Eendenborst in bladerdeeg met paddenstoel, kool en pompoenpuree van Antoine
Publicatiedatum: 10 januari 2017
Het nieuwe jaar is begonnen en dat moet gevierd worden! En hoe doet u dat beter met een heerlijke maaltijd op tafel? Antoine Hermans bereidt een recept voor Eendenborst in bladerdeeg met paddenstoel, kool en pompoenpuree.
Ingrediënten:
Paddenstoel:
- 250 gram paddenstoelen
- 1 teen knoflook, gepeld
- 2 bananensjallotten
- 1 deciliter witte wijn
- 50 gram crème fraiche
Eendenborst:
- 2 tamme eendenborsten
- 1 teentje knoflook, geperst
- 1theelepel venkelzaad
- Peper
- Zout
- Olijfolie
- Groen kool
- 4 bladerdeegvellen
- Eigeel
- komijnzaad
Pompoenpuree:
- 200 gram pompoenblokjes
- 20 gram santen
- 2 cm gember, geschild
- 1 knoflookteentje, geschild
- 100 gram roomboter koude blokjes
Bereiding:
Snijd de paddenstoelen door vieren en bak ze in olijfolie aan met de sjalot, knoflook peper en zout. Blus af met witte wijn en laat de wijn volledig verdampen.
Voeg vervolgens de crème fraiche toe en draai het geheel in de keukenmachine tot een glad mengsel.
Snijd het vet van de twee eendenborsten af en marineer de borsten twee uur in de knoflook, venkelzaad, peper, zout en olijfolie
Neem 2 bladeren van de groene kool, snijd de nerf eruit en blancheer deze in kokend water. Spoel ze koud af en dep ze droog.
Halveer de eendenborst in de lengte. Leg de eend op het groene koolblad. Smeer de boven- en zijkant van de eend in met de paddenstoelen. Vouw het koolblad zorgvuldig om de eend heen en plaats het in het midden van het bladerdeeg. Bevochtig het nog zichtbare bladerdeeg met een kwastje met water.
Bedek het geheel nu met een ander bladerdeegvel en druk voorzichtig alle lucht eruit. Snijd het overtollige deeg eraf met een mes en maak de randen goed dicht met een vork. Smeer de bovenkant nu in met eigeel met een kwastje en bestrooi met wat komijnzaad. Bak het geheel in 18 minuten af in een oven van 180 graden.
Kook de pompoen samen met de knoflook en gember af tot het zacht is. Giet af en laat nog even droogstomen. Doe het nog hete mengsel in de keukenmachine en draai fijn. Voeg de koude klontjes boter toe en breng op smaak met peper en zout.
Eet smakelijk!