Naar cookieinstellingen
Het is de Nationale Week zonder Vlees en Zuivel.

Een week zonder vlees en zuivel: maak deze recepten eens

In 2024 wordt de 7e editie gehouden van de Nationale Week zonder Vlees. In 2022 is daar de toevoeging ‘& Zuivel’ bij gekomen. De bijbehorende stichting is opgericht door Isabel Boerdam, ook wel bekend van haar foodblog De Hippe Vegetariër. De week vindt dit jaar plaats van 4 tot en met 10 maart.

‘Elke dag vlees en zuivel eten is niet meer van deze tijd’

De week is in het leven geroepen omdat de stichting vindt dat elke dag vlees en zuivel eten niet meer van deze tijd is. Ze hopen hiermee meer mensen flexitariër te maken. Hierbij worden vlees en zuivel afgewisseld met vegetarische en plantaardige alternatieven. Vis valt volgens de stichting ook onder vlees in dit geval. Als er minder vlees en zuivel gegeten wordt, wordt er minder water verbruikt en is er minder uitstoot van broeikasgassen die bijdragen aan klimaatverandering, zegt de stichting.

Vlees kan niet zomaar uit een maaltijd weggelaten worden

Maar wie stopt met vlees en zuivel eten, moet er goed op letten wat er dan wel gegeten wordt. Want vlees kan niet zomaar uit een maaltijd weggelaten worden. Anders mist u eiwitten, ijzer en vitamine B1 en B12. Er zijn steeds meer kant-en-klare vleesvervangers te koop in de supermarkt. Maar deze bevatten niet altijd de juiste voedingsstoffen. Wat wel natuurlijke vleesvervangers zijn: peulvruchten, tofu, tempé, eieren en ongezouten noten.

Falafel met plantaardige mayonaise

Presentator Jetske van den Elsen is in 2023 tijdens de nationale week te gast bij Tijd voor MAX en deelt daar een recept voor falafel met plantaardige citroen mayonaise. In mayonaise zit zuivel, dus kan in deze week niet gegeten worden. Maar het vocht uit het blik waar kikkererwten inzitten, aquafaba, werkt een beetje zoals eieren. Hier kan dus mayonaise van gemaakt worden. Maar ook meringue kan hier heel goed van gemaakt worden. Het is een veganistische oplossing voor het gebruik van eieren.

Andere recepten zonder vlees en zuivel

Op zoek naar andere gerechten zonder vlees of zuivel? Denk eens aan deze pittige sperziebonen met tempégehakt en rijst. Of deze chili sin carne van Janny van der Heijden. Ze geeft 2 varianten. De 2e met vegagehakt bevat wel zuivel door de Griekse yoghurt en geraspte kaas. Deze Irakese mungbonensoep is ook een goede om te eten in deze week. We hebben meerdere recepten met vleesvervangers op onze website staan. Niet alles in deze categorie is zonder zuivel.

Vegetarische recepten

Bent u op zoek naar vegetarische recepten? Die hebben we ook. Denk bijvoorbeeld eens aan het bladerdeegrecept pithivier met kastanjechampignons. Of deze pakora, een Indiaas gefrituurd hapje. In de dip zit zuivel verwerkt, die zou u ook kunnen vervangen door een plantaardige dip, zoals hummus.

(Bron: Nationale Week zonder Vlees en Zuivel, RTL Nieuws, Nu.nl, archief. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reacties (3)

    Louis1952 says:

    Waarom moeten mensen steeds weer meedoen aan die onzinnige hype’s?

    Er wordt ons steeds meer opgedrongen en wij moeten er schijnbaar als klootjesvolk gewoon achteraan lopen.

    Ik ben goed genoeg in staat om mijn dagelijkse voedsel afwisselend samen te stellen. En van dat veganistische gedoe heb ik sowieso geen hoge pet van op.

      catt4u says:

      Voor jou een onzinnige hype.
      Daar denken veel bedrijven en ook multinationals kennelijk toch anders over als je naar het grote aanbod van producten kijkt.

      En je weet waarschijnlijk ook dat als er geen vraag van kopers is, er ook geen aanbod is/komt.
      Conclusie, voor jou een onzinnige hype voor snel groeiende andere groep consumenten een manier van leven.
      Maar als jouw gebruikersnaam ook je geboortejaar is, dan is dat wel te begrijpen 🙂

      bartb2000 says:

      Ik sluit mij aan bij de reactie van Louis1952.

      Het veganistische gedachtengoed en de bedenkelijke filosofieën erachter spreken mij totaal niet aan.

      Bovendien zitten de onnatuurlijke vleesvervangers vol zout, suikers, vetten en smaakversterkers om het toch maar op smaak te krijgen.

      Alle respect voor mensen die ervoor kiezen om vegetarisch te eten of zij die ervoor kiezen om gebedsvol te vasten.

      Het kan mijn geboortejaar zijn natuurlijk 😉

Minder uitleg Meer uitleg

Cookies op de website van omroep MAX. Geef je toestemming!

