe samen met de kruidnagel en laurier. Laat 5 minuten op een laag vuur garen voordat de azijn en rode wijn wordt toegevoegd.
Laat flink doorkoken tot er een stroperige sjalotjus ontstaat. Laat de eend, nadat hij uit de over komt, nog 5 minuten rusten alvorens in mooie plakjes te snijden.
Bestrooi de pompoenpuree met karwijzaadjes. Serveer de eendenborstplakjes op de sjalottenjus.
(Bron: Echt afvallen doe je zo)