Wij plaatsen Functionele cookies, om deze website naar behoren te laten functioneren en Analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens. Voor cookies waarmee derden uw surfgedrag kunnen volgen, kunt u hieronder apart toestemming geven.

Meer uitleg

Waarom cookies?

Omroep MAX plaatst specifieke cookies om het gebruiksgemak voor bezoekers te vergroten. Ze helpen in functionaliteit en zijn bedoeld om inzicht te krijgen in de werking en effectiviteit van de websites.

Hiermee kunnen we de bezochte website zo gebruiksvriendelijke en interessant mogelijk maken voor de bezoeker. Hierbij worden geen gegevens verzameld die gebruikt kunnen worden om individuele gebruikers te volgen.

Functionele cookies

Cookies die er voor zorgen dat deze website naar behoren functioneert

De websites van Omroep MAX gebruiken cookies om er voor te zorgen dat onze websites naar behoren werken. Zo gebruiken wij cookies voor:

  • het onthouden van informatie die je invult op de verschillende pagina’s, zodat je niet steeds al je gegevens opnieuw hoeft in te vullen
  • het doorgeven van informatie van de ene pagina aan de volgende pagina, bijvoorbeeld als er een lange enquête wordt ingevuld of als je veel gegevens moet invullen bij een online bestelling
  • het opslaan van voorkeuren, zoals de taal, locatie, het gewenste aantal te tonen zoekresultaten, etc.
  • het opslaan van instellingen voor een optimale videoweergave, zoals de gewenste buffergrootte en de resolutiegegevens van je scherm
  • het uitlezen van je browserinstellingen om onze website optimaal op je beeldscherm te kunnen weergeven
  • het opsporen van misbruik van onze website en diensten, door bijvoorbeeld een aantal opeenvolgende mislukte inlogpogingen te registreren
  • het gelijkmatig belasten van de website, waardoor de site bereikbaar blijft
  • het aanbieden van de mogelijkheid om inloggegevens op te slaan, zodat je die niet elke keer opnieuw hoeft in te voeren
  • het mogelijk maken om te reageren op onze websites

Webstatistieken

Cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten.

Om te bepalen welke onderdelen van de website het meest interessant zijn voor onze bezoekers, proberen wij continu te meten met behulp van de software van comScore Digital Analytix hoeveel bezoekers er op onze website komen en welke onderdelen van de website het meest bekeken worden. Hiervoor gebruiken wij cookies.

Het is onderdeel van de (wettelijke) taak van Omroep MAX als Publieke Omroep om te rapporteren over onze prestaties. Daarvoor is het nodig om webstatistieken bij te houden. Ook nemen wij deel aan het landelijke internetbereikonderzoek STIR. Hiervoor gebruiken wij cookies, zodat wij de browser kunnen herkennen en op die manier het aantal bezoekers aan onze websites kunnen meten.

Van de informatie die wij zo verzamelen worden statistieken gemaakt. Deze statistieken geven ons inzicht in hoe vaak onze webpagina's bezocht worden, waar bezoekers de meeste tijd doorbrengen, enzovoort. Hierdoor zijn wij in staat structuur, navigatie en inhoud van de website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. De statistieken en overige rapportages kunnen wij niet herleiden tot personen.

Wij gebruiken cookies voor:

  • het bijhouden van het aantal bezoekers op onze webpagina’s
  • het bijhouden van de tijdsduur die elke bezoeker doorbrengt op onze webpagina’s
  • het bepalen van de volgorde waarin een bezoeker de verschillende pagina’s van onze website bezoekt
  • het beoordelen welke delen van onze site aanpassing behoeven
  • het optimaliseren van de website

Voor gebruik van deze cookies is geen toestemming vereist en deze kunnen dan ook niet worden uitgeschakeld.

Sociale media

Sociale cookies verzamelen gegevens over de activiteiten van gebruikers. Dit maakt het onder andere mogelijk om fragmenten van sociale platforms te bekijken, inhoud van onze websites te delen met je vrienden, te reageren op berichten van andere gebruikers en de makers of actief mee te discussiëren op onze forums. Sommige sociale cookies die geplaatst worden, kunnen door sociale medianetwerken ingezet worden om jouw internetgedrag te gebruiken voor commerciële doeleinden. Hier heeft Omroep MAX geen invloed op.

Voor meer informatie over de manier waarop deze derden omgaan met jouw persoonsgegevens, verwijzen wij je door naar het privacy beleid van deze derden. De meest voorkomende zijn:

Cookie-instellingen aanpassen en meer informatie

De cookie-instellingen voor deze website zijn te allen tijde naar je persoonlijke voorkeur te wijzigen. De pagina waarop je deze instellingen kunt wijzigen is te bereiken via deze link Cookie instellingen. Hier is ook gedetailleerde informatie vinden over welke cookies we specifiek plaatsen.

  • Ik wil Sociale Media koppelingen:

    hiermee staat u het plaatsen van Social media Cookies toe, deze netwerken kunnen u volgen en kan uw internetgedrag monitoren voor commerciële doeleinden.